Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Er zijn een aantal materialen die gangbaar zijn bij het isoleren van de spouwmuur. Steen- en glaswol zijn de minerale wollen die erg milieuvriendelijk en duurzaam zijn. Ook wordt er gebruik gemaakt van EPS korrels en purschuim. EPS wordt gemaakt via een chemisch proces en met gebruik van aardolie. Purschuim is helemaal milieuonvriendelijk en niet te recyclen. Als je een afbreekbaar en volledig natuurlijk isolatiemateriaal wilt laten gebruiken, dan zijn de biologische materialen, zoals BioFoam, behandelde schapenwol, vlaswol en hennepwol een goed idee. Hier lees je meer over de kosten van deze isolatiematerialen.

De kosten

Spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste manier van isoleren op dit moment. De materialen zijn niet duur en de methode waarmee het wordt aangebracht is niet arbeidsintensief. Dit gebeurt namelijk grotendeels machinaal, via gaten in je muren. We hebben de kosten voor de verschillende soorten biologische isolatiematerialen hier op een rijtje gezet, inclusief btw en het aanbrengen ervan door een specialist.

Soort biologische isolatiemateriaal Prijs per m2
BioFoam 15 – €25
Schapenwol 17 – €27
Vlaswol 14 – €24
Hennepwol 16 – €26
  • De goedkoopste optie: de goedkoopste optie die je hebt is om je muren te laten vullen met vlaswol. De plant heeft een sterke en lichte vezel en wordt van tevoren brandvertragend en schimmelbestendig gemaakt. Het voordelige van deze optie is niet alleen de prijs. De gehele plant wordt gebruikt voor het maken van het isolatiemateriaal en er is dus geen sprake van restafval. Kosten voor spouwmuurisolatie met vlaswol beginnen bij €14 per vierkante meter.
  • Gemiddelde prijzen: BioFoam en hennepwol zijn wat duurder en voor isolatie met deze materialen betaal je minimaal €15 per vierkante meter. In realiteit zal je spouwmuurisolatie altijd wat duurder zijn dan de minimale prijzen, omdat je een bredere spouw hebt of er extra voorbereidend werk moet worden uitgevoerd. BioFoam wordt gemaakt van melkzuur en hennep groeit snel en zonder bestrijdingsmiddelen.
  • De duurste optie: schapenwol is de duurste optie die je hebt, maar realistisch valt het verschil erg mee. Net als dat de wol het schaap in de winter warm houdt, doet dit hetzelfde voor je woning. Tegelijkertijd is schapenwol ook een ideaal materiaal om je woning koel te houden in de zomer. Wordt het nat, dan heeft dat weinig invloed op de isolatiewaarde.

De prijsopbouw

De kosten voor je isolatie met biologische materialen bestaan voor 45 procent uit arbeidskosten en voor 5 procent uit voorrijkosten. Er is dan nog 50 procent over voor de materialen. Een vergelijking maken van specialisten heeft altijd een goed resultaat en helpt je bij het vinden van de beste deal. De biologische isolatiematerialen zijn nog niet heel erg gangbaar, dus het is mogelijk wat lastiger om een specialist te vinden. Kies deze het liefste zo dicht mogelijk bij huis, zodat voorrijkosten niet in rekening worden gebracht.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Voor het isoleren van je spouwmuren betaal je een bepaalde prijs. En deze prijs varieert, zoals de tabel ook aangeeft. Deze variatie komt voort uit de volgende factoren die de prijs beïnvloeden.

  • De hoeveelheid materiaal: hoe meer materiaal er nodig is per vierkante meter, hoe hoger de prijs per vierkante meter. De dikte van de spouw heeft hier dus direct invloed op. Het goede nieuws is dat een dikke spouw een betere isolatiewaarde zal opleveren, maar daar staan hogere initiële kosten tegenover.
  • Het soort materiaal: ook al zijn de prijsverschillen onder de biologische isolatiewaarden klein, ze zijn er wel. Het soort materiaal dat je kiest heeft dus direct invloed op de uiteindelijke prijs die je betaalt. Vergeet niet ook de besparingen mee te nemen in je prijsvergelijking en niet alleen op korte termijn te denken.
  • De specialist: ook per specialist kunnen de prijzen variëren. De ene betrekt extra diensten bij de prijs, geeft een betere garantieregeling of heeft een erkenning, en de andere niet. Kijk altijd even naar wat je voor de voorgestelde prijs terugkrijgt en wat er bij het aanbod is inbegrepen.

Interessante bespaartips

Besparen op spouwmuurisolatie met biologische materialen kan dus door een vergelijking te maken van de specialisten uit je omgeving die deze materialen aanbieden. Een andere manier om te besparen is om onze tips toe te passen.

  • Met de buren: deel je een gevelmuur met de buren of zijn je buren ook geïnteresseerd in spouwmuurisolatie, dan ga je samen naar de isolatiespecialist. Omdat jullie hem of haar een groter oppervlak aan kunnen bieden gaat de prijs per vierkante meter dan naar beneden.
  • De SEEH: er is en subsidie voor spouwmuurisolatie genaamd de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Woning. Deze wordt gecoördineerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je komt in aanmerking als je je spouwmuurisolatie combineert met een andere isolatiemethode.

Vergelijk offertes

Wil je ook een biologisch materiaal laten gebruiken voor je spouwmuurisolatie? Dan heb je offertes nodig van specialisten om te vergelijken. Wij leveren deze aan je als je je werkopdracht doorgeeft aan onze vergelijkingstool.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden