Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wil je je spouwmuren laten isoleren, dan zijn schuimparels een gangbare keuze. Deze bolletjes van EPS (oftewel piepschuim) bestaan uit duizenden kamers met stilstaande lucht en worden de spouw on gespoten. Er wordt een lijm aan toegevoegd, zodat ze netjes tegen elkaar aan komen te liggen en op hun plaats blijven. Het resultaat is een geïsoleerde spouw en dus besparingen op je energierekening. Het goede nieuws is dat spouwmuurisolatie op die manier niet veel kost en je toch goede resultaten kunt boeken. De prijzen en andere financiële informatie over spouwmuurisolatie met schuimparels worden in dit artikel verder toegelicht.

De kosten

De prijs die je betaalt voor schuimparels is gemiddeld. Er zijn goedkopere materialen te vinden en duurdere materialen. De volgende tabel geeft je de kosten voor de gangbare soorten spouwmuurisolatie en wat extra informatie, zodat je deze kunt vergelijken. Alle prijzen zijn inclusief de werkzaamheden en de btw.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Schuimparels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25
  • De goedkoopste optie: de laagste prijs betaal je als je de standaard witte schuimparels uitkiest. Deze hebben een goede isolatiewaarde en zijn het voordeligste per vierkante meter. Zelf je spouwmuur isoleren met schuimparels is de moeite nauwelijks waard. Je moet machines huren, materialen aanschaffen en er is de kans dat het verkeerd afloopt. Foutief aangebracht isolatiemateriaal in de spouw kan vochtproblemen opleveren.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien betaal je €25 per vierkante meter voor spouwmuurisolatie met schuimparels. De dikte van je spouw heeft hier mogelijk nog invloed op, want hoe meer materiaal nodig is, hoe hoger de prijs. Kies je voor een duurdere versie schuimparels, dan krijg je ovale grijze bolletjes. Hier is grafiet aan toegevoegd, wat de warmte weerkaatst en dus voor een betere isolatiewaarde zorgt.
  • De duurste optie: een specialist zal altijd eerst een endoscopisch onderzoek doen van je spouw. Ze kijken dan naar bijvoorbeeld cementhaarden, spouwankers en vuil in je spouw. Dit moet mogelijk eerst worden verwijderd voordat het isolatiemateriaal kan worden aangebracht. Is jouw spouw vervuild of niet geschikt, dan zijn de kosten hoger omdat je de problemen eerst moet laten verhelpen.

De prijsopbouw

De manier waarop de prijs voor een grote uitgave is opgebouwd, vertelt je over waar je besparingen kunt maken. De prijs voor spouwmuurisolatie met schuimparels bestaat uit arbeidskosten, materialen en voorrijkosten. De materialen zijn niet duur en de werkzaamheden zijn niet arbeidsintensief, dus je kunt rekenen op 45 procent arbeidskosten en 50 procent materialen. Je bespaart het beste op beide uitgaven door een vergelijking te maken van de isolatiespecialisten uit jouw regio. De 5 procent die nog over is gaat naar voorrijkosten. Deze kun je volledig vermijden door voor een specialist uit je eigen omgeving te kiezen.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke prijs die je voor je spouwmuurisolatie met schuimparels betaalt varieert tussen €20 en €30 per vierkante meter. Deze variatie komt door bepaalde factoren die een rol spelen en waar jij invloed op uit kunt oefenen door de juiste keuzes te maken.

  • Het materiaal: spouwmuurisolatie kan met verschillende materialen worden uitgevoerd. Zoals je in de tabel hebt kunnen zien is minerale wol goedkoper- en purschuim duurder dan schuimparels. Daarnaast bestaan er ook verschillende soorten schuimparels die in prijs variëren, elk met bepaalde kenmerken en isolatiewaarden. Het is dus goed om even na te denken over het materiaal dat je zou willen gebruiken.
  • De specialist: een andere belangrijke factor bij het bepalen van de prijs voor jouw spouwmuurisolatie is de specialist die je uitkiest. De ene specialist zal meer vragen dan de ander, maar verkijk je daar niet op. Vaak krijg je bij een duurdere specialist meer terug, bijvoorbeeld een uitstekende garantieregeling of extra diensten. Er is altijd een kans dat je daar bij goedkopere specialisten apart voor betaalt.
  • Omstandigheden: de dikte van je spouw bepaalt hoeveel materiaal er nodig is en dus hoeveel je per vierkante meter uitgeeft. De staat van je spouw bepaalt of er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd voordat het materiaal kan worden aangebracht. Verkeren je muren in slechte staat, dan doe je daar het beste ook wat aan voordat je de werkzaamheden laat uitvoeren. Dit zijn allen voorbeelden van omstandigheden waar je weinig invloed op hebt, maar die de kosten wel verhogen.

Interessante bespaartips

We hebben al een paar manieren genoemd waarop je kunt besparen als je spouwmuurisolatie uitvoert. Denk dan bijvoorbeeld aan het vergelijken van regionale specialisten, om een zo laag mogelijke prijs te vinden en om de voorrijkosten te vermijden. De onderstaande twee tips helpen je de prijs nog verder naar beneden te halen.

  • Kies voor glaswol: als jouw spouw dikker dan 5 centimeter is en je voegen zijn breed genoeg voor het boorgat, dan is glaswol een goedkopere optie. Het heeft een soortgelijke isolatiewaarde als schuimparels, is natuurlijk, levert ook akoestische isolatie op en is vochtbestendig.
  • Subsidies: spouwmuurisolatie is een maatregel die door de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis wordt gedekt. Je moet het dan wel combineren met een andere isolatiemaatregel. Voor spouwmuurisolatie krijg je van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dan €5 per vierkante meter geïsoleerde spouw terug.

Vergelijk offertes

Ben je ook geïnteresseerd in het isoleren van je spouwmuren met schuimparels? Vraag dan via ons vrijblijvende offertes op bij verschillende specialisten uit je regio.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden