Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

PIR is een isolatiemateriaal dat in platen wordt geleverd. Het heeft één van de beste isolatiewaarden van alle materialen op de markt en wordt vaak gezien als het verbeterde broertje van PUR. PIR platen zijn ook bij spouwmuurisolatie te gebruiken, maar dan alleen als je besluit de spouw bloot te leggen en dus het buitenspouwblad te verwijderen. De platen worden dan tegen het binnenblad aangebracht en het geheel wordt met nieuwe gevelbekleding afgewerkt. Het betreft dan dus een volledige muurrenovatie. Hier lees je meer over de kosten die daarbij komen kijken.

De kosten

PIR koop je in platen bij de bouwmarkt. Deze platen kun je zelf aanbrengen of laten aanbrengen door een specialist. Het isoleren van de gevelmuren kan via de binnenkant of de buitenkant, maar als je een spouwmuur hebt is de buitenkant de meest logische optie. Je verliest dan minder ruimte en er is minder overlast in je woonruimten. De platen worden tegen het binnenspouwblad aangebracht en het geheel wordt afgewerkt. Het buitenspouwblad heeft geen draagfunctie, dus die wordt verwijderd. De kosten voor verschillende uitgaven tijdens deze werkzaamheden zijn samengevat in het onderstaande schema, inclusief btw.

Spouwmuurisolatie PIR platen kostenposten Prijs per m2
Enkel PIR platen bij bouwmarkt €5 – €20
PIR platen laten aanbrengen door specialist €25 – €40
Complete spouwmuurrenovatie met PIR platen €100 – €150
  • De goedkoopste optie: als je de PIR platen zelf koopt en aanbrengt tegen het binnenspouwblad, dan ben je het goedkoopste uit. Prijzen voor PIR platen in de bouwmarkt beginnen bij €5 per vierkante meter. Je krijgt dan een matige isolatiewaarde. Besluit je om dit zelf te doen, dan is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. Verkeerd aanbrengen kan leiden tot vochtproblemen nadat de muur is afgewerkt.
  • Gemiddelde prijzen: de meeste mensen besluiten ervoor om een specialist aan te nemen voor het plaatsen van de PIR platen. Enkel voor deze werkzaamheden betaal je dan ongeveer €25 tot €40 per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van de kosten van het materiaal. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe duurder de materiaalprijs per vierkante meter.
  • De duurste optie: een volledige spouwmuurrenovatie zal je zeker €100 per vierkante meter kosten. Hier houd je dan wel een uitstekend geïsoleerde en afgewerkte buitenmuur aan over. Met PIR platen kun je je muren isoleren zotdat ze voldoen aan de eisen voor een energieneutrale woning.

De prijsopbouw

PIR is een wat duurder materiaal, maar als je een specialist inhuurt dan gaat het grootste gedeelte van de prijs naar de arbeidskosten. Dit is in een gemiddelde situatie ongeveer 60 procent. De materialen zelf nemen 35 procent van de totale kosten in beslag (tenzij je een plaat neemt met een hoge isolatiewaarde, dan is het meer) en de voorrijkosten 5 procent. Wil je besparen op deze werkzaamheden, dan doe je dat het beste door specialisten te vergelijken en zo het beste waar voor je geld te kiezen.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Het aanbrengen van PIR platen tegen je binnenspouwblad is een flinke klus. En tijdens het plannen ervan heb je een aantal keuzes te maken die de prijs direct beïnvloeden. Tot op zekere hoogte heb je de totale kosten dus zelf in de hand. We hebben de belangrijkste prijsbepalende keuzes hier voor je op een rijtje gezet.

  • Zelf doen of uitbesteden: als je veel doe-het-zelf ervaring hebt, dan kun je overwegen om de werkzaamheden zelf uit te voeren. Of in ieder geval een gedeelte ervan. De buitenspouwmuur is geen draagmuur, dus deze kun je zelf slopen. Het aanbrengen van de platen is ook goed zelf te doen, als je maar weet waar je op moet letten. Een foutje kan wel grote gevolgen hebben, dus een goede voorbereiding is noodzakelijk.
  • De specialist: verschillende specialisten voeren de werkzaamheden uit voor verschillende prijzen. Besluit je uit te besteden, dan is het verstandig om meerdere bedrijven uit je omgeving te benaderen en te vragen om een offerte. Let er dan goed op waarom de prijzen anders zijn. Soms worden er handige extra diensten bij de prijs inbegrepen waar je bij iemand anders apart voor moet betalen. Ook de garantieregeling is dan een belangrijk punt.
  • De isolatiewaarde: een bijzonder grote bijdrager aan de prijs is de isolatiewaarde van de PIR platen die je aanbrengt of aan laat brengen. Platen met de beste waarden kosten ook het meeste, maar leveren ook de beste besparingen op.

Interessante bespaartips

Er zijn hier al enkele bespaartips genoemd, zoals het werk zelf uitvoeren en een vergelijking maken van specialisten. Met de onderstaande extra twee tips haal je nog meer geld van je totale kosten af.

  • Subsidies: het isoleren van de gevelmuren wordt gesubsidieerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Combineer je dit met een andere isolatiemaatregel, dan krijg je van hen per vierkante meter een bepaald bedrag terug.
  • Bedrijven uit je regio: kies vooral bij grote werkzaamheden alleen bedrijven uit die in je eigen regio zijn gevestigd. Deze vragen dan geen voorrijkosten, wat een besparing betekent van 5 procent.

Vergelijk offertes

Zijn PIR platen voor het isoleren van jouw spouw de beste keuze, dan is het tijd om hier een specialist voor aan te wijzen. Vraag daarom vandaag nog bij ons een aantal vrijblijvende offertes op bij bedrijven uit je omgeving, en je kiest zelf gemakkelijk het beste aanbod uit.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden