Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Voordat een specialist je spouwmuur kan isoleren, zal deze een endoscopisch onderzoek uitvoeren en kijken naar wat er binnen in je muren aanwezig is. Dat is belangrijk, want het kan zijn dat er eerst voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd moeten worden voordat je spouw gereed is voor isolatie. Gebeurt dit niet, dan heeft dit mogelijk grote gevolgen, zoals vochtplekken op de muren en slechte isolatiewaarde. Er zijn verscheidene redenen waarom een spouwonderzoek van belang is en deze behandelen we hier.

Vervuiling in de spouw

Helaas gebeurt het maar al te vaak dat er tijdens een spouwonderzoek afval en bouwresten aangetroffen worden in de spouw. Deze zijn het gevolg van slordig vakwerk en achtergelaten door de bouwvakkers die jouw muren hebben gemetseld. Vervuiling moet eerst worden verwijderd, anders kan het isolatiemateriaal niet over de gehele spouw worden verdeeld. Op plekken waar het niet komt ontstaan gaten met koude lucht en daar vindt dan weer condensatie plaats. Het condensatievocht trekt je muren in en dat zie je aan natte plekken. Deze gaan schimmelen en trekken ongedierte aan, dus het is beter om er direct wat aan te laten doen.

Oud isolatiemateriaal

Als je woning na 1975 is gebouwd, dan is de kans groot dat je spouwmuur oud isolatiemateriaal bevat. Dit materiaal is verpulverd, verzakt en heeft zijn isolatiewaarde verloren. Ook dat brengt problemen met zich mee, want de spouw is niet meer gelijkwaardig geïsoleerd. Daarnaast gaan jouw energiekosten omhoog en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Er zijn situaties waarin het oude isolatiemateriaal gewoon kan worden aangevuld, maar het is beter om het te laten verwijderen. De materialen van tegenwoordig gaan veel langer mee en als jij je spouw daarmee opnieuw laat isoleren dan hoef je daar de rest van je leven niets meer aan te doen.

Cementbaarden

Een ander gevolg van slecht metselwerk zijn cementbaarden en deze zijn alleen met een spouwonderzoek te lokaliseren. Cementbaarden zijn verbindingen van cement tussen het binnen- en het buitenspouwblad. Deze baarden onderbreken de isolatiewaarde van je muur en dat levert weer problemen op met vocht. Het is beter als deze cementbaarden worden verwijderd, zodat je voor een lange tijd en zonder problemen van je geïsoleerde muren kunt profiteren.

Spouwankers

Veel spouwmuren bevatten spouwankers. Dit zijn metalen haken die bewust tussen het binnen- en het buitenspouwblad zijn aangebracht om deze met elkaar te verbinden en te versterken. Deze spouwankers zorgen ook voor problemen als de specialist hier niet wat aan doet. Niet alle spouwmuren hebben spouwhaken, maar zonder endoscopisch onderzoek kom je daar nooit achter.

De kosten voor het voorbereiden van de spouw

Er is een grote kans dat er in jouw spouw geen vervuiling of isolatiemateriaal wordt aangetroffen, maar is dit wel zo dan doe je er goed aan om deze eerst te laten verhelpen. De specialist zal daar een meerprijs voor vragen, maar je voorkomt er grote problemen mee in de toekomst. De kosten voor voorbereidend werk zijn te sterk afhankelijk van wat er in je spouw wordt aangetroffen om een duidelijke prijs te noemen. Maar we kunnen wel een indicatie geven en die, inclusief btw, vind je in het onderstaande overzicht.

Werkzaamheden spouwmuurisolatie Kosten
Spouwvervuiling verwijderen 23 – €30 per vierkante meter

De werkzaamheden kunnen beginnen

Nu je spouw helemaal gereed is voor de werkzaamheden kan het isoleren beginnen. De specialist maakt gaten in je voegen en sluit daar een hogedruk machine op aan. Deze machine blaast het isolatiemateriaal je spouw in totdat deze is gevuld. Naderhand worden de gaten weer netjes dichtgemaakt en zijn de werkzaamheden afgerond. Al met al duurt dit in de meeste gevallen niet meer dan een dag.

De kosten voor spouwmuurisolatie

Omdat isolatiematerialen niet duur zijn, omdat de werkzaamheden snel kunnen worden afgerond en niet arbeidsintensief zijn, is het isoleren van de spouwmuur via bovenstaande methode bijzonder goedkoop. Het wordt wel eens als de goedkoopste isolatiemethode van dit moment omschreven. De prijs die je moet betalen komt voort uit het materiaal dat je kiest en hoeveel daarvan nodig is. Je vindt deze, btw en arbeidskosten inbegrepen, in het onderstaande overzicht.

Isolatiemateriaal Toelichting Prijs per m2
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25

Vergelijk offertes

Het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie levert goede besparingen op en dat voor een lage prijs. Zelfs al moet je je spouwmuur eerst laten voorbereiden, je hebt je uitgaven binnen 7 jaar terugverdiend. De werkzaamheden hoeven niet meer te worden herhaald. Ga daarom op zoek naar een specialist om je spouwmuurisolatie in te plannen. Als je via ons offertes opvraagt, dan krijg je deze van vakkundige en regionale bedrijven die je maar al te graag verder helpen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden