Bespaar tot wel 30%

Na-isolatie spouwmuur kosten

Woningen die gebouwd zijn tussen de jaartallen 1920 en 1975 hebben in verreweg de meeste gevallen een spouwmuur. En deze spouwmuur werd tijdens die periode gewoon leeg gelaten. Het doel van de spouwmuur was om doorslaand vocht tegen te gaan, maar na 1975 werd het een plek om isolatiemateriaal te plaatsen. Veel woningen die na 1975 zijn gebouwd zijn dan dus al geïsoleerd, maar woningen met een bouwjaar van vóór 1975 zijn dit niet. Tenzij de werkzaamheden op een later moment zijn uitgevoerd, natuurlijk. Als jij een nog lege spouw hebt, dan heb je geluk, want deze kun je goedkoop laten na-isoleren. Hier lees je alles over de kosten.

De kosten

Onder na-isolatie wordt eigenlijk het isoleren van een al bestaand oppervlak bedoeld. Dit is geen onderdeel van een nieuwbouwproject, maar van werkzaamheden aan een bestaand gebouw. Spouwmuurisolatie valt dus onder de noemer na-isolatie, terwijl het vaak betekent dat het voor de eerste keer is dat een gevelmuur geïsoleerd wordt. Is je spouwmuur al geïsoleerd, dan is het herstellen of aanvullen ervan ook een vorm van na-isolatie. De kosten voor verscheidene na-isolatie werkzaamheden en materialen zijn samengevat in het onderstaande schema, inclusief btw en arbeidskosten.

Na-isolatie Toelichting Prijs per m2
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25
Huidige materiaal verwijderen De spouw wordt volledig gereinigd en voorbereid op het nieuwe isolatiemateriaal. 23 – €30
  • De goedkoopste optie: ga je je spouwmuur na-isoleren met een minerale wol, dan ben je het minste geld kwijt. De prijs van €15 per vierkante meter geldt voor lege spouwen met een dikte van 5 centimeter en een gezonde staat. Spouwmuurisolatie met glaswol is van alle isolatiemethoden de goedkoopste manier om je woning beter te isoleren.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien zal je wat meer geld kwijt zijn voor je isolatiewerkzaamheden. Bij dikkere spouwen, bijvoorbeeld, is meer materiaal nodig en sommige spouwen moeten eerst nog worden voorbereid op de werkzaamheden. Gemiddeld gezien betaal je voor het na-isoleren van je spouwmuur €25 per vierkante meter.
  • De duurste optie: als jouw spouw moet worden gerepareerd of leeggehaald, dan zal je de meeste kosten tegenkomen. Het verwijderen van het oude en verzakte isolatiemateriaal, bijvoorbeeld, kan de prijs al verdubbelen. Het is wel belangrijk dat dit gebeurt, omdat je anders vochtproblemen of een slechte isolatiewaarde kunt ervaren.

De prijsopbouw

De manier waarop de prijs voor het na-isoleren van de spouw is opgebouwd is enigszins afhankelijk van het materiaal dat je kiest. De werkzaamheden zijn in de meeste gevallen hetzelfde en het materiaal wordt onder hogedruk je spouw in gespoten. In een gemiddelde situatie nemen de arbeidskosten 45 procent in van de totale kosten die je maakt. De materialen nemen 50 procent in van je uiteindelijke rekening en de voorrijkosten 5 procent. Het vergelijken van specialisten die jouw spouwmuur kunnen na-isoleren zal altijd voordeel opleveren.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Er zijn verschillende mogelijkheden als je spouwmuurisolatie laat uitvoeren en dat betekent dat je keuzes moet gaan maken. Je bespreekt deze samen met je specialist en ze hebben direct invloed op de prijs die je betaalt. Daarom is het goed om hier even bij stil te staan.

  • Welk materiaal neem je: de kostentabel heeft al even laten zien dat je verschillende materiaalkeuzes hebt. En het materiaal dat je kiest heeft een directe financiële invloed en ook op de lange termijn. Het is zaak om voor een zo laag mogelijk bedrag een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te bereiken. Zo houd je de uitgaven laag en de besparingen daarna hoog.
  • Welke specialist kies je: ook de specialist die je uiteindelijk kiest zal de kosten beïnvloeden. Zij bepalen wat je uiteindelijk bij hen betaalt voor de werkzaamheden. Een specialist die goedkoper lijkt is dat niet altijd, omdat je dan in sommige gevallen een minder goede garantieregeling krijgt, of extra diensten misloopt. Ook hebben goedkopere specialisten niet altijd de erkenningen en certificeringen die nodig zijn. Kijk dus altijd ook even naar wat je terugkrijgt voor de prijs.
  • Hoe dik is je spouw: helaas heb je op de situatie in je spouw geen invloed. Maar de dikte van je spouw bepaalt wel hoeveel je betaalt en hoeveel je bespaart. Hoe meer materiaal er kan worden ingebracht, hoe hoger de prijs, maar ook hoe meer je van je energierekening afhaalt.

Interessante bespaartips

Een lage prijs voor een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Dat vind je door specialisten en materialen met elkaar te vergelijken. De onderstaande tips bieden extra ondersteuning.

  • Een regionale vakspecialist: zoek naar isolatiebedrijven uit je omgeving en je krijgt niet met voorrijkosten te maken.
  • Subsidies: spouwmuurisolatie in combinatie met een andere isolatiemethode wordt gesubsidieerd door de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Vergelijk offertes

Specialisten vergelijken is een tijdrovende klus, maar niet als je de offertes via ons opvraagt. De isolatiebedrijven met wie we in contact staan zijn vakkundig en kwalitatief. Je vindt er vast een interessant aanbod tussen.