Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd door een isolatiemateriaal je bestaande spouw in te brengen. Er worden een aantal gaten in je buitenmuren geboord en daar wordt een hogedruk machine op aangesloten. De gaten worden in de groeven aangebracht, dus ze worden netjes en onzichtbaar afgewerkt naderhand. De kosten voor spouwmuurisolatie worden per vierkante meter uitgedrukt. De prijs is afhankelijk van de dikte van je spouw en dus hoeveel materiaal er nodig is. Wat deze kosten zijn, dat lees je hier.

De kosten

Het goede nieuws is dat spouwmuurisolatie één van de goedkoopste manieren is om je woning beter te isoleren. Dat komt doordat de materialen niet erg duur zijn en doordat de werkzaamheden snel en niet arbeidsintensief zijn. Omdat je beperkt bent tot de ruimte die in jouw spouw beschikbaar is, zijn de isolatiewaarden niet zo hoog als bij andere isolatiemethoden aan de gevel. Maar de besparingen zijn goed merkbaar. De kosten, btw en arbeidskosten inclusief, zie je hier.

Spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25
  • De goedkoopste optie: glaswol en steenwol vormen samen de groep minerale wollen. Dit zijn de goedkoopste en meest milieuvriendelijke isolatiematerialen die je tot je beschikking hebt. Je kunt ze gebruiken als je spouw 5 centimeter dik is of dikker en ze hebben ook andere handige kenmerken. Prijzen voor spouwmuurisolatie met minerale wol beginnen bij slechts €15 per vierkante meter.
  • Gemiddelde prijzen: kies je voor EPS parels, dan betaal je een gemiddeld bedrag van minimaal €20 per vierkante meter. Deze kunnen bij alle spouwen worden ingebracht, ongeacht de dikte. EPS parels gaan erg lang mee en de isolatiewaarde is constant, ook als ze nat worden.
  • De duurste optie: spouwmuurisolatie met purschuim levert je de grootste besparingen op, maar de kosten zijn ook het hoogste. Het is een isolatieschuim dat vloeibaar de spouw wordt ingebracht en daar uitzet en hard wordt. Dat betekent dat het zich perfect in naar spouw kan vormen en goed aan kan hechten. Purschuim is wel een minder milieuvriendelijke optie en prijzen beginnen dan bij €25 per vierkante meter.

De prijsopbouw

De manier waarop de prijs voor spouwmuurisolatie per vierkante meter is opgebouwd helpt je te bepalen hoe je het beste kunt besparen. In gemiddelde situaties zijn arbeidskosten en materialen evenredig verdeeld en nemen ze beide de helft van de totaalprijs in. Onder de arbeidskosten worden vaak ook voorrijkosten gerekend en deze zullen circa 5 procent daarvan innemen. Aangezien spouwmuurisolatie door een specialist wordt uitgevoerd is het maken van een goede vergelijking van bedrijven uit je regio en materialen die ze aanbieden de beste manier om een goede deal aan te wijzen.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Bij het inplannen van je spouwmuurisolatie kom je een aantal keuzes tegen. Zoals je hier kunt zien hebben deze allen direct invloed op de prijs die je betaalt.

  • Het materiaal: het materiaal dat je besluit te laten inspuiten is de belangrijkste prijsbepalende factor. Ook al zijn deze allen niet erg duur, de minerale wollen zijn het voordeligste. De isolatiewaarde ervan is gelijk aan EPS, ze zullen geluiden ook goed isoleren en ze zijn bijzonder milieuvriendelijk. Is je spouw niet breed genoeg, dan heb je een ander duurder materiaal nodig.
  • De vakman: ook het bedrijf dat je besluit in te huren zal de prijs beïnvloeden. Zij bepalen wat je voor hun diensten moet betalen. Een erkende vakman die een goede garantieregeling hanteert en geschoold personeel in dienst heeft, zal wat duurder zijn. Bekijk de prijzen dus goed en dan vooral ook wat je ervoor terug krijgt.
  • De hoeveelheid isolatiemateriaal: een keuze waar je weinig invloed op hebt, maar die wel prijsbepalend is, is hoeveel materiaal er per vierkante meter nodig is om je spouw te vullen. En dat wordt uitgerekend door de dikte van je spouwmuur te nemen. Hoe dikker de muur, hoe hoger de prijzen en hoe beter de uiteindelijke besparingen.

Interessante bespaartips

Energiebesparende maatregelen betalen zichzelf terug en bij spouwmuurisolatie is dit binnen 3 tot 5 jaar gedaan. Je maakt deze tijd zo kort mogelijk door te besparen op de totaalkosten. De volgende twee tips helpen je daarbij.

  • Een regionale vakman: bespaar alle voorrijkosten en huur een regionale vakman in om de werkzaamheden uit te voeren.
  • De SEEH subsidie: de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Woning kun je aanvragen als je je spouwmuurisolatie combineert met een andere isolatiemethode in de schil van je woning. Je krijgt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dan €5 per vierkante meter geïsoleerde spouw terug.

Vergelijk offertes

Het vergelijken van specialisten in je eigen omgeving is de beste manier voor het aanwijzen van de laagste prijs. Wij hebben contact met vakkundige bedrijven die jouw spouw graag voor je isoleren. Vraag bij hen offertes op met onze vergelijkingstool en je ziet geen optie over het hoofd.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden