Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Veel woningen die tussen de jaren 1920 en 1975 gebouwd zijn hebben een spouwmuur. Deze spouwmuur werd in die tijd niet geïsoleerd, want het had de functie om doorslaand vocht tegen te gaan. Villa’s zijn daarop geen uitzondering. Het is mogelijk om deze gevelmuren op een gemakkelijke en snelle manier beter te isoleren en spouwmuurisolatie is dan echt een uitkomst. Het is goedkoop, de werkzaamheden duren maar een dag en de resultaten zijn merkbaar. Dit artikel behandelt de kosten van spouwmuurisolatie en dan voor villa’s in het bijzonder.

De kosten

Spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd door gaten in de gevelmuren te maken en daar isolatiemateriaal in te spuiten. Als de spouw gevuld is wordende gaten weer netjes dichtgemaakt. De prijs die je betaalt per vierkante meter geïsoleerde spouw is verschillend per materiaal. Ook de dikte van de spouw heeft hier invloed op. We hebben deze in het onderstaande overzicht samengevat (inclusief btw en plaatsing). Ook hebben we een prijsindicatie toegevoegd voor villa’s. Deze is gebaseerd op een geveloppervlak van 160 vierkante meter en een gemiddelde spouw.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2 Prijs villa
Minerale wol Vlokken van glas- of steenwol, goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig, brandvertragend. 15 – €25 3200
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30 4000
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35 4800
  • De goedkoopste optie: als je de gevelmuren van je villa met minerale wol laat isoleren betaal je het minst. Minerale wollen worden gezien als het duurzaamste isolatiemateriaal van dit moment. Het heeft een goede isolatiewaarde en bepaalde andere kenmerken die bijzonder gunstig zijn. Een vereiste is wel dat je spouwmuur minstens 5 centimeter diep moet zijn. Voor spouwmuurisolatie met een minerale wol betaal je gemiddeld €20 per vierkante meter.
  • Gemiddelde prijzen: EPS parels zijn wat duurder dan minerale wol, maar kunnen wel in smalle spouwen worden ingebracht. De isolatiewaarde is soortgelijk. EPS parels zijn bolletjes van piepschuim die perfect op moeilijk te bereiken plekken aan te brengen zijn. Je betaalt voor dit materiaal gemiddeld €25 per vierkante meter.
  • De duurste optie: spouwmuren isoleren met purschuim is de duurste optie. De isolatiewaarde die je ervoor terug krijgt is het best. Voor wat meer kosten aan het begin bespaar je op de lange termijn dus meer. Purschuim is ook bij smalle spouwen te gebruiken, maar is wat betreft milieuvriendelijkheid niet de beste keuze.

De prijsopbouw

De prijsopbouw voor spouwmuurisolatie is vrij evenredig. De arbeidskosten nemen 45 procent in beslag en daar komen dan 5 procent voorrijkosten bij. De materialen zullen dan de andere helft van de totaalkosten innemen. Dit is in een gemiddelde situatie, dus als er meer werkzaamheden nodig zijn dan gaan de arbeidskosten omhoog en als je voor een duurder materiaal kiest dan gaan de materiaalkosten omhoog. Besparen doe je hoe dan ook als je een vergelijking maakt van specialisten en zo het beste aanbod aanwijst.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Als je gaat plannen voor de spouwmuurisolatie van je villa, dan kom je voor een aantal prijsbepalende keuzes te staan. Denk hier dus goed over na.

  • Het materiaal: de belangrijkste prijsbepalende keuze is het materiaal. Dit heb je in de tabel kunnen zien. Het materiaal bepaalt niet alleen de initiële financiële situatie, maar ook de uiteindelijke besparingen die je gaat maken. Vergeet dus niet ook de lange termijn te analyseren en zo een materiaal uit te kiezen waar je nu en later ook financieel het meest van profiteert.
  • Het bedrijf: verder zal je merken dat sommige bedrijven hogere- of lagere prijzen zullen hanteren. Een villa heeft een groot muuroppervlak en dat betekent vaak dat de prijs per vierkante meter naar beneden gaat. Vraag je af waar extra kosten vandaan komen. Is deze specialist erkend, hanteert hij of zij een goede garantieregelingen of betrekken ze extra diensten bij de prijs? Dan is het soms voordeliger om voor een duurdere optie te kiezen.
  • Extra werkzaamheden: als je dan toch aan je spouw gaat werken, dan kun je er direct ook extra werkzaamheden aan toevoegen. Reparaties van de muren, bijvoorbeeld, zodat er geen vocht in kan trekken. Of het impregneren van de gevelmuren, om ze vochtafstotend te maken. Extra werkzaamheden kosten meer, maar uiteindelijk krijg je daar perfecte gevelmuren voor terug.

Interessante bespaartips

Spouwmuurisolatie bij een villa is niet goedkoop, maar het is veel goedkoper dan andere isolatiemaatregelen voor je gevelmuren. Met de onderstaande twee tips kun je mogelijk nog wat extra geld besparen op de totaalprijs.

  • Geen voorrijkosten: je kunt de voorrijkosten volledig vermijden en dat doe je door een isolatiebedrijf te nemen uit je eigen omgeving.
  • Subsidies: er worden ook subsidies aangeboden voor spouwmuurisolatie. De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis, bijvoorbeeld. Als je je werkzaamheden combineert met een andere isolatiemaatregel, dan krijg je voor spouwmuurisolatie €5 per vierkante meter terug. Vergeet niet ook navraag te doen bij je gemeente en provincie.

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen blijft toch door een marktonderzoek te doen en de opties die je tot je beschikking hebt te analyseren. Wij helpen je daarbij, want via ons vraag je gratis en vrijblijvend offertes op bij de specialisten uit je regio.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden