Bespaar tot wel 30%

Kosten spouwmuur herstellen

Vanaf de jaren ’80 werd het normaal om woningen te bouwen met geïsoleerde spouwmuren. Voorheen had de spouwmuur als functie om doorslaand vocht tegen te gaan, maar na de jaren ’70 werden ze bij de bouw gevuld met isolatiemateriaal. De isolatiematerialen toen waren niet zo goed als ze nu zijn en het is goed mogelijk dat dit verzakt, vergruist of verpulvert. Je merkt dit omdat het killer voelt in huis, je voelt tocht en er ontstaan vochtplekken op willekeurige plaatsen op je gevelmuren. Dat betekent dat het tijd is om je spouwmuurisolatie te herstellen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over de kosten daarvan.

De kosten

Om je huidige spouwmuurisolatie te herstellen moet de spouw eerst worden gereinigd. Het oude isolatiemateriaal wordt weggehaald, zodat er plek is voor de nieuwe generatie materialen. Deze gaan overigens wel lang mee en zullen net zo lang dienstdoen als je woning. Nadat je de werkzaamheden hebt uitgevoerd, hoef je ze dus nooit meer te herhalen. Het herstellen van je spouwmuurisolatie brengt bepaalde kosten met zich mee. Deze vind je hier, inclusief btw en arbeidskosten, in het onderstaande schema.

Spouwmuurisolatie herstellen Toelichting Prijs per m2
Huidige materiaal verwijderen De spouw wordt volledig gereinigd en voorbereid op het nieuwe isolatiemateriaal. €23 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25
  • De goedkoopste optie: als je er op tijd bij bent, als je gevelmuren in goede staat verkeren en als de werkzaamheden gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd, dan ben je het minste geld kwijt. De isolatiespecialist zal bepalen of het huidige materiaal moet worden verwijderd of dat het kan worden aangevuld. Bij een standaard simpele klus en isolatie met glaswol ben je dan €38 per vierkante meter kwijt.
  • Gemiddelde prijzen: is je spouw breder of zijn er problemen met het verwijderen van het huidige isolatiemateriaal, dan ben je meer kwijt. Ook als je voor EPS parels kiest zal de prijs omhoog gaan. Gemiddeld gezien kun je erop rekenen dat het herstellen van spouwmuurisolatie en het isoleren van de muren met EPS parels daarna €50 per vierkante meter zal kosten.
  • De duurste optie: het is mogelijk dat er extra werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld aan je gevelmuren. Je woning is al wat ouder, dus het reinigen van de gevel en het herstellen van kleine gebreken is mogelijk nodig. Het is beter om dat direct te doen, want nadat je muren geïsoleerd zijn, ademen ze aanzienlijk slechter. Vocht kan dus moeilijk worden weggevoerd. Hoe meer werk er nodig is, hoe hoger de prijzen. Je houdt er wel een perfecte gevelmuur aan over die weer tientallen jaren mee kan gaan.

De prijsopbouw

De kosten voor het herstellen van de spouwmuurisolatie van je woning bestaan uit arbeidskosten en materialen. Isolatiematerialen zijn niet duur, dus het grootste gedeelte van de prijs zal naar arbeidskosten gaan. Dit is dan ook 70 procent. Voor de materialen betaal je dan 25 procent en de 5 procent die over is, zijn de voorrijkosten. De beste manier om op het herstellen van je spouwmuurisolatie te besparen is dus door offertes te vergelijken van verschillende specialisten uit je omgeving.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Bij het samenstellen van de kosten voor het herstellen van je spouwmuurisolatie worden bepaalde factoren in rekening genomen. Soms kun je hier op inspelen door de juiste keuzes te maken.

  • Het isolatiebedrijf: het ene bedrijf vraagt meer per vierkante meter voor het herstellen van je spouwmuurisolatie dan het andere. Het is dus belangrijk dat je de specialist goed uitkiest en een vergelijking maakt. Vergeet dan niet dat prijs alleen je weinig vertelt. Bekijk ook de redenen waarom een bepaald bedrijf goedkoper is, want een goede garantieregeling en geschoold personeel, bijvoorbeeld, is ook wat waard.
  • Het isolatiemateriaal: vraag je ook af welk isolatiemateriaal je wilt laten gebruiken. De initiële prijzen verschillen, maar ook de opbrengsten die je ermee kunt bereiken. Vraag je dus af wat op de korte- en op de lange termijn de beste financiële optie is.
  • Jouw situatie: je hebt helaas weinig invloed op de situatie bij je thuis. De dikte van je spouw, de staat van je muren en het huidige isolatiemateriaal hebben allemaal invloed op de totale kosten die je zult moeten gaan maken. Wees er op tijd bij, en deze zullen lager zijn.

Interessante bespaartips

Het herstellen van spouwmuurisolatie kan flink wat kosten met zich meebrengen. Het vergelijken van specialisten en materialen is een goed idee. De volgende twee extra tips helpen je de prijs nog meer te verlagen.

  • Subsidies: er zijn subsidies voor het isoleren van je spouwmuur, maar vaak moet je er dan wel een tweede isolatiemaatregel bij uit laten voeren. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is hier een voorbeeld van. Ook bij je gemeente of provincie worden soms subsidiegelden beschikbaar gesteld.
  • Kwantumkorting: deel je een gevelmuur met je buren, dan hebben jullie waarschijnlijk allebei problemen met het isolatiemateriaal dat er bij de bouw is in aangebracht. Bied jullie klussen gezamenlijk aan en je krijgt een korting per vierkante meter omdat de specialist met een groter oppervlak kan werken.

Vergelijk offertes

Is het tijd dat je jouw spouwmuurisolatie laat herstellen? Dan vraag je via ons offertes op bij vakkundige bedrijven uit je omgeving. Vergelijk deze, kies het beste aanbod uit en binnen de kortste keren zijn jouw gevelmuren ook weer goed geïsoleerd.