Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Spouwmuurisolatie is een energiebesparende maatregel. Dat betekent dat je de investering met je besparingen kunt terugverdienen. De tijd die dit in beslag neemt heet de terugverdientijd. Alle energiebesparende maatregelen hebben een terugverdientijd en daaraan kun je zien hoe efficiënt je maatregel is of zal zijn. Je specialist kan je vertellen welke isolatiewaarden je met jouw spouwmuur kunt bereiken, wat de besparingen zullen zijn en hoe lang het dus duurt voordat je deze hebt afbetaald. Hier vind je een overzicht van het gemiddelde rendement en de terugverdientijd bij spouwmuurisolatie.

De kosten

Om de terugverdientijd uit te rekenen moet je eerst weten wat de kosten gaan zijn. En deze worden voornamelijk bepaald door het soort materiaal dat je laat aanbrengen. Daarom hebben we in de onderstaande tabel de prijzen per materiaal per vierkante meter voor je uitgezet. De variatie komt voort uit de verschillende spouwdiktes. Hoe meer materiaal er per vierkante meter nodig is, hoe hoger de prijs. Tegelijkertijd levert je dat ook een grotere besparing op.

Spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25

De mogelijke besparingen

De terugverdientijd wordt uitgerekend door de kosten te delen door de besparingen. En de mogelijke besparingen die je maakt zijn weer afhankelijk van het soort materiaal dat je laat inspuiten en de dikte van je spouw. We geven je een indicatie van wat mogelijk is bij verschillende woningtypen en dus spouwoppervlakten. Deze besparingen variëren wel per situatie en de exacte besparingen voor jou vraag je het beste direct op bij je specialist. We hebben een gasprijs gehanteerd van €0,67 per kubieke meter.

Soort woning Rendement/jaar in m3 Rendement/jaar in €
Appartement (15 m2) 130 m3 €90
Rijtjeshuis (50 m2) 460 m3 €310
Hoekhuis/2-onder-1-kap (70 m2) 640 m3 €430
Villa (160 m2) 1450 m3 €970

Wat is de terugverdientijd?

Met deze informatie is het mogelijk om de terugverdientijd uit te rekenen. En spouwmuurisolatie, omdat het een goedkope isolatiemethode is, heeft een bijzonder korte terugverdientijd. Je hoeft de behandeling nooit te herhalen, want het isolatiemateriaal gaat net zo lang mee als je woning. Dat betekent dat nadat je de investering hebt afbetaald, de besparingen voor de rest van je leven in je eigen portemonnee stopt. De volgende tabel geeft je een indicatie van de terugverdientijd voor spouwmuurisolatie met minerale wol.

Soort woning Kosten in € Besparing in € Terugverdientijd
Appartement (15 m2) €300 €90 3,5 jaar
Rijtjeshuis (50 m2) €1000 €310 3,5 jaar
Hoekhuis/2-onder-1-kap (70 m2) €1400 €430 3,5 jaar
Villa (160 m2) €3200 €970 3,5 jaar

Maak de terugverdientijd nog korter

Een terugverdientijd van 3,5 jaar is bijzonder kort en vergeleken met andere isolatiemethoden maakt dat spouwmuurisolatie de meest efficiënte. Je kunt de terugverdientijd nog verder inkorten als je bespaart op de totaalkosten. Hoe lager de prijs die je betaalt en hoe hoger het rendement, hoe korter de terugverdientijd wordt. Hier vind je enkele manieren waarop je deze nog korter kunt maken.

  • Subsidie aanvragen: spouwmuurisolatie is gesubsidieerd door de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis, maar hier zitten wel wat haken en ogen aan. Om in aanmerking te komen moet je het namelijk combineren met één of meerdere andere isolatiemethoden aan een oppervlak in de schil van je woning. Vloer, gevel en dak vallen hier dus onder. Doe je dit, dan krijg je van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland €5 per vierkante meter spouw die je hebt laten isoleren terug.
  • Geld besparen op de werkzaamheden: de meest logische manier om geld te besparen op de werkzaamheden zou zijn door deze zelf te doen, maar dat is bij spouwmuurisolatie niet echt een optie. Dat betekent niet dat je niet op zoek kunt gaan naar de laagste prijzen door specialisten te vergelijken. Een andere manier is om een regionale specialist te zoeken om de voorrijkosten te vermijden.
  • Een goede berekening maken: vraag je specialist altijd om een duidelijke berekening van de kosten en de mogelijke besparingen per materiaalsoort. Op die manier kun je zien wat de terugverdientijd is in elke situatie. Het is dan goed om te denken in de korte termijn en dus de totale kosten te vergelijken, maar ook in de lange termijn door naar de besparingen te kijken. Deze zijn de rest van de tijd dat je in het huis woont voor jou, dus ook bijzonder belangrijk.

Vergelijk offertes

De beste manier om de juiste specialist aan te wijzen en de laagste prijzen te vinden is door een vergelijking te maken van het aanbod in je regio. En dat doe je via ons, want wij hebben contact met vakkundige isolatiebedrijven. Geef je werkopdracht door, ontvang een aantal offertes en kies zelf de beste optie uit.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden