Bespaar tot wel 30%

Beste soort brandveiligheid

De gevelmuren van je woning hebben een dragende en ook een beschermende functie. Door de spouw te vullen met een isolatiemateriaal, voeg je er een stof aan toe. Het is logisch dat je een materiaal uit wilt kiezen dat veilig is en dan is brandveiligheid een belangrijk punt. Kan het erg gemakkelijk vlam vatten, dan vat je woning in geval van brand ook sneller vlam. Heeft het materiaal echter een brandvertragende functie, dan worden de vlammen zelfs tegengehouden en worden je binnenruimten beter beschermd. Brandveiligheid is bij spouwmuurisolatie dus best een belangrijk punt om te overwegen.

Verschillende brandklassen

Isolatiemateriaal krijgt een bepaalde brandklasse toegewezen. Aan deze klasse kun je zien hoe het materiaal reageert als het in contact komt met vlammen en hoge temperaturen. De verschillende brandklassen die dan worden gehanteerd zien er als volgt uit.

Brandklasse Brandgedrag isolatiemateriaal
A1 Onbrandbaar (brandvertragend)
A2 Nagenoeg onbrandbaar
B Moeilijk brandbaar
C Brandbaar
D Goed brandbaar
E Zeer goed brandbaar
F Niet getest of resultaat slechter dan klasse E

De brandklasse van spouwmuurisolatie materialen

Dat brengt ons bij de brandveiligheid van de verschillende isolatiematerialen die bij spouwmuurisolatie worden toegepast. Minerale wol, EPS en purschuim zijn dan de meest gangbare opties. Er zijn ook een aantal biologische isolatiematerialen in opmars.

  1. Minerale wol (A1)

De minerale wollen steenwol en glaswol hebben de beste brandveiligheid. Rockwool en Knauf Supafil, de meest bekende merken, hebben beide officieel een brandklasse A1 meegekregen. Dat betekent dat ze niet alleen onbrandbaar zijn, maar dat ze ook brandvertragend werken. Uiteraard gaan we ervan uit dat jij nooit in deze positie terecht zal komen, maar mocht er toch brand uitbreken, dan zijn jij en de andere inwonenden langer beschermd. Dat schept veel gemoedsrust.

  1. EPS parels (B-E)

EPS is van zichzelf een erg brandbaar materiaal. Sommige varianten erop hebben zelfs een brandklasse E meegekregen. Dat helpt jou niet als er brand ontbreekt in jouw straat of woning. Gelukkig worden er ook al versies van EPS parels uitgebracht die het veel beter doen op het gebied van brandveiligheid. Het HR++ Thermoparelsysteem van Thermokomfort, bijvoorbeeld is beoordeeld met klasse B wat betekent dat het moeilijk brandbaar is. Als jij besloten hebt dat je je spouwmuren met EPS parels wilt laten isoleren, dan is het dus belangrijk dat je hierop let. Doe onderzoek naar de verschillende materialen en maak het bespreekbaar met je specialist.

  1. Purschuim (B)

Purschuim is een materiaal dat veel in de bouw wordt toegepast. Het is dan ook niet vreemd dat de brandklasse ervan een veel besproken onderwerp is. Als het zoveel in gebouwen wordt verwerkt, dan is het belangrijk dat het brandveilig is. Purschuim krijgt een brandklasse B, wat moeilijk brandbaar inhoudt. Daarmee hoort het wat betreft de isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie bij de middenmoot. Er wordt wel eens beweerd dat er schadelijke stoffen vrijkomen als purschuim verbrandt. Het is goed om hier even bij stil te staan en dit te bespreken met je specialist. Eventueel kunnen jullie voor een isolatieschuim kiezen waarbij dit niet zo is, zoals Aminotherm of Envirofoam. Dit zijn ook twee aanzienlijk milieuvriendelijkere alternatieven voor purschuim.

  1. Biologische isolatiematerialen

Er is een grote opkomst in biologische isolatiematerialen, zoals schapenwol, zeewier, hennepwol, vlaswol, houtsnippers en katoen. Deze hebben niet allemaal een goede brandklasse en moeten in sommige gevallen behandeld worden met een brandvertragend materiaal. Dit gebeurt in de meeste gevallen ook, maar het is wel goed om hier even bij stil te staan. Schelpen en zeewier zijn voorbeelden van biologische materialen die niet goed brandbaar zijn, maar houtsnippers en katoen zijn dit juist weer wel. Bij twijfel vraag je dit na bij je isolatiespecialist.

De kwaliteit van de minerale wollen

Wat betreft brandveiligheid zijn minerale wollen dus verreweg de beste keuze. Deze werken zelfs brandvertragend, wat een zeer handige bijkomstigheid is. Minerale wollen hebben ook andere voordelen waarmee ze soms beter uit de test komen dan de andere isolatiematerialen. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook een zeer goede akoestische isolatiewaarde, en worden geluiden van buitenaf tegengehouden. Dat levert in je woning extra rust op. Ook zijn de minerale wollen het goedkoopste isolatiemateriaal van dit moment, niet alleen voor spouwmuurisolatie, maar eigenlijk voor het isoleren van alle oppervlakten van je woning. Door hiervoor te kiezen bespaar je geld, heb je brandvertragende gevelmuren en een uitstekend akoestisch geïsoleerde woning.

De kosten

De kosten kunnen naast brandveiligheid een belangrijke doorslaggevende factor zijn bij het uitkiezen van een materiaal. We hebben deze voor de verschillende materialen die bij spouwmuurisolatie gebruikt worden op een rijtje gezet, inclusief de arbeidskosten voor de specialist en de btw.

Soort isolatiemateriaal Brandklasse Prijs per m2
Biologische isolatiematerialen Variërend, in overleg met specialist 14 – €27
Minerale wol A1 15 – €25
EPS parels B – E 20 – €30
Aminotherm B 25 – €35
Enverifoam B 20 – €25
Purschuim B 25 – €35

Vergelijk offertes

Wil jij je spouwmuur laten isoleren en tegelijkertijd een brandveilig materiaal laten toepassen? Geef dit dan door aan onze vergelijkingstool en je ontvangt een aantal gratis offertes van specialisten uit je omgeving die dit voor je kunnen doen.