Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen XPS

XPS is een isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden voor het isoleren van de gevel, de vloer en het dak. Het heeft een erg goede isolatiewaarde en het wordt meestal in platen geleverd. Het is dus niet mogelijk om het de spouw in te spuiten, maar je kunt XPS wel tegen de gevelmuren laten aanbrengen. XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen en het is een kunststof vergelijkbaar met piepschuim. Het verschil is dat het iets beter isoleert en dat het drukvast is, dus ook de vloeren kunnen er probleemloos mee worden geïsoleerd. Denk jij eraan om je spouw te laten isoleren met XPS? Dan lees je hier over de kosten en de voor- en nadelen.

De kosten

XPS is duurder dan EPS, maar daar staat tegenover dat je er ook een groot aantal voordelen bij krijgt. Deze worden hier uitgebreid behandeld. De kosten voor XPS hebben we samengevat in de onderstaande tabel. Je ziet er de prijs voor losse XPS platen bij de bouwmarkt, de prijs voor het laten aanbrengen van XPS platen door een specialist en de kosten voor een gehele gevelrenovatie. De btw zit hier al bij in.

XPS platen kosten Prijs per m2
XPS platen bij de bouwmarkt 4 – €20
XPS platen laten plaatsen door een vakman 20 – €45
Volledige gevelrenovatie 100+

De voordelen van XPS

XPS is een vrij nieuw isolatiemateriaal en kan als een verbeterde versie gezien worden van EPS. Het heeft daarom een aantal belangrijke voordelen die het een zeer interessant materiaal maken om te gebruiken. Deze voordelen staan hier op een rijtje.

  • Goede isolatiewaarde: de isolatiewaarde van XPS is goed en hoe dikker je platen, hoe beter de isolatiewaarde. Aangezien je je spouwmuur alleen met platen kunt isoleren door deze bloot te leggen, heb je deze isolatiewaarde zelf in de hand. Je kunt je woning op die manier isoleren tot waarden waarmee je energieneutraal kunt worden.
  • Vochtbestendig: XPS is bijzonder vochtbestendig en neemt geen water op. Het wordt dus niet zwaarder, verzakt niet en behoudt een constante isolatiewaarde. Omdat het vochtbestendig is, zal het ook niet gaan schimmelen. In vochtige plaatsen zoals de spouw zijn dit bijzonder handige eigenschappen.
  • Gemakkelijk zelf te plaatsen: als jij een ervaren doe-het-zelver bent, dan is het voor jou waarschijnlijk niet lastig om de XPS platen zelf te plaatsen. De materialen in de bouwmarkt zijn gemaakt voor klussers en bevatten dus al een dampwerende laag en een systeem waarmee je ze zo in elkaar schuift. Het is licht van gewicht en gemakkelijk op maat te snijden. Uiteraard is het wel belangrijk dat je weet waaraan je begint.
  • Veelzijdig: een laagste voordeel van XPS is dat het erg veelzijdig is. Het kan gebruikt worden voor het isoleren van een groot aantal oppervlakten in de woning, zoals de boven- en onderkant van je dak en van je vloer en de gevelmuren.

De nadelen van XPS

Uiteraard zijn er ook altijd nadelen te noemen als het gaat over het maken van een keuze. En als deze nadelen te groot voor je zijn, dan kies je een ander materiaal. De onderstaande aandachtspunten zijn belangrijk als je de keerzijde van het verhaal wilt weten.

  • Niet de beste isolatiewaarde: er zijn materialen te krijgen met een betere isolatiewaarde dan XPS. Deze kun je dan minder dik aanbrengen om dezelfde of betere resultaten te krijgen. Je bespaart dan ruimte. Wil je XPS gebruiken voor zeer hoge isolatiewaarden, dan kun je erop rekenen dat je zeker platen van 14 centimeter dikte nodig hebt. Hiervoor betaal je €18 tot €20 per vierkante meter.
  • Niet duurzaam: XPS is een materiaal dat lastig te recyclen is. Daarbij wordt het geproduceerd door middel van een chemisch proces waar aardolie bij wordt gebruikt. Dit maakt het een niet erg duurzaam materiaal en dat is bij het isoleren van je woning (om deze juist te verduurzamen) tegenstrijdig. Zoek je een materiaal dat wel duurzaam is, dan kies je voor glaswol.
  • Duur: XPS is duurder dan EPS en ook al is de isolatiewaarde beter, er is geen groot verschil. Je kunt ook purschuim laten aanbrengen voor €30 per vierkante meter. Je bent dan soortgelijke bedragen kwijt, maar bereikt wel een betere isolatiewaarde.
  • Brandbaar: XPS is zeer brandbaar en heeft brandklasse E gekregen. Dat betekent dat het je muren niet brandveiliger zal maken, zoals de minerale wollen dit wel doen. Dit kan een belangrijk punt zijn als je een isolatiemateriaal uitkiest. Zou je glaswol nemen, dan worden de vlammen een tijd tegengehouden, maar XPS doet dat niet.

Vergelijk offertes

Deze lijstjes met voor- en nadelen hebben je vast aan het denken gezet. Het is altijd goed om met een specialist te spreken en samen te bepalen welk isolatiemateriaal voor jou het beste is. Daarom vraag je bij ons offertes op voor je klus en kun je daar alvast een keuze uit maken. Begin de dialoog, plan de werkzaamheden in en ook jouw geïsoleerde muur is snel een feit.