Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen tempex

Tempex is een materiaal dat voor allerlei isolatiedoeleinden wordt gebruikt. En dat ook al heel lang. Tempex korrels zijn dan de meest gangbare vorm voor spouwmuurisolatie. Andere namen zijn isolatiekorrels, EPS parels of Neopixels. Tempex als isolatiemateriaal heeft een aantal voordelen en nadelen. Deze zijn belangrijk als je een materiaal voor je spouwmuurisolatie uit gaat kiezen. Daarom hebben we hier de kosten, de plus- en de minpunten van tempex korrels voor je op een rijtje gezet.

De kosten

Tempex is geen duur isolatiemateriaal. De prijs is gemiddeld en het is niet de duurste- en niet de goedkoopste optie. De uiteindelijke prijs die je betaalt is afhankelijk van de hoeveelheid isolatiemateriaal dat nodig is. Dat komt weer voort uit het aantal vierkante meters gevelmuur en de dikte van je spouw. De onderstaande tabel geeft deze prijzen weer, in vergelijking met de andere materialen en inclusief arbeidskosten en btw.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Tempex korrels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25

De voordelen van tempex

Het is niet vreemd dat tempex één van de meest toegepaste isolatiematerialen is voor spouwmuren en andere oppervlakten. De voordelen spreken voor zich.

  • Goed betaalbaar: tempex is een materiaal dat erg goed te betalen is. Gemiddeld betaal je €25 per vierkante meter voor het laten isoleren van je spouwmuur. Geld besparen door dit zelf te doen is niet verstandig en ook niet nodig. In veel gevallen zal je je gevelmuren kunnen isoleren voor een bedrag dat onder de €1000 ligt.
  • Goede isolatiewaarde: tempex heeft niet de beste isolatiewaarde, maar de resultaten die je ermee kunt behalen zullen je zeker een besparing op je energierekening opleveren. Door je spouwmuur te isoleren zal je nooit hele hoge isolatiewaarden halen, zoals nodig zijn om energieneutraal te worden. Heb je echter een spouwmuur en wil je voor weinig geld voor betere isolatie zorgen, dan zijn tempex korrels een uitstekende keuze.
  • Ook bij dunne spouw: je kunt met tempex korrels zelfs de meest smalle spouw laten isoleren. De korrels zijn klein en bereiken alle hoeken en gaten van je spouwmuren. Er wordt een lijm aan de korrels toegevoegd, dus eenmaal aangebracht blijven ze ook goed zitten. Bij glaswol is een minimale spouwdikte van 5 centimeter nodig, maar tempex korrels zijn ook bij diktes die daar onder liggen probleemloos te gebruiken.
  • Klein boorgat: de tempex korrels worden onder hogedruk je spouw in gespoten en dat gebeurt door gaten in je buitenmuren te maken en daar een machine op aan te sluiten. Deze gaten worden in de voegen gemaakt en ze worden naderhand weer netjes gedicht, dus je ziet er niets van. Tempex korrels kunnen met een kleiner boorgat worden ingespoten dan glas- en steenwol. Dat is handig als je smalle voegen hebt.
  • Water ongevoelig: tempex is een materiaal dat volledig ongevoelig is voor water. Er vormen zich geen schimmels op, want het is waterafstotend en niet absorberend. Ook mosgroei vindt niet plaats en de korrels worden niet zwaarder. Verzakkingen vinden eigenlijk nooit plaats. Voor vochtige en smalle ruimtes zoals de spouw zijn dit hele handige eigenschappen.
  • Lange levensduur: de spouwmuurisolatie met tempex korrels gaat de gehele levensduur van je woning mee. Ze verzakken niet, ze schimmelen niet en ze vergaan niet. Mocht je de tempex korrels toch willen verwijderen, dan zijn ze volledig te recyclen. Dat is ook fijn om te weten voor toekomstige generaties.

De nadelen van tempex

Uiteraard zijn er ook nadelen te noemen. Als deze voor jou zwaar wegen, is een ander materiaal een betere keuze.

  • Geen duurzame productie: vanaf het moment dat het geproduceerd is, is tempex een duurzaam materiaal. Het gaat lang mee, is te recyclen en heeft een isolatiewaarde. Bij de productie wordt aardolie gebruikt en chemische stoffen. Dat is dus minder duurzaam. Is dit belangrijk voor je, dan zijn de minerale wollen en de andere natuurlijke isolatiematerialen zoals kurk, katoen en hennep een beter idee.
  • Niet de beste isolatiewaarde: wil je je spouwmuur optimaal gebruiken en er de beste isolatiewaarde uit halen, dan is purschuim een betere keuze. Smalle spouwen waar maar weinig isolatiemateriaal in gespoten kan worden, krijgen daarmee nog steeds een hele acceptabele isolatiewaarde.
  • Geen akoestische isolatie: purschuim en de minerale wollen hebben allebei een goede akoestische isolatiewaarde. Tempex korrels hebben dit niet. Is dit belangrijk voor je omdat je naast een luidruchtige plek woont, dan zijn de andere materialen een betere keuze.

Vergelijk offertes

Via onze vergelijkingstool ben je in staat meerdere specialisten te bereiken in je eigen regio. Je geeft je werkopdracht door en van deze specialisten ontvang je dan snel een offerte. Hier kies je zelf het beste aanbod uit.