Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen HR++ parels

HR++ parels, isolatieparels of isolatiekorrels, zijn mogelijk het meest gangbare isolatiemateriaal voor spouwen. Als jij een leegstaande spouw hebt, dan kun je deze parels laten inspuiten en de muren zo isoleren. HR++ parels zijn niets anders dan bolletjes van piepschuim waar een lijm aan wordt toegevoegd en die zo je spouw worden ingespoten. De werkzaamheden nemen vaak nog minder dan een dag in beslag. Als jij een materiaal gaat uitkiezen voor je spouwmuurisolatie, dan is het goed om de kosten te nemen en deze naast de voor- en nadelen te leggen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over HR++ parels om een weloverwogen beslissing te maken.

De kosten

De prijs voor HR++ parels is gemiddeld, vergeleken met alle isolatiematerialen. De dikte van de spouw heeft invloed op wat je uiteindelijk betaalt, want hoe meer materiaal er nodig is, hoe hoger de prijs. Verder zijn er verschillende soorten HR++ parels om uit te kiezen en deze hebben ook variërende prijskaartjes. De onderstaande tabel vertelt je meer. Alle bedragen zijn inclusief plaatsing en btw.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
HR++ PS schuimparels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25

De voordelen van HR++ parels

HR++ isolatieparels zijn niet voor niets een bijzonder populair materiaal voor het isoleren van de spouwmuur. Ze hebben een aantal belangrijke voordelen waarvan je direct profiteert als je dit materiaal kiest.

  • Breed inzetbaar: alleen glaswol is goedkoper dan HR++ parels, maar glaswol heeft beperkingen. Zo kan het niet in smalle spouwen worden toegepast en is het boorgat dat gemaakt wordt groter. HR++ parels zijn een zeer betaalbare optie die eigenlijk bij elke spouw kan worden gebruikt. Zelfs als deze smal is of als je voegen smal zijn.
  • Waterafstotend: HR++ parels zijn volledig waterafstotend en nemen geen water op. Schimmel vormt zich dus niet op de parels en ook mos en bacteriën houden er niet van. In een vochtige ruimte zoals de spouw is dat bijzonder belangrijk.
  • Lange levensduur: mede door de waterafstotende kwaliteiten gaan HR++ isolatieparels ook bijzonder lang mee. Jij hoeft ze niet meer te vervangen of aan te vullen en de generaties die na jou in je huis trekken ook niet. Er wordt wel eens gezegd dat HR++ parels net zo lang meegaan als de woning zelf.
  • Betaalbaar: voor het isoleren van je spouw met HR++ parels betaal je een laag bedrag per vierkante meter. Spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste isolatiemethoden voor je woning en daar zie je goede resultaten voor terug.
  • Korte terugverdientijd: omdat HR++ parels goedkoop zijn, en de besparingen zijn goed, is de terugverdientijd voor deze isolatiemaatregel maar 3 tot 5 jaar. Dit is bijzonder kort en dat betekent dat de besparingen die je maakt door je spouwmuur te isoleren snel je eigen portemonnee in gaan.
  • Recyclen mogelijk: piepschuim kan volledig worden gerecycled. Zou je de isolatie weg moeten halen, dan hoef je je dus geen zorgen te maken over wat er met de HR++ korrels gebeurd. Deze kunnen gewoon weer opnieuw worden gebruikt.

Nadelen HR++ parels

Natuurlijk zijn er altijd ook nadelen te noemen. Het is goed om je van deze minpunten bewust te maken. Dan heb je echt alle kanten van het verhaal bekeken voordat je een beslissing maakt.

  • Productie is niet milieuvriendelijk: piepschuim wordt gemaakt tijdens een chemisch proces en hier komt ook aardolie bij kijken. De productie van het materiaal is dus niet duurzaam. Nadat het eenmaal gebruikt is, is het wel milieuvriendelijk. Het gaat lang mee, heeft een isolatiewaarde en is te recyclen. Alleen glaswol is een milieuvriendelijker materiaal dan isolatieparels.
  • Geen hoge isolatiewaarde: de isolatiewaarde die je met spouwmuurisolatie kunt bereiken wordt bepaald door hoeveel ruimte er is in je spouw. Je hebt hier zelf dus geen zeggenschap over. In de meeste gevallen is de ruimte beperkt en de uiteindelijke isolatiewaarde ook. HR++ parels hebben dezelfde isolatiewaarde als glaswol. Wil je optimaal gebruik maken van de ruimte die je tot je beschikking hebt, dan is purschuim de beste optie.
  • Geen akoestische isolatie: een laatste nadeel van HR++ parels ten opzichte van de andere materialen is dat je er je muren niet akoestisch mee kunt isoleren. Dit ook niet altijd nodig, maar woon je langs een drukke straat of een speelplein, bijvoorbeeld, dan kan akoestische isolatie echt een uitkomst bieden. HR++ parels zijn dan niet het beste materiaal om te kiezen.

Vergelijk offertes

Met deze voor- en nadelen in je broekzak heb je vast een keuze kunnen maken over het isolatiemateriaal dat je wilt gaan gebruiken. Wij helpen je aan de beste specialist uit je regio. Voer een vergelijking uit van de offertes die je bij ons aanvraagt en je ziet snel wat het beste aanbod is.