Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen Aminotherm

Spouwmuurisolatie wordt meestal gedaan met glaswol, EPS parels of purschuim. Aminotherm is een milieuvriendelijke vorm van pur en heeft veel dezelfde kenmerken. Het is een isolatieschuim dat vloeibaar de spouw in wordt gegoten en daar uitzet. Vervolgens dicht het alle kieren en gaten en blijft het daar voor de rest van de levensduur van je woning goed. Er zijn voor- en nadelen verbonden aan Aminotherm en deze heb je nodig om te bepalen of dit het materiaal is voor jou. De onderstaande informatie over de kosten en de kenmerken van Aminotherm helpt je bij het maken van een beslissing.

De kosten

De prijzen voor Aminotherm spouwmuurisolatie zijn vergelijkbaar met die van purschuim. Het wordt ook vaak gebruikt om oude isolatie in de spouw mee aan te vullen of te vervangen. We hebben de prijzen inclusief btw en arbeidskosten voor de verschillende materialen en situaties verzameld en samengevat in het onderstaande schema.

Spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Aminotherm Isolatieschuim, goede isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, recyclebaar, ook voor smalle spouwen, duur €25 – €35
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25
Huidige materiaal verwijderen De spouw wordt volledig gereinigd en voorbereid op het nieuwe isolatiemateriaal. €23 – €30

De voordelen van Aminotherm

Aminotherm is dus een serieuze kandidaat bij het uitkiezen van isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie. De voordelen spreken voor zich.

  • Milieuvriendelijk: het grootste voordeel van Aminotherm ten opzichte van purschuim is mogelijk wel dat het milieuvriendelijk is. Er komen geen schadelijke stoffen bij en er worden geen gassen de lucht in gebracht. Het is een kunsthars en wordt gemaakt met aardolie. De milieuvriendelijkheid ervan kan vergeleken worden met die van EPS.
  • Volledig te recyclen: Aminotherm is in tegenstelling tot purschuim volledig te recyclen. Je zult toekomstige generaties dus niet opzadelen met een materiaal dat ze niet kunnen verwerken.
  • Dicht gaten en kieren: omdat Aminotherm vloeibaar wordt ingebracht en daarna uitzet, zal het zich goed aan de muren hechten en alle kieren en gaten dichten.
  • Ook voor herstellen: Aminotherm is een materiaal dat veel gebruikt wordt voor het herstellen van oude spouwmuurisolatie. Het kan worden aangevuld of het vervangt de oude isolatie.
  • Damp-open: in vochtige ruimtes zoals de spouw is het belangrijk dat het isolatiemateriaal damp-open is en dat is Aminotherm. Vocht in je muur zal gemakkelijker kunnen worden afgevoerd en levert daar geen problemen met schimmel of mosgroei op. Tegelijkertijd is het wel waterafstotend, waardoor doorslaand vocht niet meer zal voorkomen.
  • Ook voor kleine spouwen: heb jij een smallere spouw, dan is glaswol geen optie. Aminotherm kan ook bij de smalste spouwen worden ingebracht. Het boorgat dat nodig is, is klein, dus heb je smalle voegen, dan zal deze er probleemloos tussen passen.
  • Geurloos: purschuim staat erom bekend nog een aantal dagen na het aanbrengen ervan een geur af te geven. Goede ventilatie is dus zeker gewenst. De geur is niet schadelijk, maar wel vervelend. Aminotherm is geurloos en levert dus op dat vlak geen overlast op.

Nadelen Aminotherm spouwmuurisolatie

Aminotherm is dus een isolatiemateriaal met belangrijke voordelen, maar de nadelen moeten ook worden bekeken. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet, zodat je je een compleet beeld kunt vormen.

  • Matige isolatiewaarde: purschuim heeft als grote voordeel dat het een uitstekende isolatiewaarde heeft. De isolatiewaarde van Aminotherm daarentegen is te vergelijken met die van EPS en minerale wol. De besparingen die je zult maken met Aminotherm zijn dus lager dan wanneer je purschuim zou gebruiken. En dat voor dezelfde prijs.
  • Duur: Aminotherm is duur vergeleken met glaswol en EPS. En de prestaties die je ervoor terugkrijgt zijn soortgelijk. Dat betekent een langere terugverdientijd en eigenlijk een minder efficiënte investering.
  • Niet het meest milieuvriendelijk: Aminotherm is nog steeds een kunsthars en het wordt gemaakt met aardolie. Het is vergelijkbaar met EPS. De productie van het materiaal is niet duurzaam, maar als het eenmaal is aangebracht is dat het wel. Het heeft een isolatiewaarde, is te recyclen en heeft een lange levensduur. Glaswol wordt over het algemeen gezien als het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal van dit moment.

Vergelijk offertes

Wil je ook je spouwmuren isoleren met Aminotherm? Dan profiteer je ook van de voordelen die hier zijn genoemd. Vraag offertes op via onze vergelijkingstool en je vindt vast het beste aanbod bij een vakkundige specialist uit jouw omgeving.