Bespaar tot wel 30%

Kosten (EPS) parels

Spouwmuurisolatie is een goedkope methode waarmee je je muren beter kunt isoleren. De lege spouw wordt dan gebruikt als opbergplaats voor het isolatiemateriaal en dat betekent dat er weinig werkzaamheden nodig zijn en dat de werkzaamheden weinig overlast veroorzaken. Aan de buitenkant van de spouwmuur worden een aantal gaten geboord en het isolatiemateriaal wordt zo naar binnen geblazen. De meeste muren zijn binnen een dag geïsoleerd en je profiteert dan direct van de voordelen. Isolatieparels zijn één van de materialen die hier veel voor worden gebruikt. Je leest hier over de kosten.

De kosten

Isolatieparels zijn kleine ronde of ovale bolletjes gemaakt van piepschuim. Ze worden samen met een lijm de spouw in gespoten, zodat ze nauw op elkaar komen te zitten en op hun plek blijven liggen. EPS parels zijn niet het goedkoopste isolatiemateriaal, maar ook niet het duurste. Ze worden veel gebruikt bij spouwen die nauw zijn, want ze passen zelfs in de kleinste hoekjes en gaatjes. De prijs in vergelijking met de andere gangbare materialen en inclusief btw en arbeidskosten, vind je in de onderstaande tabel.

Soort spouwmuurisolatieToelichtingPrijs per m2
EPS parelsBolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar.€20 – €30PurschuimUitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen.€25 – €35
Minerale wolVlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig.€15 – €25
  • De goedkoopste optie: als we het hebben over EPS parels voor het isoleren van je spouwmuren, dan is de goedkoopste optie om dit zelf te doen. Je bespaart dan de arbeidskosten en dat is een groot gedeelte van de prijsopbouw (zie beneden). Het is lastig om de spouwmuren zelf te isoleren, want er wordt een speciale machine bij gebruikt. Ook is het is belangrijk dat er geen fouten worden gemaakt. Aangezien spouwmuurisolatie zelf al niet erg duur is, laten de meeste mensen dit aan een specialist over.
  • Gemiddelde prijzen: het is dus eigenlijk altijd beter om de spouwmuurisolatie uit te laten voeren en dat kost je gemiddeld €25 per vierkante meter. De goedkoopste parels hebben een wat lagere isolatiewaarde en de duurdere grijze parels isoleren beter. Je bespreekt met je specialist welke isolatieparels je wilt laten plaatsen, voor het best mogelijke effect met jouw budget en in jouw muur.
  • De duurste optie: er zijn EPS parels beschikbaar die een ovale vorm hebben en waar een beetje grafiet aan is toegevoegd. Ze hebben onder de parels de beste isolatiewaarde, want het grafiet weerkaatst de warmte ook. Voor deze parels betaal je het meeste, maar de besparingen zijn dus ook het hoogste.

De prijsopbouw

Materialen voor spouwmuurisolatie zijn niet duur. Tegelijkertijd is het een niet arbeidsintensieve klus die voornamelijk machinaal gedaan wordt. De prijs die je uiteindelijk betaalt bestaat dan ook voor 55 procent aan arbeidskosten, voor 40 procent uit materialen en voor 5 procent uit voorrijkosten en andere extra uitgaven. Je kunt dus het beste besparen door de prijzen van zowel specialisten als materialen te vergelijken. Ga op zoek naar het beste aanbod en je kunt op de totaalprijs flink besparen.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De totale prijs die je betaalt voor spouwmuurisolatie met EPS parels wordt bepaald door een aantal factoren. Hier heb je enigszins zelf inspraak in, dus denk goed na over de volgende keuzes.

  • Het materiaal: EPS parels zijn niet het goedkoopste materiaal voor spouwmuurisolatie. Dat is glaswol. Glaswol is alleen een optie als je spouw breed genoeg is (minimaal 5 centimeter) en als je voegen wat breder zijn. Het gat dat gemaakt moet worden is namelijk groter. Ook binnen de isolatieparels zijn er prijsverschillen. Het materiaal dat je uiteindelijk kiest is de grootste prijsbepalende factor bij spouwmuurisolatie.
  • De specialist: verschillende specialisten vragen ook verschillende prijzen voor de werkzaamheden. De één zal wat duurder zijn dan de ander en dat komt vaak ook door de extra diensten die worden aangeboden. Door een vergelijking te maken van specialisten uit jouw omgeving vind je uiteindelijk de beste prijs.
  • Je eigen omstandigheden: ook je eigen omstandigheden hebben invloed op de prijs en hier kun je zelf weinig aan veranderen. Denk dan bijvoorbeeld aan de omvang van je muren, de breedte van je spouw en de mate waarin deze vervuild is. Soms moet een spouw eerst worden leeggehaald voordat de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Daarvoor betaal je extra.

Interessante bespaartips

Je hebt boven al een beetje kunnen lezen over hoe je de beste prijs kunt vinden voor spouwmuurisolatie. Het maken van een vergelijking en het aanwijzen van de beste specialist is zal je een lagere prijs opleveren. De onderstaande tips halen deze mogelijk nog verder naar beneden.

  • Een regionaal bedrijf: plan de werkzaamheden in met een bedrijf uit je eigen regio. Deze zal je niet of nauwelijks voorrijkosten in rekening brengen en dat levert een besparing op van 5 procent.
  • Subsidies en btw: voor isolatiewerkzaamheden betaal je maar 6 procent btw. Dat geldt alleen voor de arbeidskosten. Er is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis waarvan je gebruik kunt maken als je meerdere isolatiemaatregelen treft. Vraag ook bij je provincie en gemeente na of zij subsidiegelden hebben weggezet voor dit soort initiatieven.

Vergelijk offertes

Het vergelijken van specialisten levert je de grootste besparing op en wij helpen je bij dit proces. Via ons vraag je meerdere offertes aan bij isolatiebedrijven uit je directe omgeving. Leg deze naast elkaar, kies het beste aanbod uit en binnen de kortste keren zijn jouw geïsoleerde muren ook een feit.