Bespaar tot wel 30%

Behandelde schapenwol

Net als dat wol een schaap in alle weersomstandigheden warm (of koel) houdt, zal dit dat ook doen als het in je spouw is aangebracht. Behandelde schapenwol is één van de nieuwere isolatiematerialen die een intrede maken. Steeds meer mensen gaan op zoek naar natuurlijke en biologische alternatieven voor purschuim en EPS. En terecht, want als je je woning milieuvriendelijker wilt maken, dan wil je daar geen milieuonvriendelijk materiaal voor gebruiken. Behandelde schapenwol is een isolatiemateriaal dat veel voordelen heeft. Hier lees je meer.

De kosten

Schapenwol is bij spouwmuurisolatie goedkoop. De prijs is vergelijkbaar met die van glaswol en ook de isolatiewaarde is hetzelfde. De wol wordt behandeld zodat het brandveilig is. De prijs per vierkante meter varieert, want bij dikkere spouwen is er meer isolatiemateriaal nodig. Dikkere spouwen leveren dan ook betere resultaten op en hogere besparingen. We hebben de kosten voor spouwmuurisolatie met schapenwol in de volgende tabel vastgelegd. Je kunt deze dan direct vergelijken met andere gangbare materialen.

Isolatiemateriaal Toelichting Prijs per m2
Schapenwol Natuurlijk product, vochtregulerend, levensduur van 100 jaar, biologisch afbreekbaar, goede isolatiewaarde. 15 – €25
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25

De voordelen van schapenwol

Schapenwol als isolatiemateriaal is niet voor niets erg in opmars. Het heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen waardoor het een zeer aantrekkelijke optie wordt.

  • Natuurlijk: schapenwol is volledig natuurlijk. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld EPS en purschuim, wat voortkomt uit een chemisch proces.
  • Vochtregulerend: een schaap in de wei krijgt het niet koud als de vacht nat wordt. Dat komt doordat de wol vochtregulerend is. Het kan 35% van het eigen gewicht aan vocht absorberen en nog steeds dezelfde isolatiewaarde hanteren. Als de lucht weer droger wordt, dan geeft het dit water automatisch weer af. Hierin is schapenwol uniek en ideaal voor vochtige ruimtes zoals de spouw.
  • Goede isolatiewaarde: de isolatiewaarde van schapenwol is vergelijkbaar met die van de minerale wollen en EPS. Alleen purschuim levert een betere isolatiewaarde op. Een standaard spouw van 6 centimeter breed kan met schapenwol geïsoleerd worden tot 2,1 m2K/W.
  • Lange levensduur: schapenwol gaat erg lang mee. Zó lang dat jij niet meer aan vervanging van je spouwmuurisolatie hoeft te denken in je leven. De meeste specialisten geven aan dat een levensduur van 100 jaar niet ongewoon is.
  • Koel in de zomer: schapenwol is ook een materiaal dat je woning binnen lekker koel houdt in de zomer. Dat is op warme zomerdagen ook een fijne gedachte.

De nadelen van schapenwol

Er zijn slechts een paar nadelen te noemen aan schapenwol als isolatiemateriaal. Zijn deze voor jou belangrijk, dan behandelen we daarna enkele milieuvriendelijke alternatieven.

  • Belastend voor het milieu: schapenwol is een volledig natuurlijk materiaal en het is biologisch afbreekbaar, maar de productie en verwerking van het materiaal is niet milieuvriendelijk. De uitstoot van broeikasgassen is veel hoger dan bij de andere isolatiematerialen.
  • Niet het beste rendement: je hebt geen invloed op de dikte van je spouwmuur en dat betekent dat je ook geen invloed hebt op de uiteindelijke isolatiewaarde die je bereikt. Wil je met een beperkte ruimte een zo hoog mogelijk rendement genereren, dan is purschuim een betere optie.

Alternatieven voor schapenwol

Er zijn een aantal alternatieven voor schapenwol die milieuvriendelijker zijn. Vlaswol, bijvoorbeeld, wordt gemaakt van een plant die snel groeit en waarbij geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De gehele plant wordt verwerkt, dus er is ook geen sprake van restafval. Andere opties die je hebt zijn katoen, hennepwol, houtsnippers, kurk, zeewier en stro. Alhoewel de technieken en methoden voor enkele van deze opties nog wel wat verbetering vergen, zijn de mogelijkheden groot. Schapenwol is dus niet het enige biologische materiaal dat tot je beschikking staat.

Wanneer is schapenwol een goed idee?

Schapenwol is een goed idee als je een natuurlijk materiaal zoekt met een goede isolatiewaarde en unieke vochtregulerende kwaliteiten. Daarnaast houdt het je woning ook goed koel in de zomer, wat een zeer gunstige bijkomstigheid is. Schapenwol gaat lang mee en belast toekomstige generaties niet. Het grote nadeel is het milieuonvriendelijke productieproces. Als jij daar niet mee kunt leven, dan zijn er gelukkig voldoende andere duurzamere opties om een keuze uit te maken.

Vergelijk offertes

Wil je ook schapenwol in je spouwmuur laten aanbrengen zodat het binnen in de winter lekker warm blijft en in de zomer heerlijk koel? Er zijn voldoende specialisten die deze optie aanbieden en wij staan daarmee in contact. Geef daarom je werkopdracht vandaag nog aan ons door en je ontvangt van hen snel offertes om te vergelijken. Hieruit kies je het aanbod dat het beste bij je past.