Bespaar tot wel 30%

Welke bouwjaar huizen hebben spouwmuur?

Eén van de vereisten voor spouwmuurisolatie is, logischerwijs, dat je een spouwmuur hebt. De spouw is een lege ruimte in de muur die vroeger veel in woningen werd toegepast om doorslaand vocht tegen te houden. Een spouwmuur bestaat uit een binnenspouwblad en een buitenspouwblad. Eigenlijk zijn dat dus twee muren met een ruimte er tussen. Het binnenspouwblad heeft de draagfunctie en is dikker. Het buitenspouwblad is dunner en heeft een sierfunctie. Het is de muur die je ziet als je tegen de gevel aan kijkt. Er zijn verschillende manieren waarop je een spouwmuur kunt herkennen en één hiervan is door naar het bouwjaar te kijken.

Het bouwjaar bij niet-geïsoleerde spouwen

Spouwmuren worden vandaag de dag nog steeds gebruikt, alleen wordt er al een isolatiemateriaal in aangebracht bij de bouw. Als jouw woning een bouwjaar heeft van tussen 1920 en 1975, dan heb je een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is. Voor 1920 werden er nog geen spouwmuren gebruikt en na 1975 werden deze gevuld met isolatie. Is jouw woning gebouwd in deze periode, dan is er dus een hele grote kans dat je een spouwmuur hebt die geïsoleerd kan worden.

Hoe herken je een spouwmuur nog meer?

Het bouwjaar is niet de enige manier waarop je een spouwmuur herkent. Je kunt ook de volgende punten bekijken om dit vast te stellen.

  • De dikte van de muur: spouwmuren zijn dikker dan standaard muren. De twee bladen plus de ruimte er tussen zullen samen zeker 24 centimeter in beslag nemen. Ga dus naar je kozijnen en meet de breedte van je muur daar op. Als deze 24 centimeter is of breder, dan heb je hoogstwaarschijnlijk met een spouwmuur te maken.
  • Het legverband: omdat het buitenspouwblad geen draagfunctie heeft, maar er is om esthetische redenen, hebben spouwmuren aan de buitenkant vaak een bepaald legverband. De stenen liggen naast elkaar over de lengte. Je kijkt dus tegen de lange kant aan. Elke rij verspringen ze een halve steen. Dit levert een mooi aanzicht en een dunnere muur op.
  • De bouwtekeningen: heb je de bouwtekeningen van je woning bij de hand, dan zie je daar duidelijk aan of er spouwmuren zijn en of deze al geïsoleerd zijn of niet.

Het isoleren van lege spouwmuren

Heb je vastgesteld dat jouw woning lege spouwmuren heeft, dan is het isoleren hiervan erg gemakkelijk. De isolatiespecialist boort een aantal gaten in je muren en sluit daar een hogedruk machine op aan. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal via deze gaten de muur in geblazen, totdat deze is gevuld. De werkzaamheden zijn niet arbeidsintensief, leveren weinig overlast op en zijn binnen een dag afgerond. Dat is ook de reden waarom spouwmuurisolatie één van de goedkoopste manieren is om je muren te isoleren.

Geïsoleerde spouwmuren na 1975

Is jouw woning al wat ouder, maar gebouwd na 1975, dan bevatten je muren waarschijnlijk al spouwmuurisolatie, maar dit is dan vaak verouderd, verpulverd of verzakt. Zie je vochtplekken op de muren verschijnen, zijn de muren koud, merk je dat het binnen meer tocht of kil is? Dan is dit een teken dat je isolatiemateriaal niet meer goed op zijn plek zit. Het is dan wel belangrijk dat je hier wat aan doet en dat doe je door de spouwmuurisolatie te laten herstellen. Eerst wordt dan het huidige isolatiemateriaal verwijderd en de spouw wordt opnieuw geïsoleerd met een beter materiaal. Gelukkig gaan de isolatiematerialen vandaag de dag veel langer mee en hoef jij niet meer aan vervanging of aanvulling te denken.

De kosten voor spouwmuurisolatie

Als jouw woning gebouwd is tussen 1920 en 1975 en dus een lege spouw bevat, dan heb je geluk. Deze kan zonder problemen worden geïsoleerd en de kosten per vierkante meter zijn laag. Wat je uiteindelijk betaalt, hangt af van de dikte van de spouw en het isolatiemateriaal dat je kiest. Is je woning na 1975 gebouwd en moet de spouw eerst worden leeggehaald, dan zijn de kosten hoger. Je vindt alle huidige prijzen per vierkante meter en per materiaal hier. Deze zijn al inclusief de materialen, de arbeidskosten voor de specialist en de btw.

Spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Huidige materiaal verwijderen De spouw wordt volledig gereinigd en voorbereid op het nieuwe isolatiemateriaal. €23 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25

Vergelijk offertes

Heb jij vastgesteld dat je spouwmuren hebt? Dan is het isoleren ervan goedkoop en zo gedaan. Wij helpen je bij het vinden van een isolatiespecialist, want we staan in contact met betrouwbare bedrijven uit jouw omgeving. Geef je werkopdracht door en je ontvangt snel offertes waaruit jij het beste aanbod aanwijst.