Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen herstellen

Als jouw woning al wat ouder is en gebouwd is in de jaren ’80 of daarna, is het mogelijk dat de spouwmuur bij de bouw geïsoleerd is. Omdat toentertijd de isolatiematerialen niet zo kwalitatief waren als nu, is het mogelijk dat het verzakt is, of verpulverd. Daarnaast zijn er nu veel betere isolatiematerialen beschikbaar waarmee je een hogere isolatiewaarde kunt halen en die de rest van de levensduur van je woning blijven zitten. Het verwijderen van de huidige isolatie en het aanbrengen van nieuwe isolatie is dan een goed idee. Je weet dan zeker dat je dit nooit meer hoeft te herhalen. De kosten en de voor- en nadelen va het herstellen van spouwmuurisolatie vind je hier.

De kosten

De prijs voor het herstellen van spouwmuurisolatie bestaat uit het verwijderen van het huidige isolatiemateriaal uit de spouw en het opnieuw vullen ervan met een nieuw beter materiaal. De kosten voor deze werkzaamheden zijn apart samengevat in het volgende schema. De btw en arbeidskosten zijn daar al bij inbegrepen.

Spouwmuurisolatie herstellen Toelichting Prijs per m2
Huidige materiaal verwijderen De spouw wordt volledig gereinigd en voorbereid op het nieuwe isolatiemateriaal. 23 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25

Voordelen spouwmuurisolatie herstellen

Spouwmuurisolatie herstellen heeft een aantal voordelen en deze worden hier behandeld.

  • Een geïsoleerde muur: het grootste voordeel dat je zult merken als je je spouwmuurisolatie laat herstellen is dat je weer een geïsoleerde muur hebt. De besparingen die je maakt gaan omhoog en je woning voelt minder koud binnen. Het klimaat verbetert en de warmte is beter verdeeld over de kamer.
  • Geen vochtproblemen meer: het is goed mogelijk dat je problemen had met vocht omdat je oude isolatiemateriaal verzakt was. Een gedeelte van de muur is dan nog wel geïsoleerd, maar een ander gedeelte is weer gewoon lege spouwmuur geworden. Er is een koud- en een warm gedeelte muur en dat kan zorgen voor condensatie in de spouw. Daarnaast krijgt doorslaand bocht weer vrij spel als er geen isolatiemateriaal meer in de muur aanwezig is. Deze vochtproblemen zijn er niet meer als je je spouwmuurisolatie laat herstellen.
  • Akoestische isolatie: als je je spouwmuurisolatie laat herstellen met een minerale wol of purschuim, dan krijgen deze ook een goede akoestische isolatie. Heb je thuis veel last van geluidsoverlast, dan zal dat dus aanzienlijk minder worden. Dat brengt rust in je leven en is als je naast een luidruchtige plek, zoals een schoolplein, een drukke weg of een boerderij woont echt een uitkomst.
  • Besparingen: ook al kun je met spouwmuurisolatie nooit echt hele hoge besparingen realiseren, je zult merken dat je jaarlijks flink wat minder aan energiekosten gaat betalen. En dat merk je natuurlijk in je portemonnee. De besparingen gaan weer ophoog en je hebt je investering binnen 6 tot 10 jaar terugverdiend.
  • Nooit meer herhalen: de moderne isolatiematerialen gaan net zo lang mee als je huis. Jij hoeft deze werkzaamheden dus nooit meer uit te voeren. Na het herstellen van je spouwmuurisolatie kun je ervan uitgaan dat je huis voor goed geïsoleerde muren heeft.

Nadelen spouwmuurisolatie herstellen

Het laten herstellen van je spouwmuurisolatie heeft natuurlijk ook nadelen. En deze nadelen zijn mogelijk voor jou een reden om het niet te doen of een andere aanpak te kiezen.

  • Duur: voor het laten herstellen van je spouwmuurisolatie betaal je soms wel €50 per vierkante meter. Dit is meer als je voor purschuim kiest. Daar staan alle bovengenoemde voordelen tegenover, maar het is twee keer zo duur als wanneer je een lege spouw zou laten isoleren. Een andere optie die je hebt is om je muren via de buitenkant te laten isoleren. Hiervoor betaal je €100 per vierkante meter, maar heb je muren met de beste isolatiewaarde en een compleet nieuwe gevel.
  • Niet de beste resultaten: spouwmuurisolatie is snel en goedkoop, maar je boekt er nooit de beste resultaten mee. Dat komt doordat je spouw een beperkte dikte heeft en daar ben je aan overgelaten. Spouwmuurisolatie is niet voldoende als je je woning energieneutraal wilt maken, dan zal je je muren nog beter moeten isoleren. Voor veel mensen is het echter meer dan voldoende om een goede isolatiewaarde te kunnen halen en dan is spouwmuurisolatie een prima manier om dat te doen.

Vergelijk offertes

Het herstellen van spouwmuurisolatie is niet de goedkoopste klus om uit te laten voeren. Het is de kosten vaak wel meer dan waard, want verzakt en vergruist isolatiemateriaal in de spouw kan voor grote problemen zorgen. Daarom is het zaak om de beste deal aan te wijzen en dat doe je door hier offertes op te vragen. Wij staan in contact met vakkundige specialisten bij jou in de buurt die je erg graag verder helpen.