Bespaar tot wel 30%

BioFoam

De meest gangbare isolatiematerialen voor spouwmuren zijn heel lang minerale wol, EPS en purschuim geweest. Er is nu een nieuwe generatie isolatiematerialen geïntroduceerd die voornamelijk inspelen op het milieuvriendelijke aspect van het materiaal. Biologische stoffen, zoals vlas, zeewier en schapenwol kunnen op een duurzame manier worden omgezet in een prima isolatiemateriaal. Dit is vergeleken met milieuonvriendelijkere opties, zoals purschuim en EPS, een zeer welkome ontwikkeling. Eén van de meest recente opties die je hebt is BioFoam.

Wat is BioFoam?

BioFoam is geïntroduceerd als alternatief voor EPS parels en het heeft ook veel dezelfde eigenschappen. Het zijn groene bolletjes in plaats van wit en ze worden gemaakt van natuurlijke materialen. Dat betekent dat BioFoam biologisch afbreekbaar is. Het materiaal is gebaseerd op melkzuur, maar lijkt heel veel op EPS. Het heeft een goede isolatiewaarde en het is zelfs wat goedkoper dan EPS parels. Het is gemakkelijk te verwerken, het is niet schadelijk voor de gezondheid en het is ongevoelig voor vocht.

De kosten

De prijzen voor BioFoam zijn gelijk aan die voor de minerale wollen. We hebben deze in het onderstaande overzicht verzameld, in combinatie met de prijzen voor de andere materialen ter vergelijking. Alle bedragen hier genoemd zijn al inclusief arbeidskosten en btw.

Isolatiemateriaal Toelichting Prijs per m2
BioFoam Biologisch afbreekbare vorm van EPS parels, gemaakt van melkzuur, goede isolatiewaarde, vochtbestendig.
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25

De voordelen van BioFoam

Als jij een milieuvriendelijke variant van EPS parels zoekt, dan is BioFoam een goede optie. Beide materialen lijken erg op elkaar. De voordelen van BioFoam vind je hier.

  • Biologisch afbreekbaar: BioFoam hoeft niet, zoals EPS, gerecycled te worden. Het is gewoon biologisch afbreekbaar en dus niet schadelijk voor het milieu.
  • De isolatiewaarde: de isolatiewaarde van BioFoam is gelijk aan die van EPS. Deze is goed, maar niet het beste van alle materialen waaruit je kunt kiezen. Purschuim heeft de beste isolatiewaarde, maar is ook de meest milieuonvriendelijke optie. EPS is duurder dan BioFoam en de resultaten met BioFoam zijn beter.
  • Ongevoelig voor vocht: BioFoam is vochtbestendig. Het neemt geen vocht op, wat betekent dat de isolatiewaarde constant blijft. Daarnaast zijn vochtbestendige materialen niet gevoelig voor bacteriegroei en schimmels. Ongedierte trekt het ook niet aan. Doordat het ongevoelig is voor vocht, gaat het langer mee.
  • Schokabsorberend: BioFoam is schokabsorberend en dat heeft weer als gevolg dat de geluiden die in huis gemaakt worden minder gemakkelijk worden getransporteerd. Heb je gasten beneden, dan zullen de geluiden boven aanzienlijk minder goed doorklinken.

Verschillende vormen

Voor standaard spouwmuurisolatie waarbij de huidige spouw gevuld wordt met een isolatiemateriaal zijn er BioForm parels. Deze parels worden onder hogedruk de spouw in gespoten, net als dat met EPS parels het geval is. Er zijn ook BioForm isolatieplaten. Deze kun je gebruiken bij het renoveren van je gevelmuren, want ze worden tegen de muur aangebracht. Het buitenspouwblad wordt dan volledig verwijderd, de platen worden geplaatst op de plek waar eerst de spouw aanwezig was en het geheel wordt afgewerkt met nieuwe bekleding. Deze platen zijn ook te gebruiken bij het isoleren van andere oppervlakten, zoals het dak en de vloer.

Andere biologische isolatiematerialen

BioFoam is niet het enige biologische isolatiemateriaal op de markt op dit moment. Er is een groeiende interesse in deze materialen, omdat het niet meer dan logisch is dat je een duurzame maatregel met duurzame middelen wilt laten uitvoeren. Enkele andere biologische isolatiematerialen die te gebruiken zijn bij spouwmuurisolatie zijn kurk, houtsnippers, vlaswol, hennepwol, schapenwol, katoen, stro en zeewier. Als je hierin bent geïnteresseerd, dan zijn er speciale bedrijven die zich hierin specialiseren. Biologische isolatiematerialen zijn vaak ook relatief goedkoop, dus daar hoef je het niet om te laten.

De nadelen van BioFoam

BioFoam is dus een ideaal materiaal voor verscheidene isolatiemaatregelen, maar er zijn ook enkele nadelen te noemen.

  • Gevoelig voor warmte: de BioFoam parels die bij spouwmuurisolatie veel worden toegepast, zijn gevoelig voor warmte. Bij temperaturen van boven de 70 graden Celsius beginnen ze af te breken. In je spouw zal het zo warm nooit worden.
  • Niet de beste isolatiewaarde: BioFoam heeft zeker een zeer respectabele isolatiewaarde en doet niets onder voor de meeste spouwmuurisolatie materialen. De ruimte in je spouw is wel beperkt en wil je daar de best mogelijke isolatiewaarden mee bereiken, dan is purschuim een betere keuze.

Vergelijk offertes

Wil je je spouwmuur laten isoleren met BioFoam? Dan geef je dat bij ons door en wij zorgen dat je offertes ontvangt van isolatiespecialisten uit jouw omgeving die dit materiaal aanbieden. Vergelijk wat zij je kunnen bieden en kies de beste uit.