Bespaar tot wel 30%

Kosten spouwisolatie hoekwoning

Spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste isolatiemethoden van dit moment. Binnen een dag heb je een geïsoleerde muur en dat zonder dat er veel sprake is van overlast of zware werkzaamheden. Het isolatiemateriaal wordt de spouw in gespoten en dat wordt via gaten gedaan die in de voegen worden aangebracht. Deze gaten worden naderhand weer gedicht en daar zie je dan niets meer van. Heb jij een hoekwoning en is deze gebouwd tussen 1920 en 1975? Dan is de kans groot dat jij spouwmuren hebt die nog geen isolatiemateriaal bevatten. Hier lees je alles over de kosten die je maakt als je spouwmuurisolatie bij een hoekhuis laat uitvoeren.

De kosten

Spouwmuurisolatie betaal je per vierkante meter. De prijs is dan afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt en de dikte van de spouwmuur. Hoe dikker deze is, hoe meer materiaal er nodig is en dus hoe meer je betaalt. In het onderstaande schema vind je de prijzen voor spouwmuurisolatie per vierkante meter en een prijsindicatie voor een hoekhuis. We zijn er vanuit gegaan dat er 70 vierkante meter gevelmuur ter beschikking is en dat de dikte van de spouw gemiddeld is. De bedragen zijn all-in, dus btw en arbeidskosten zijn al verrekend.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2 Prijs hoekhuis
Minerale wol Vlokken van glas- of steenwol, goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25 €1400
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30 €1750
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35 €2100
  • De goedkoopste optie: spouwmuurisolatie met glaswol (of steenwol) is de goedkoopste optie die je hebt. En dit zijn materialen die bijzonder veel voordelen hebben. De isolatiewaarde is goed, je muren worden ook akoestisch geïsoleerd, ze hebben brandklasse A1 en worden gezien als de meest duurzame materialen van dit moment. Voor minerale wol heb je wel een bredere spouw nodig van minimaal 5 centimeter. Prijzen beginnen dan bij €15 per vierkante meter.
  • Gemiddelde prijzen: als je spouw niet breed genoeg is voor minerale wol, dan zijn EPS parels een logische volgende keuze. Dit zijn kleine bolletjes van piepschuim die ook de spouw in worden geblazen. Omdat er een lijm aan is toegevoegd komen ze vast te liggen en vormen ze een isolerende laag. Voor deze optie beginnen de prijzen per vierkante meter bij €20.
  • De duurste optie: van alle materialen is purschuim de duurste optie. Dit is ook het materiaal waarmee de beste resultaten te boeken zijn. Purschuim heeft een uitstekende isolatiewaarde en je kunt dus ook met een smalle spouw een acceptabele isolatiewaarde bereiken. Voor spouwmuurisolatie met purschuim beginnen de prijzen bij €25 per vierkante meter.

De prijsopbouw

Door naar de prijsopbouw te kijken weet je waar er geld te besparen valt. Bij een gemiddelde spouwmuurisolatieklus bestaan de totale kosten voor 50 procent uit materialen, voor 45 procent uit arbeidskosten en voor 5 procent uit voorrijkosten. Besparen doe je dus door een vergelijking te make van specialisten uit je regio. Dit doe je om de beste prijs te vinden en om de voorrijkosten te vermijden.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het inplannen van jouw spouwmuurisolatie werkzaamheden zal je voor een aantal keuzes komen te staan. Deze keuzes beïnvloeden de prijs, wat betekent dat je deze, door slim te kiezen, positief kunt beïnvloeden.

  • Het materiaal: de keuze voor het materiaal zal afhangen van de dikte van je spouw, van de isolatiewaarde die je ermee wilt bereiken en van de extra voordelen die bepaalde materialen met zich meebrengen. Glaswol is de goedkoopste optie, maar purschuim isoleert het beste en levert dus op de lange termijn grotere besparingen op.
  • De specialist: je zult ook zien dat specialisten verschillende prijzen hanteren. Ga niet klakkeloos met het eerste het beste bedrijf in zee, want het is goed mogelijk dat een andere specialist goedkoper is of betere diensten aanbiedt. Maak een vergelijking, kijk wat ze vragen en wat je ervoor terugkrijgt en bepaal zo welke specialist jou het beste aanbod heeft gedaan.
  • Extra werkzaamheden: je kunt spouwmuurisolatie ook combineren met extra werkzaamheden aan je gevelmuren. Denk dan aan het repareren van scheuren en gaten, het leeghalen en reinigen van de spouw, het verwijderen van cementbaarden enzovoorts. Combineer je spouwmuurisolatie met een gevelrenovatie en je houdt hier perfecte muren aan over. Dat uiteraard wel voor een meerprijs.

Interessante bespaartips

Geld besparen op de spouwmuurisolatie van jouw hoekwoning is altijd een goed idee. Je weet al dat een vergelijking van regionale specialisten je de beste prijs/kwaliteit verhouding oplevert. De volgende tips helpen je de prijs nog verder te verlagen.

  • Samen met de buren: vraag aan de buren of ze ook interesse hebben in spouwmuurisolatie. Je hebt een hoekhuis, dus je deelt aan één kant een gevel met iemand. Biedt de klus samen aan en je geeft de specialist een groter oppervlak. De prijs per vierkante meter gaat dan naar beneden.
  • Subsidies: als je je spouwmuurisolatie combineert met een andere isolatiemethode in je schil van je woning, dan kom je in aanmerking voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Sommige gemeenten en provincies hebben ook subsidiegelden beschikbaar gesteld.

Vergelijk offertes

Spouwmuurisolatie is een manier om je woning beter te isoleren en geld te besparen. Als je de beste specialist wilt vinden, dan moet je een vergelijking maken. Wij leveren offertes aan van vakkundige isolatiebedrijven uit jouw eigen regio. Leg deze naast elkaar en je ziet snel welke specialist jou het beste verder kan helpen.