Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden kunt halen voor je gevelmuren. En dat is ook zo, want in je spouwmuur heb je maar beperkt ruimte. Hoe dikker de spouw, hoe meer materiaal er in gebracht kan worden en hoe hoger de besparingen. Toch zal je versteld staan van de hoeveelheid gas die je kunt besparen als je je spouwmuren laat isoleren. Hier lees je over de besparingen die je misloopt als je spouw niet is geïsoleerd.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een vorm van na-isolatie. De bestaande leegstaande spouw wordt gevuld met een isolatiemateriaal. Minerale wol, EPS parels en purschuim zijn dan de meest gangbare opties. De werkzaamheden worden binnen een dag uitgevoerd. Het isolatiemateriaal wordt via gaten in je voegen naar binnen gespoten totdat het de spouw heeft gevuld. De gaten worden daarna weer dichtgemaakt en je ziet er verder niets van. Vanaf dat moment hebben jouw spouwmuren een aanzienlijk betere isolatiewaarde dan voorheen. En dat zonder dat er zware en langdurige werkzaamheden moesten worden uitgevoerd.

Hoeveel gas gebruik je extra?

Als jouw woning gebouwd is tussen 1920 en 1975, dan is er een hele grote kans dat deze lege spouwmuren heeft. En als je die niet isoleert, dan hebben ze een Rc waarde van 0,4 m2K/W. Nadat je deze laat isoleren (en dit is sterk afhankelijk van je eigen situatie) kun je dit ophoog halen naar 1,7 m2K/W tot 2 m2K/W. In de onderstaande tabel zie je dan hoeveel gas je per verschillende woningtypen extra gebruikt als je je muren niet laat isoleren. We hebben de kosten voor dit extra gas ook bijgevoegd met een gasprijs van 0,67 per m3.

Soort woning Extra gasverbruik in m3 Extra gasverbruik in
Appartement (15 m2) 130 m3 90
Rijtjeshuis (50 m2) 460 m3 310
Hoekhuis/2-onder-1-kap (70 m2) 640 m3 430
Villa (160 m2) 1450 m3 970

Een spouwmuur herkennen

Spouwmuurisolatie levert dus wel degelijk een besparing op. Eén van de manieren waarop je kunt vaststellen of je een spouwmuur hebt of niet, is door te kijken naar het bouwjaar van je woning. Vóór 1920 werden er geen spouwmuren gebruikt en na 1975 werden deze vaak al geïsoleerd. Er zijn ook andere manieren waarop je een spouwmuur kunt herkennen.

  • Het legverband: spouwmuren bestaan uit een binnen- en een buitenspouwblad. Het binnenspouwblad heeft een draagfunctie en het buitenspouwblad een esthetische functie. Omdat de buitenmuur geen draagfunctie heeft, is deze dunner. De stenen zijn vaak over de lengte gelegd en ze verspringen elke rij een halve steen. Je kijkt dus tegen de lange zijden van alle stenen aan.
  • De dikte van je muur: ga naar je kozijnen en meet daar op hoe dik je muren zijn. Het binnenspouwblad, de spouw en het buitenspouwblad samen zijn veel dikker dan een muur die geen spouw heeft. Meet je een dikte van 24 centimeter of meer, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een spouw.
  • De bouwtekeningen: de gemakkelijkste en snelste manier om te bepalen of je spouwmuren hebt is door de bouwtekeningen te raadplegen. Daarop zie je direct hoe je muren zijn opgebouwd.

De kosten voor spouwmuurisolatie

Heb je een spouwmuur die niet is gevuld, dan is spouwmuurisolatie snel en gemakkelijk uit te voeren. Een ander groot voordeel aan het hele verhaal is dat het ook nog eens één van de goedkoopste isolatiemethoden is voor je woning. We hebben de prijzen per materiaal en per vierkante meter in een tabel gezet. Hier zijn de btw en arbeidskosten al in verrekend.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Minerale wol Vlokken van glas- of steenwol, goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35

De terugverdientijd

Het is nu wel duidelijk dat spouwmuurisolatie een perfecte manier is om energiezuiniger te worden. En met de hoeveelheden gas die je bespaart, betaal je je investering snel af. Aan de terugverdientijd van een maatregel kun je zien hoe efficiënt deze is. De terugverdientijd bij spouwmuurisolatie is bijzonder kort, zoals je hier beneden duidelijk ziet. We hebben een prijs van €20 per vierkante meter genomen voor spouwmuurisolatie met minerale wol.

Soort woning Kosten in Besparing in Terugverdientijd
Appartement (15 m2) 300 90 3,5 jaar
Rijtjeshuis (50 m2) 1000 310 3,5 jaar
Hoekhuis/2-onder-1-kap (70 m2) 1400 430 3,5 jaar
Villa (160 m2) 3200 970 3,5 jaar

Vergelijk offertes

Is het tijd om jouw spouwmuren met een isolatiemateriaal te laten vullen? Dan zorg je ervoor dat je gasverbruik aanzienlijk naar beneden gaat. Via ons vind je een goede en betaalbare specialist als je offertes opvraagt met onze vergelijkingstool. Na een goede vergelijking weet je zeker dat je geen optie over het hoofd hebt gezien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden