Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen steenwol

Steenwol is een duurzaam materiaal voor het isoleren van vloeren, daken en muren. Spouwmuurisolatie met steenwol kan op twee manieren gedaan worden. Je kunt de spouw openbreken door het buitenspouwblad te verwijderen en de platen tegen het binnenspouwblad aan te brengen, of je kunt het je spouw laten inspuiten in de vorm van vlokken. Steenwol valt samen met glaswol onder de noemer minerale wollen. Hier lees je over de kosten en de voor- en nadelen van steenwol als je het gebruikt bij spouwmuurisolatie.

De kosten

Steenwol is een goedkoop isolatiemateriaal. Het heeft een gemiddelde isolatiewaarde en het is te krijgen in platen, dekens en als vlokken voor spouwmuurisolatie. De vlokken worden je spouw in gespoten totdat deze gevuld is. Dat is de goedkoopste, snelste en meest gemakkelijke manier om je spouwmuren te isoleren met steenwol. De prijzen (inclusief btw en arbeidskosten) voor deze werkzaamheden zijn samengevat in het volgende overzicht. Wil je platen van steenwol gaan gebruiken, dan doe je dat in combinatie met een volledige muurrenovatie. En daarvoor betaal je zeker €100 per vierkante meter.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Steenwol (en glaswol) Vlokken van steenwol, goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35

De voordelen van steenwol

Steenwol als isolatiemateriaal heeft voor- en nadelen. Hier worden eerst de pluspunten behandeld.

  • Goedkoop: de minerale wollen zijn van alle isolatiematerialen het best betaalbaar. De prijzen beginnen al bij €15 per vierkante meter. Dat is dan bij een smalle spouw. Is je spouw breder, dan gaan de prijzen omhoog, omdat er meer materiaal nodig is. Dat is het geval bij alle isolatiematerialen.
  • Akoestische kwaliteiten: steenwol is een uitstekende akoestische isolator, beter nog dan glaswol. Omdat het een hoge massa heeft, blokkeert het geluiden van buitenaf en dat brengt rust. Woon je langs een drukke weg, langs een schoolplein, langs een transportbedrijf of een andere plek die geluidsoverlast veroorzaakt elke dag, dan helpt steenwol om deze geluiden aanzienlijk te verminderen.
  • Duurzaam: steenwol en ook glaswol zijn bijzonder duurzaam. Steenwol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente, een natuurlijk materiaal dat al op de aarde aanwezig is. Het gesteente wordt gesmolten, in draden gesponnen en vervolgens wordt er wol van gemaakt. Dat is een proces waar geen chemische stoffen bij te pas komen. Daarbij is steenwol volledig te recyclen en gaat het erg lang mee. Dat zijn allen redenen waarom het een bijzonder milieuvriendelijk materiaal is. En dat past natuurlijk uitstekend bij energiebesparende maatregelen.
  • Ongevoelig voor vocht: steenwol is kiemvrij en anorganisch. Dat betekent dat het geen vocht opneemt en dat het geen voedingsbodem is voor mos, schimmels en bacteriën. Het is een zwaar materiaal, maar het heeft ook een grote dichtheid, dus het verzakt niet. Voor vochtige ruimtes zoals de spouw en de kruipruimte, is steenwol dus perfect.
  • Brandwerend: een laatste belangrijk voordeel van steenwol is dat het brandwerend is. Het heeft klasse A1 gekregen, wat betekent dat het zelfs onbrandbaar is. Glaswol is hetzelfde. Brandwerende muren kunnen de vlammen aanzienlijk langer tegenhouden.

De nadelen van steenwol

Steenwol als isolatiemateriaal heeft ook een aantal nadelen. Het is goed om je hier bewust van te zijn, zodat je exact weet wat je van steenwol kunt verwachten, goed en slecht.

  • Matige isolatiewaarde: vergeleken met bijvoorbeeld purschuim is de isolatiewaarde van steenwol niet indrukwekkend. Er zijn materialen die beter isoleren en bij een spouwmuur kan dat belangrijk zijn. Hoe dikker je het materiaal kunt aanbrengen, hoe beter de isolatiewaarde en de dikte van spouwmuren is niet aan te passen. Je hebt een beperkt oppervlak ter beschikking en wil je daar optimaal gebruik van maken, dan is steenwol niet de beste keuze.
  • Groot boorgat: voor het aanbrengen van steenwol in je spouwmuren worden een aantal boorgaten gemaakt in je gevelmuren. De diameter van de gaten die bij minerale wollen nodig zijn is groter dan die van EPS parels en purschuim. De gaten worden in je voegen gemaakt, zodat ze gemakkelijk weer gedicht kunnen worden en je er later niets meer van ziet. Bij smalle voegen is het aanbrengen van minerale wollen aanzienlijk lastiger en soms zelfs onmogelijk.
  • Niet voor smalle spouwen: voor het inbrengen van steenwol is een minimale spouwdikte van 5 centimeter nodig. Sommige isolatiebedrijven vragen zelfs om bredere spouwen. Heb je een smalle spouw, dan zijn EPS parels of purschuim een betere keuze.

Vergelijk offertes

Steenwol is dus een materiaal met grote voordelen en als je niet uit bent op het halen van de allerbeste isolatiewaarden, kun je er toch een goede besparing mee realiseren. De akoestische isolatiewaarde is ook erg interessant. Heb je een specialist nodig om de werkzaamheden in te plannen, dan kun je deze hier vinden door gebruik te maken van onze vergelijkingstool. Vraag offertes op, vergelijk ze en plan de klus in bij het beste isolatiebedrijf uit je buurt.