Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steenwol hoort samen met glaswol onder de noemer ‘minerale wollen’. Het wordt gemaakt van vulkanisch gesteente dat wordt gesmolten. Het gesmolten steen wordt in een centrifuge gedaan met gaten erin en dat levert lange draden op. Van deze draden wordt wol gesponnen en dat wol heeft een goede isolatiewaarde. Steenwol is een materiaal dat wordt verwerkt in allerlei isolatiematerialen, zoals platen en dekens. Bij spouwmuurisolatie worden er vlokken van gemaakt en deze worden de spouw in gespoten. Alle informatie over de kosten die daarbij horen vind je hier.

De kosten

Steenwol is samen met glaswol het goedkoopste isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie. Het proces om het te maken is niet ingewikkeld en er worden materialen gebruikt die al op aarde aanwezig zijn. We hebben de prijs (inclusief btw) voor het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie met steenwol in de onderstaande tabel samengevat. Ter vergelijking zijn de kosten voor de andere materialen er ook bij gegeven, plus wat handige extra informatie.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Steenwol (en glaswol) Vlokken van steenwol, goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
  • De goedkoopste optie: door voor steenwol te kiezen heb je de goedkoopste optie al te pakken. De variatie in prijs per vierkante meter komt doordat dikke spouwen meer isolatiemateriaal nodig hebben. Hoe dikker je spouw, hoe hoger de prijs per vierkante meter. Zoals je in de tabel duidelijk ziet, is deze voor glas- en steenwol eigenlijk nooit hoog.
  • Gemiddelde prijzen: kies voor een goede kwaliteit steenwol en bij een gemiddelde spouw betaal je dan €20 per vierkante meter om deze te laten isoleren. Soms moeten er nog kleine werkzaamheden worden uitgevoerd, zoals het verwijderen van cementbaarden en vervuiling in de spouw.
  • De duurste optie: het is ook mogelijk om een volledige spouwmuurrenovatie in te plannen. Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het buitenspouwblad te laten verwijderen, om isolatieplaten van steenwol te laten plaatsen en om het geheel af te laten werken met nieuwe gevelbekleding, zoals steenstrips. Je houdt hier een beter geïsoleerde en volledig nieuwe gevel aan over, maar een dergelijke renovatie kost ook al gauw €100 per vierkante meter.

De prijsopbouw

Spouwmuurisolatie is gemakkelijk en snel uit te voeren. Steenwol is geen duur materiaal. De totale kosten die je betaalt bestaan daarom uit arbeidskosten en materialen. Soms komen er ook voorrijkosten bij kijken. De materialen nemen 50 procent in van de totale prijs, de arbeidskosten 45 procent en de voorrijkosten (indien gerekend) 5 procent. De beste besparingen maak je dus door een vergelijking te maken van specialisten uit jouw regio.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor je spouwmuurisolatie met steenwol wordt bepaald door een aantal keuzes die je zelf tijdens de planfase maakt. Dat betekent dus dat je de prijs zelf in de hand hebt, tot op een bepaalde hoogte. Denk daarom goed na over de volgende mogelijkheden.

  • Steenwol of een ander materiaal: steenwol is goedkoop en duurzaam. Het kan alleen in bredere spouwen worden toegepast, dus het kan zijn dat je een ander materiaal moet kiezen. Daarnaast heeft het niet de beste isolatiewaarde. Heb je een smallere spouw, dan maak je echt optimaal gebruik van de beperkte ruimte die je tot je beschikking hebt als je purschuim gebruikt.
  • Welke specialist kies je: de prijzen per specialist verschillen ook. De ene is duurder, maar gebruikt een beter materiaal, levert een betere garantieregeling aan of betrekt extra diensten bij de prijs. Maak een vergelijking, maar kijk altijd naar wat je voor de aangeboden kosten terug krijgt.
  • Vlokken of platen: voor spouwmuurisolatie zijn vlokken het goedkoopste, maar je zult er nooit een isolatiewaarde mee bereiken die voor een energieneutrale woning gewenst is. Dat is met spouwmuurisolatie eigenlijk onmogelijk, zelfs met purschuim. Wil je energieneutraal wonen, dan is er een muurrenovatie nodig en dan zijn er bijzonder kwalitatieve isolatieplaten van steenwol die deze waarden wel kunnen halen.

Interessante bespaartips

De meeste mensen die goede gevelmuren hebben en deze gewoon beter willen isoleren, is steenwol een uitstekend materiaal. Het maken van de juiste keuzes en een vergelijking van specialisten helpen je geld te besparen op je uitgave. Met de onderstaande twee extra bespaartips verlaag je de totaalkosten nog meer.

  • Samen met de buren: als je in een 2-onder-1-kap woning woont, of een rijtjeshuis, dan deel je de gevelmuren met de buren. Heb jij een lege spouw, dan hebben zij dat ook. Kies ervoor om de werkzaamheden samen aan te bieden en je hebt een groter oppervlak. De specialist zal de prijs per vierkante meter naar beneden doen.
  • Regionale specialisten: ga alleen op zoek naar regionale specialisten. Zij zullen je namelijk geen voorrijkosten in rekening brengen.

Vergelijk offertes

Via onze vergelijkingstool wordt het vergelijken van offertes erg gemakkelijk. Geef je werkopdracht door, wacht de offertes rustig af en kies het beste aanbod.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden