Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen EPS parels

EPS parels worden ook wel isolatieparels genoemd. Dit zijn kleine bolletjes gevuld met duizenden kamers met stilstaande lucht. Ze worden voornamelijk gebruikt bij het isoleren van spouwmuren en de bodem van kruipruimtes. Vloer- en dakisolatie wordt meestal gedaan met EPS platen. Voor kleine ruimtes zoals spouwmuren en kruipruimtes zijn EPS parels ideaal, want ze kunnen naar binnen worden gespoten en passen zich daar gemakkelijk aan in de ruimte. EPS parels hebben een aantal voor- en nadelen. Deze, samen met de kosten voor het gebruik van EPS parels bij spouwmuurisolatie, worden hier uitgebreid besproken.

De kosten

Allereerst de prijs van EPS parels. Als je spouwmuurisolatie wilt laten uitvoeren, dan heb je de keuze uit drie verschillende materialen. EPS parels zijn van de drie gemiddeld geprijsd. De hoogte van de prijs wordt bepaald door de dikte van je spouw en het soort parel dat je kiest. Je vindt deze prijzen per vierkante meter in het onderstaande overzicht.

Soort spouwmuurisolatieToelichtingPrijs per m2
EPS parelsBolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar.€20 – €30PurschuimUitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen.€25 – €35
Minerale wolVlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig.€15 – €25

De voordelen van EPS parels

EPS parels worden erg veel toegepast bij spouwmuurisolatie. Aan het volgende lijstje met voordelen kun je duidelijk aflezen waarom dit is.

 • Geschikt voor smalle spouwen: EPS parels kunnen zelfs bij de smalste spouwen worden toegepast. Dit in tegenstelling tot glaswol, waarbij een bredere spouw nodig is. Met EPS parels ben je dus in staat zelfs smalle spouwmuren een betere isolatiewaarde mee te geven.
 • Kleiner boorgat nodig: omdat de parels klein zijn en er alleen wat lijm aan wordt toegevoegd, is het boorgat dat nodig is aanzienlijk smaller dan bij glaswol. Dit boorgat wordt om esthetische redenen in je voegen aangebracht en niet in de stenen. Dit gat wordt weer netjes dichtgemaakt en naderhand zie je er niets meer van. Spouwmuurisolatie met EPS parels zal je muren niet beschadigen en kan ook bij gevels met een smalle voeg worden toegepast.
 • Goede isolatiewaarde: EPS parels hebben een HR++ isolatiewaarde. Dit is gemiddeld en prima voor de meeste woningen. Alleen purschuim heeft bij spouwmuurisolatie een hogere isolatiewaarde.
 • Ongevoelig voor vocht: piepschuim schimmelt niet, het neemt geen vocht op en het verzakt niet als het vochtig wordt. Het is een materiaal dat volledig ongevoelig is voor vocht. Je kunt de EPS parels dus letterlijk net zo lang laten zitten als dat je huis blijft staan. Vervangen is niet nodig.
 • Ook voor na-isolatie: zijn je muren al geïsoleerd, maar is het materiaal vergruisd, verouderd of verzakt, dan zijn EPS parels prima bruikbaar als isolatie om je muren mee na te isoleren.
 • Volledig recyclebaar: EPS kan volledig worden gerecycled. Het is geen natuurlijk materiaal maar je zadelt toekomstige generaties ook niet op met iets dat ze niet kunnen verwerken.
 • Ademend: de EPS parels worden met een lijm aangebracht in de muur, maar ze blijven ademend. Dat betekent dat vocht in je stenen nog steeds kan worden weggevoerd, al is het wel in mindere mate dan toen de spouw leeg was.

De nadelen van EPS parels

Er zijn ook nadelen met betrekking tot EPS parels en deze zullen je misschien tegenhouden om voor dit materiaal te kiezen. Daarom hebben we hier een lijstje gemaakt met de punten waarin EPS parels minder uitblinken.

 • Niet de beste isolatiewaarde: hoe breder je spouw, hoe hoger de isolatiewaarde die je kunt bereiken. EPS parels en glaswol hebben een soortgelijke isolatiewaarde, maar bij purschuim is dit aanzienlijk hoger. Heb je een smalle spouw of wil je de best mogelijke besparingen zien, dan zijn EPS parels niet de beste keuze.
 • Chemisch productieproces: EPS wordt niet op een duurzame manier geproduceerd. Er wordt gebruik gemaakt van aardolie en er wordt een nieuw materiaal de wereld in gebracht. Eenmaal klaar is het wel volledig te recyclen. Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas dat wordt gesmolten en gesponnen. Dat is een aanzienlijk duurzamere manier om een materiaal te produceren.
 • Gaten en kieren worden niet gedicht: EPS parels zijn niet geschikt als je spouwmuren hebt die lekken. Purschuim zorgt voor een dichting van de gaten en kieren in de muren, maar bij EPS parels blijven deze gewoon bestaan.
 • Geen akoestische isolatie: een laatste nadeel van EPS parels is dat ze niet akoestisch isoleren, zoals glaswol dat wel doet. Akoestische isolatie is een bijzonder handige bijkomstigheid bij spouwmuurisolatie als je bijvoorbeeld naast een drukke weg woont, een speelplein, een sportveld of een fabriek.

Vergelijk offertes

EPS parels zijn de meest logische keuze als je een smalle spouw hebt en deze beter wilt isoleren. Zoek je de beste isolatiewaarden, dan is purschuim een betere optie. EPS parels zijn duurzaam en gaan lang mee, dus je hoeft de werkzaamheden maar één keer te laten uitvoeren. Vraag bij ons offertes op bij isolatiebedrijven uit jouw omgeving en je vindt vast de laagste prijs om dit te laten doen.