Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen polyurethaan

Spouwmuurisolatie kan gedaan worden met een aantal materialen. De meest gangbare zijn glaswol, EPS parels en polyurethaan (purschuim). Als jij je spouwmuren wilt laten isoleren, dan zal je dus een keuze moeten maken tussen die opties. Glaswol is het goedkoopste en duurzaamste, maar kan alleen in bredere spouwen worden toegepast. EPS parels zijn wel geschikt voor smalle spouwen, maar halen dan niet altijd de beste isolatiewaarde. Purschuim kan in smalle spouwen worden aangebracht, heeft een hoge isolatiewaarde, maar is ook de duurste optie. Lees hier verder over de kosten en de voor- en nadelen van het gebruik van purschuim bij spouwmuurisolatie.

De kosten

Zoals al even gezegd is polyurethaan de duurste optie die je hebt, maar daar staan ook de grootste besparingen tegenover. De wat hogere initiële kosten betalen zichzelf dus automatisch terug. Je vindt de prijzen in het volgende overzicht, de btw en arbeidskosten zitten er al bij in, in vergelijking met de andere beschikbare opties.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Polyurethaan Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25

De voordelen van polyurethaan

Aan het volgende lijstje zie je duidelijk dat polyurethaan als isolatiemateriaal een aantal belangrijke voordelen heeft. Dit zijn goede redenen om voor deze optie te kiezen.

  • De beste isolatiewaarde: van alle materialen die gebruikt worden voor isolatiewerkzaamheden, heeft polyurethaan een van de beste isolatiewaarden. De lambdawaarde is laag, wat betekent dat het weinig warmte doorlaat. Hoe dikker het kan worden aangebracht, hoe beter de resultaten. Maar omdat spouwen een beperkte dikte hebben, maak je daar met polyurethaan maximaal gebruik van.
  • Geen geluidsoverlast meer: polyurethaan isoleert niet alleen thermisch, maar ook akoestisch. Dat betekent dat je geluiden van buitenaf beter blokkeert. Drukke wegen, schoolpleinen en andere luidruchtige plekken kunnen je rust binnen verstoren. Door je spouwmuren met polyurethaan te isoleren, zal je merken dat de geluidsoverlast aanzienlijk vermindert.
  • Kieren en gaten worden gedicht: purschuim wordt vloeibaar de spouw in gespoten. Daar zet het uit en wordt het in een paar minuten hard. Het schuim hecht zich aan de muren en kruipt in alle gaatjes en kiertjes. Deze worden dus direct ook gedicht. Kleine problemen met doorslaand vocht of vocht in de muren worden hiermee opgelost.
  • Vochtbestendig: polyurethaan neemt geen water op. Dat betekent dat het niet zwaarder wordt als het vochtig is en dat het dus netjes op zijn plek blijft. Ook schimmel kan zich dan niet vormen en mosgroei komt niet voor. De isolatiewaarde blijft constant. Het is dus een ideaal materiaal voor ruimtes met een vochtig klimaat, zoals de spouw.
  • Ook voor kleine spouwen en voegen: polyurethaan wordt via gaten die in de voegen worden aangebracht de spouw in gespoten. De gaten die voor purschuim gemaakt moeten worden hebben een kleine diameter. Zelfs smalle voegen worden hier dus niet door beschadigd. Daarnaast heb je geen brede spouw nodig om hem te kunnen isoleren met purschuim. Het kan zelfs in de smalste ruimtes worden ingebracht en toch een acceptabele isolatiewaarde realiseren.

De nadelen van polyurethaan

Polyurethaan als isolatiemateriaal heeft ook een aantal nadelen. Deze hebben voornamelijk te maken met de duurzaamheid ervan. Door een isolatiemaatregel uit te voeren maak je je woning milieuvriendelijker, maar polyurethaan heeft een aantal kenmerken die niet milieuvriendelijk zijn. Je vindt deze, en de andere nadelen, in het onderstaande lijstje.

  • Niet recyclebaar: polyurethaan kan niet worden gerecycled. Als toekomstige generaties je woning willen verbouwen of afbreken, dan hebben ze dus met een materiaal te maken dat ze niet kunnen verwerken.
  • CFK’s: polyurethaan bestaat uit twee stoffen die samen en chemische reactie veroorzaken. Deze worden via een mengpistool bij elkaar gevoegd en dan wordt er ook blaasgas bij gedaan. In sommige gevallen zijn daar nog CFK’s bij betrokken en die zijn erg schadelijk voor het milieu. Vanaf 2023 is gebruik van deze CFK’s verboden. Zoek daarom altijd een specialist uit die blaasgas zonder CFK’s toepast. Deze zijn niet moeilijk te vinden.
  • Chemisch: een laatste reden waarom purschuim niet erg milieuvriendelijk is, is omdat het chemisch is. Bij het produceren ervan worden chemische stoffen gebruikt en ook bij het aanbrengen. Het is dus een materiaal dat verre van natuurlijk is. Er worden ook alternatieve isolatieschuimen aangeboden die niet chemisch zijn.
  • Duur: polyurethaan is de duurste optie die je hebt. Daar staan de grootste besparingen tegenover, maar je zult eerst meer moeten betalen.
  • Geuroverlast: polyurethaan heeft een bepaalde geur. Deze geur is niet schadelijk, maar je zult hem een paar dagen blijven ruiken. Tijdens de werkzaamheden en een aantal dagen daarna is goede ventilatie dus belangrijk.

Vergelijk offertes

Heb jij een vakkundige specialist nodig die jouw spouwmuurisolatie met polyurethaan voor je kan uitvoeren? Dan helpen wij je deze te vinden, voor de laagste prijs. Via ons vraag je namelijk een aantal offertes op bij isolatiebedrijven in je buurt. Deze vergelijk je met elkaar en je weet zeker dat je de beste prijs en het beste aanbod aanwijst.