Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Glaswol is een isolatiemateriaal dat eigenlijk op alle plekken kan worden toegepast. Het wordt geproduceerd in de vorm van dekens, platen en vlokken en bij spouwmuurisolatie is voornamelijk deze laatste groep interessant. De vlokken worden via gaten in je voegen de gevel in gespoten en daar vormen ze een goede isolatielaag tussen jouw woonruimten en de buitenwereld. Naderhand worden deze gaten weer gedicht en zie je er niets meer van. Glaswol is tegelijkertijd één van de goedkoopste isolatiematerialen. Hier lees je meer over de kosten van glaswol bij spouwmuurisolatie.

De kosten

De prijs voor glaswollen vlokken is laag. Het materiaal wordt gemaakt van gerecycled glas, dat wordt gesmolten en gesponnen. Van alle materialen die bij spouwmuurisolatie kunnen worden toegepast, krijg je voor glaswol de beste prijs. Wat deze prijzen is, in vergelijking met de rest, zie je in het onderstaande schema. Deze prijzen zijn voor de materialen en de arbeidskosten, inclusief btw.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Glaswol Vlokken van glaswol, goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
  • De goedkoopste optie: glaswol is al een bijzonder goedkoop materiaal en je bespaart niet door de werkzaamheden zelf te doen. Daar zijn machines voor nodig, materialen, gereedschap en speciale lijm en dat heeft de specialist allemaal gemakkelijk bij de hand. Een smalle spouw (bij glaswol moet deze minimaal 5 centimeter zijn) kan al geïsoleerd worden met vlokken voor slechts €15 per vierkante meter.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien zal je eerder €20 per vierkante meter betalen. Is je spouw wat breder, bijvoorbeeld, dan is er meer materiaal nodig en gaan de prijzen omhoog. Het is ook mogelijk dat je spouw eerst moet worden schoongemaakt of dat er kleine reparaties aan je gevelmuren moeten worden uitgevoerd. Dat is normaal, maar de kosten zullen er wel van stijgen.
  • De duurste optie: het is mogelijk dat glaswol voor jouw spouw geen optie is. Deze moet namelijk brede voegen hebben voor de boorgaten en minimaal 5 centimeter dik zijn, anders past glaswol niet. Je zult dan een duurder materiaal moeten kiezen en dan zijn EPS parels een goede keuze.

De prijsopbouw

De prijs die je betaalt voor het isoleren van je spouwmuren met glaswol bestaat voornamelijk uit arbeidskosten en materialen. Glaswol is goedkoop en de werkzaamheden zijn niet arbeidsintensief, dus beide nemen een soortgelijke plek in van de totaalkosten. Voor materialen is dit 50 procent en voor arbeidskosten 45 procent. Worden er ook voorrijkosten gerekend, dan nemen die 5 procent in van het uiteindelijke bedrag dat je betaalt. Hieruit kun je opmaken dat je het beste bespaart op spouwmuurisolatie met glaswol door een vergelijking te maken van specialisten uit je regio.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Spouwmuurisolatie zelf is binnen een dag gedaan. De glaswollen vlokken worden machinaal de muur in gespoten, de gaten worden gedicht en het werk is klaar. Tijdens het inplannen van deze klus zal je wel een aantal keuzes moeten maken die invloed hebben op de prijs.

  • Het materiaal: er zijn A merken glaswol en B merken en de prijs daartussen verschilt. Daarnaast zal de isolatiewaarde ook anders zijn en vaak is het zo dat je meer betaalt voor een beter resultaat. Knauff Supafill is een goed voorbeeld van een A merk waarmee je uitstekende resultaten boekt.
  • Het isolatiebedrijf: uiteraard zijn de prijzen per bedrijf ook anders. Dat is geen toeval, want meestal krijg je bij een duurder bedrijf een betere kwaliteit en service. De garantieregeling is beter, bijvoorbeeld, ze hebben meer certificeringen en er worden extra diensten bij de prijs inbegrepen. Het is dus altijd verstandig om even te onderzoeken waarom een bedrijf duurder of goedkoper is.
  • De dikte van je spouw: helaas heb je over de dikte van je spouw zelf weinig te zeggen. Hoe dikker deze is, hoe meer glaswol er kan worden ingebracht en hoe beter het resultaat. Een dikke spouw betekent ook meer kosten per vierkante meter.

Interessante bespaartips

Door je klus goed in te plannen en door een vergelijking te maken van specialisten bespaar je vast al een flink bedrag op je spouwmuurisolatie met glaswol. Met de volgende tips maak je dit bedrag nog hoger.

  • Een bedrijf uit je regio: kies een bedrijf uit dat in jouw regio gevestigd is en je betaalt geen voorrijkosten.
  • Subsidies: de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is voor mensen die twee of meer isolatiemaatregelen uitvoeren en spouwmuurisolatie valt daar ook onder. Vraag ook even bij je gemeente en provincie na of ze een subsidie beschikbaar hebben gemaakt voor inwoners die hun spouwmuur laten isoleren.

Vergelijk offertes

Wil jij ook glaswol gaan gebruiken om je spouwmuur te laten isoleren? Dan heb je een goede regionale specialist nodig die dat voor je gaat uitvoeren. Gebruik onze diensten om offertes op te vragen en het beste isolatiebedrijf aan te wijzen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden