Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Isolatiekorrels worden ook wel EPS parels, isolatieparels, korrels of tempex korrels genoemd. Eigenlijk zijn al deze materialen hetzelfde en gaat het om kleine piepschuim bolletjes die als isolatiemateriaal in moeilijk te bereiken plaatsen kan worden gespoten. Ze worden dan ook veel toegepast bij kruipruimte isolatie en spouwmuurisolatie, in gevallen dat een persoon het te isoleren oppervlak niet kan bereiken. Bij spouwmuurisolatie zijn korrels een bijzonder gangbaar materiaal, want het kan zelfs de smalste spouwen nog isoleren. Hier lees je over de kosten die daarbij komen kijken.

De kosten

Korrels van piepschuim zijn niet het duurste materiaal waaruit je kunt kiezen en ook niet het goedkoopste. Ze worden vaak toegepast als de spouw te smal is voor glaswol en als goedkoper en duurzamer alternatief voor purschuim. De prijzen voor korrels en de andere materialen zijn in de onderstaande tabel weergegeven, inclusief btw en arbeidskosten.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Korrels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25
  • De goedkoopste optie: je betaalt de laagste prijs voor het isoleren van je spouwmuren met isolatiekorrels als je de standaard witte EPS bolletjes kiest. Deze zijn het goedkoopste, maar hebben ook een wat lagere isolatiewaarde. Geld besparen door de klus zelf te doen is af te raden. Er is een machine, speciale lijm en kennis en ervaring nodig om dit tot een goed einde te brengen.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien betaal je €25 per vierkante meter als je je spouw met korrels laat isoleren. Hiervoor kun je ook een wat duurdere variant kiezen, zoals Neopixels. Deze korrels bevatten grafiet, wat de warmte niet alleen tegenhoudt, maar ook weerkaatst. De isolatiewaarde is dus hoger.
  • De duurste optie: er zijn situaties waarin je spouw of gevelmuren eerst moet worden voorbereid op de werkzaamheden. Daarom zal een specialist altijd eerst een spouwinspectie uitvoeren. Cementbaarden, defecte stenen en/of voegen, vuil in de spouw of spouwankers moeten eerst worden onderzocht en mogelijk moet er actie ondernomen worden. Daarvoor betaal je uiteraard een toeslag.

De prijsopbouw

Isolatiematerialen zijn in Nederland relatief goedkoop en het aanbrengen van de materialen is niet erg arbeidsintensief. De materialen en de arbeidskosten zijn bij spouwmuurisolatie dus nagenoeg gelijk en je kunt voor beide 50 procent rekenen. Bij de arbeidskosten zijn dan ook de voorrijkosten inbegrepen en deze nemen 5 procent in van de totaalprijs als ze in rekening worden gebracht. De beste manier om op spouwmuurisolatie met korrels te besparen is dus door specialisten en materialen met elkaar te vergelijken en zo het beste aanbod te vinden.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen voor je spouwmuurisolatie met korrels zal je enkele keuzes moeten maken. Deze keuzes bepalen de prijs, maar ook het eindresultaat en de hoogte van de besparingen waarop je kunt gaan rekenen. Het is dus op vele manieren financieel belangrijk om de juiste keuzes te maken. Daarom zijn de grootste prijsbepalende factoren hier op een rijtje gezet.

  • De korrels zelf en materialen in het algemeen: er worden verschillende soorten isolatiekorrels uitgebracht, allen met andere kenmerken en prijskaartjes. Naast korrels heb je ook nog de keuze uit minerale wol of purschuim. Denk goed na over het materiaal, want deze bepaalt de prijs nu en de besparingen op de lange termijn.
  • De isolatiespecialist: vervolgens zal je merken dat verschillende isolatiespecialisten verschillende prijzen zullen vragen. En dan is het goed om je even af te vragen waarom de ene specialist duurder is dan de ander. Meestal krijg je er wel wat voor terug, zoals een goede garantieregeling, de beste kwaliteit of extra diensten. Het is dus niet altijd het goedkoopste om voor de laagste prijs te kiezen.
  • Extra werkzaamheden: veel mensen die de spouwmuren laten isoleren kiezen ervoor om extra werkzaamheden uit te laten voeren aan de gevelmuren. Denk dan bijvoorbeeld aan het reinigen en repareren van de muren of het impregneren ervan nadat ze zijn geïsoleerd. Extra werkzaamheden leveren beter resultaat, maar ook een hogere rekening.

Interessante bespaartips

Geld besparen op spouwmuurisolatie met korrels kan door specialisten te vergelijken en door goed over de opties na te denken. De onderstaande tips helpen je nog meer te besparen op je uitgaven.

  • Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH): de SEEH wordt gecoördineerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en is bedoeld om woningeigenaren te helpen hun woning energiezuiniger te maken. Spouwmuurisolatie valt hier ook onder, maar je moet het wel samen met een andere energiebesparende maatregel laten uitvoeren, zoals het plaatsen van nieuw dubbel glas.
  • Kwantumkorting: woon je in een 2-onder-1-kap woning, of een rijtjeshuis, dan zijn jullie gevelmuren verbonden. Als jij een spouwmuur hebt, dan hebben de buren dat ook. Besluiten jullie deze samen te isoleren met korrels en dus een groter oppervlak aan te bieden, dan gaat de prijs per vierkante meter naar beneden.

Vergelijk offertes

Wij helpen je met besparen op je uitgaven door je de beste specialist aan te wijzen. Via onze gratis service vraag je namelijk offertes op direct bij specialisten uit je eigen omgeving. Deze offertes vergelijk je met elkaar voor het vinden van het beste aanbod.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden