Bespaar tot wel 30%

Isolatiewaarden spouwisolatie

Is jouw woning gebouwd tussen 1920 en 1975 en zijn je gevelmuren dikker dan 24 centimeter, dan heb je een spouwmuur. En tijdens deze periode werden die nog leeggelaten en niet geïsoleerd. Deze leegstaande ruimte kan worden benut door hem te vullen met een isolatiemateriaal en deze methode wordt spouwmuurisolatie genoemd. Er worden gaten in je voegen geboord en het materiaal wordt ingespoten onder hogedruk. Daarna worden de voegen weer netjes gedicht. Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor spouwmuurisolatie. Hier lees je over de isolatiewaarden van deze materialen.

Hoe wordt de isolatiewaarde uitgedrukt?

Voordat we aangeven wat de isolatiewaarde van deze materialen is, moet er een beetje terminologie behandeld worden.

  • Lambdawaarde: de isolatiewaarde van de materialen zelf wordt de lambdawaarde genoemd. Dit is een vast getal wat je vertelt hoeveel warmte het materiaal doorlaat per vierkante meter. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert.
  • R-waarde: de uiteindelijke isolatiewaarde van je muur die je met spouwmuurisolatie bereikt wordt de R-waarde genoemd. Deze is afhankelijk van de dikte waarmee het isolatiemateriaal kan worden aangebracht en in dit geval dus de dikte van de spouw. Hoe lager de lambdawaarde, hoe hoger de isolatiewaarde die je met je spouwmuur met dat materiaal kunt bereiken.

De lambdawaarde van de isolatiematerialen

Spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd met drie gangbare materialen, namelijk minerale wol, EPS parels en purschuim. Binnen deze groepen zijn er varianten. We hebben de lambdawaardes per isolatiemateriaal samengevat in het volgende overzicht.

Isolatiemateriaal Lambdawaarde
Glaswol 0,032 – 0,040 W/M.K
Steenwol 0,032 – 0,040 W/M.K
EPS parels 0,031 – 0,041 W/M.K
Neopixels 0,033 – 0,035 W/M.K
Aminotherm 0,031 – 0,033 W/M.K
Purschuim 0,023 – 0,028 W/M.K

Wat betekent dit voor de isolatiewaarde van je muur?

De uiteindelijke isolatiewaarde van je muur wordt uitgerekend door de dikte in meters waarmee het materiaal kan worden aangebracht te delen door de lambdawaarde. Stel, je spouw is 6 centimeter dik en je gebruikt glaswol met een lambdawaarde van 0,035 W/M.K om deze te laten isoleren, dan is de R-waarde van het isolatiemateriaal zelf 0,06 : 0,035 = 1,7 m2K/W. De spouwmuur heeft een R-waarde van 0,4 m2K/W. De totale isolatiewaarde van je muur is dan dus 1,7 m2K/W + 0,4 m2K/W = 2,1 m2K/W.

De mogelijkheden per isolatiemateriaal

Gemiddeld hebben Nederlandse spouwen een dikte van 6 centimeter. We geven je een idee van de isolatiewaarden die je per isolatiemateriaal zou kunnen bereiken als je deze laat isoleren. De exacte mogelijkheden voor jouw situatie vraag je op bij je specialist.

Isolatiemateriaal Lambdawaarde Mogelijke R-waarde muur
Glaswol 0,035 W/M.K 2,1 m2K/W
Steenwol 0,035 W/M.K 2,1 m2K/W
EPS parels 0,035 W/M.K 2,1 m2K/W
Neopixels 0,034 W/M.K 2,2 m2K/W
Aminotherm 0,032 W/M.K 2,3 m2K/W
Purschuim 0,025 W/M.K 2,8 m2K/W

De kosten

Niet alleen de isolatiewaarden zijn belangrijk bij het uitkiezen van je materiaal, ook de kosten spelen dan een grote rol. En zoals je hier in de tabel kunt zien, hoe beter de isolatiewaarde, hoe meer je betaalt. Dat creëert een balans, want hoe beter de isolatiewaarde, hoe groter de besparingen die je maakt. De kosten per isolatiemateriaal en per vierkante meter, btw en arbeidskosten inclusief, vind je in het volgende overzicht.

Spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Neopixels EPS parels waar grafiet aan is toegevoegd, grijs en ovaal, weerkaatsen warmte ook. €25 – €30
Aminotherm Isolatieschuim, goede isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, recyclebaar, ook voor smalle spouwen, duur €25 – €35
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35

Het beste materiaal voor jou

Het antwoord op de vraag – wat is het beste isolatiemateriaal – is niet gemakkelijk te geven. Allereerst is er je eigen situatie die meespeelt en dat betekent je budget, je overtuigingen en de dikte van je spouw. Met purschuim zal je de beste resultaten boeken, maar het is ook een materiaal dat niet erg milieuvriendelijk is. Een andere overweging die meespeelt, is welke extra kenmerken van het isolatiemateriaal belangrijk voor je zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de akoestische isolatie van glaswol of de kierdichting van isolatieschuim. Daarnaast zijn er de initiële kosten vergeleken met de besparingen op de lange termijn die in overweging genomen moeten worden. Het beste overleg je de mogelijkheden met je specialist, laat je een berekening maken van de kosten en de besparingen in jouw situatie en kies je zo het beste materiaal uit.

Vergelijk offertes

Wil je ook spouwmuurisolatie laten uitvoeren en is het tijd om een specialist te vinden? Dan helpen wij je bij het aanwijzen van de beste prijs. Vraag offertes op via onze vergelijkingstool en je wijst zelf de laagste prijs en de meest vakkundige specialist aan.