Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Purschuim is een bijzonder veelzijdig isolatiemateriaal. Omdat het vloeibaar wordt aangebracht, uitzet en vervolgens hard wordt, kan het tegen alle oppervlakten worden gebruikt. Vloeren, muren en daken worden regelmatig met purschuim geïsoleerd. Daar komt bij dat het ook een uitmuntende isolatiewaarde heeft en dat je er dus een uitstekend resultaat mee boekt. Purschuim wordt ook bij spouwmuurisolatie toegepast, want het wordt de spouw in gespoten, vult de gehele ruimte, dicht alle kieren en gaten en kan niet verplaatsen of inzakken. Je leest hier over de kosten van het isoleren van de spouwmuur met purschuim.

De kosten

De prijs die je betaalt voor spouwmuurisolatie met purschuim is afhankelijk van de afmeting van je muren en de dikte van je spouw. Hoe meer materiaal er nodig is, hoe hoger de prijs per vierkante meter. Daarbij is purschuim ook het duurste isolatiemateriaal waaruit je kunt kiezen. Je ziet de prijzen in het onderstaande overzicht, in vergelijking met de andere materialen die je tot je beschikking hebt. Btw en arbeidskosten zitten hier al bij.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25
  • De goedkoopste optie: zelf je spouwmuren isoleren met purschuim is eigenlijk onmogelijk. Het is een materiaal dat niet iedereen zomaar mag toepassen en er komt flink wat kennis en ervaring bij kijken. Heb je een smalle spouw en een klein oppervlak te isoleren, dan ben je het minste kwijt. Prijzen voor spouwmuurisolatie met purschuim beginnen bij €25 per vierkante meter.
  • Gemiddelde prijzen: heb je een gemiddelde spouwmuur die schoon is en die zonder al te veel extra werkzaamheden met purschuim kan worden gevuld, dan zal je gemiddeld €30 per vierkante meter betalen om deze te laten isoleren.
  • De duurste optie: de prijs per vierkante meter voor een grote gevelmuur zal wat naar beneden gaan, maar hoe groter het oppervlak, hoe meer je kwijt bent in totaal. Ook bredere spouwen zijn duurder om te isoleren, omdat er meer materiaal nodig is. Je bent het meeste kwijt als je spouw eerst moet worden hersteld of schoongemaakt.

De prijsopbouw

Purschuim is een duurder materiaal dan isolatieparels of minerale wol. Daarbij is er iemand met een certificering nodig om het aan te laten brengen. De uiteindelijke prijs die je betaalt voor het isoleren van je spouwmuren met purschuim bestaat voor 50 procent uit arbeidskosten, voor 45 procent uit materialen en voor 5 procent uit voorrijkosten. Je bespaart dus het beste door een vergelijking te maken van specialisten en uit te vinden wie jou kwalitatief werk kan leveren voor de laagste prijs per vierkante meter.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke prijs die je voor spouwmuurisolatie met purschuim betaalt, wordt door een aantal factoren beïnvloed. Deze factoren heb je soms wel en soms niet zelf in de hand. Denk hier goed over na en je bespaart geld door de juiste keuzes te maken.

  • De specialist: verschillende specialisten hanteren verschillende prijzen. Als je wilt besparen is het dus goed om de prijzen van meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken. Kijk dan wel naar wat je voor de prijs terug krijgt, want sommige specialisten zijn duurder omdat ze een beter materiaal aanbieden of omdat ze je extra diensten leveren die je ergens anders niet krijgt.
  • Het materiaal: er zijn verschillende soorten purschuim. Sommige zijn beter voor het milieu, bijvoorbeeld, of ruiken minder sterk. Purschuim levert van alle materialen de beste isolatiewaarden op, maar is ook het duurste. Voor glaswol, bijvoorbeeld, betaal je soms de helft van de prijs. Het materiaal is de grootste prijsbepalende factor bij spouwmuurisolatie, dus denk hier goed over na voordat je een beslissing maakt.
  • De omstandigheden: als je spouw niet geschikt voor isolatie, bijvoorbeeld omdat deze vervuild is, omdat er cementbaarden aanwezig zijn of spouwhaken zijn aangetroffen, dan betaal je extra om deze leeg te laten halen. Een smallere spouw is goedkoper om te isoleren dan een brede spouw. Purschuim lost vochtproblemen wel op, omdat alle kiertjes en gaatjes worden gedicht. Je zult deze dus niet eerst moeten laten repareren.

Interessante bespaartips

Door goed over de bovenstaande keuzes na te denken bespaar je geld. We hebben hier nog twee tips waarmee je de prijs voor spouwmuurisolatie met purschuim laag kunt houden.

  • Kwantumkorting: woon je in een rijtjeshuis of een 2-onder-1-kap woning, dan is het goed mogelijk dat jouw buren ook geïnteresseerd zijn in spouwmuurisolatie. Bied de klus gezamenlijk aan en de prijs per vierkante meter gaat naar beneden.
  • Subsidies: spouwmuurisolatie in combinatie met een andere isolatiemaatregel wordt gesubsidieerd onder de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je krijgt dan €5 per vierkante meter geïsoleerde spouwmuur terug als je in aanmerking komt.

Vergelijk offertes

Spouwmuurisolatie met purschuim kan al gedaan worden voor bedragen die beginnen met €25 per vierkante meter. Je weet pas zeker dat je de beste prijs gevonden hebt als je een vergelijking maakt. Wij helpen je daarbij en leveren je offertes aan van specialisten uit jouw omgeving.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden