Bespaar tot wel 30%

Kosten XPS

XPS is een materiaal dat bij spouwmuurisolatie alleen gebruikt wordt als de gehele muur wordt gerenoveerd. Het wordt namelijk geleverd in plaatvorm en dat kan niet een bestaande spouwmuur worden ingespoten. Het buitenspouwblad wordt verwijderd, de opengelegde muur wordt geïsoleerd met XPS platen en het geheel wordt met nieuwe gevelbekleding afgewerkt. Bij nieuwbouw is XPS een veel gebruikt isolatiemateriaal voor gevelmuren. Het kan ook direct tegen het buitenspouwblad worden aangebracht. Hier vind je de kosten voor XPS platen en allerlei andere handige financiële informatie over dit isolatiemateriaal.

De kosten

De prijs voor XPS platen is niet hoog. Je kunt ze zelf kopen bij de bouwmarkt, maar in de meeste gevallen zal een specialist ze voor je plaatsen. Hoe beter de isolatiewaarde, hoe hoger de prijs per plaat. We hebben hier enkele kosten verzameld, inclusief btw en deze samengevat in een handig overzicht.

XPS platen kosten Prijs per m2
XPS platen bij de bouwmarkt €4 – €20
XPS platen laten plaatsen door een vakman €20 – €45
Volledige gevelrenovatie €100+
  • De goedkoopste optie: XPS platen zijn ideaal voor doe-het-zelvers. Ze bevatten vaak al een dampwerende laag en zijn gemakkelijk in elkaar te schuiven. Je kunt daarom overwegen je spouwmuur zelf te isoleren en dan betaal je uiteraard het minst. Voor een isolatieplaat met een goede isolatiewaarde betaal je in de bouwmarkt circa €15 per vierkante meter.
  • Gemiddelde prijzen: het aanbrengen van isolatiemateriaal is een vrij specialistisch klusje en veel mensen besteden dit terecht uit. Een vakman doet dit probleemloos en gaat er iets mis, dan heb je een garantieregeling om op terug te vallen. Gemiddeld gezien zal je enkel voor het laten aanbrengen van XPS platen tegen je spouwmuur €35 per vierkante meter kwijt zijn.
  • De duurste optie: als jouw gevelmuren aan renovatie toe zijn, dan wordt dit eigenlijk altijd gecombineerd met isolatie. Je houdt hier een goed geïsoleerde en volledig nieuwe gevel aan over, maar het prijskaartje is flink. Voor het verwijderen van het buitenspouwblad, het aanbrengen van isolatiemateriaal en het afwerken met gevelbekleding betaal je gemakkelijk €100 per vierkante meter. Dit hoef je dan nooit meer te herhalen.

De prijsopbouw

In de meeste situaties zal je een vakman vragen om de XPS platen tegen de muur aan te brengen. De prijsopbouw voor deze werkzaamheden bestaat voor het grootste gedeelte uit arbeids- en voorrijkosten. Samen nemen deze 60% in van de totaalprijs (de voorrijkosten schommelen rond de 5%). Dat betekent dat de overige 40% naar de materialen gaan. Vakspecialisten hebben toegang tot XPS platen van de hoogste kwaliteit en met de beste isolatiewaarden. Geld besparen doe je het beste door een vergelijking te maken van de prijzen en diensten van specialisten uit je omgeving.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Spouwmuurisolatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Tijdens het plannen van de werkzaamheden zal je een aantal factoren tegenkomen die deze prijs beïnvloeden. Door hier goed over na te denken en de juiste keuzes te maken heb je de eindprijs dus enigszins zelf in de hand.

  • De isolatiemethode: het isoleren van de spouwmuur met XPS platen is eigenlijk alleen verstandig als je je gehele gevelmuur laat renoveren. Deze is dan vaak al vervallen en verouderd. Is je spouwmuur nog prima in orde, dan is het veel goedkoper om de spouw na te laten isoleren. Prijzen voor die methode beginnen bij €15 per vierkante meter.
  • De isolatiewaarde: hoe beter de isolatiewaarde van de XPS platen, hoe hoger de prijs. De platen die het beste isoleren zijn het dikste. XPS is een materiaal dat een erg goede isolatiewaarde kan bereiken. Hoe beter de resultaten, hoe hoger de besparingen naderhand.
  • De specialist: ook de prijzen bij specialisten verschillen. Het is altijd goed om je even af te vragen waarom dat is. De ene specialist zal je extra diensten aanbieden, heeft keurmerken of een erkenning of hanteert betere garantieregeling. De goedkoopste specialist is dus niet altijd de beste.

Interessante bespaartips

Geld besparen op het isoleren van je spouwmuur is altijd een goed idee. Je verkort dan de terugverdientijd en dat betekent dat de opbrengsten sneller voor jou zijn. De onderstaande tips helpen je de kosten laag te houden.

  • Subsidies: ga op zoek naar subsidies bij je gemeente en provincie. In sommige plaatsen zijn deze beschikbaar voor energiebesparende maatregelen of het gasvrij maken van je woning. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is er de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis. Je moet dan ook één of meerdere andere oppervlakken van je woning isoleren.
  • Regionale bedrijven: je bespaart de voorrijkosten volledig als je een isolatiebedrijf uitkiest uit je eigen regio. Dit is toch 5 procent van de totaalprijs die je dan niet hoeft te betalen.

Vergelijk offertes

Wil je ook je spouwmuur laten isoleren met XPS? Dan is dit de plek om een vakkundige specialist te vinden voor de werkzaamheden. Wij helpen je geld te besparen als je bij ons offertes opvraagt en deze met elkaar vergelijkt.