Kosten, informatie en tips over spouwisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je spouwmuurisolatie wilt laten uitvoeren zijn er enkele voorwaarden waaraan je spouw moet voldoen. Allereerst moet je een spouw hebben en dat zie je aan het bouwjaar. Als je woning tussen 1920 en 1975 gebouwd is, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een lege spouw. Voor deze periode werden spouwmuren nog niet toegepast. Daarna hadden ze de functie om doorslaand vocht tegen te gaan. Na 1975 is men begonnen met het isoleren van de spouw en zal je dus een spouwmuur hebben waar al isolatiemateriaal in aanwezig is. Een andere voorwaarde is dat je spouw geen vervuiling bevat en dat wordt vastgesteld met een endoscopisch onderzoek.

Wat is spouwvervuiling?

Er kan om verschillende redenen vervuiling in de spouw worden aangetroffen. De isolatiematerialen die voorheen gebruikt werden, waren lang niet zo goed als nu en mogelijk zijn deze verzakt of verpulverd. Een andere reden waarom je dit zou willen laten verwijderen is omdat je een betere isolatiewaarde wilt bereiken. Andere vervuiling in de spouw komt voort uit slordig metselwerk. Cementresten, afval en bouwoverblijfselen worden helaas regelmatig in spouwmuren aangetroffen. Deze moeten eerst worden verwijderd voordat je spouwmuur geïsoleerd kan worden.

Waarom verwijderen?

Vervuiling van je spouw komt de isolatiewaarde niet ten goede. Dat komt doordat het materiaal dan niet gelijkwaardig over de spouw kan worden verdeeld en dat leidt tot vochtproblemen. Een gedeelte van de muur blijft koud terwijl een ander gedeelte warm is. In het koude gedeelte is de lucht ook kouder en dat betekent dat er condensatie ontstaat. Deze condensatie trekt in je muren met vochtplekken als gevolg. Vocht veroorzaakt schimmels, trekt ongedierte aan en is ongezond. Een schone spouw is dus echt een vereiste voor een succesvol resultaat.

Het endoscopisch onderzoek

Het is dus altijd van groot belang dat je een isolatiespecialist uitkiest die je spouw van binnen inspecteert. Dat wordt gedaan door middel van een endoscopisch onderzoek. De specialist brengt een camera naar binnen en kijkt wat de status is. Als je daarna met deze specialist verder gaat, dan is het endoscopisch onderzoek vaak gewoon onderdeel van de totaalprijs die je betaalt. Aan de hand van de vindingen wordt er advies uitgebracht.

De kosten voor het verwijderen van vervuiling

De prijs voor het verwijderen van vervuiling uit je spouwmuur is voornamelijk afhankelijk van de mate van vervuiling. Het verwijderen van huidig isolatiemateriaal is duurder dan het opruimen van wat vuil op de bodem. De exacte prijs wordt vastgesteld door je specialist, maar uit de onderstaande tabel krijg je alvast een idee.

Werkzaamheden spouwmuurisolatie Kosten
Spouwvervuiling verwijderen 23 – €30 per vierkante meter

De isolatiewerkzaamheden zelf

Nadat de spouw is schoongemaakt gaat de specialist over op het uitvoeren van de werkzaamheden. Er worden gaten aangebracht in de voegen van je spouw en daar wordt een hogedruk machine op aangesloten. Het materiaal wordt de schone spouw ingespoten totdat deze (weer) helemaal is gevuld. De gaten worden netjes dichtgemaakt en daar zie je uiteindelijk niets meer van. Spouwmuurisolatie is binnen een dag afgerond en dat zonder overlast in huis en arbeidsintensieve sloopwerkzaamheden.

De kosten voor spouwmuurisolatie

Omdat de klus niet arbeidsintensief is en de materialen ook niet erg duur, is spouwmuurisolatie een bijzonder betaalbare manier om je spouw te isoleren. Helaas betaal je voor het verwijderen van het vuil wel een vrij hoog bedrag, maar zelfs dan is het veel goedkoper dan het isoleren van je muren via de buitenkant. We hebben de prijzen (inclusief btw en plaatsing) voor de meest gangbare materialen verzameld en in een tabel gezet.

Isolatiemateriaal Toelichting Prijs per m2
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25

Interessante bespaartips

Er zijn enkele manieren waarop je de totale kosten voor je spouwmuurisolatie laag kunt houden. En dat kan goed uitkomen, omdat je door de vervuiling die in je spouw aanwezig is een hogere prijs per vierkante meter moet betalen. De onderstaande twee tips helpen dan bij het dekken van de kosten.

  • Subsidies: laat naast je spouwmuurisolatie ook een andere isolatiemethode uitvoeren aan je dak, gevel of vloer en je komt in aanmerking voor de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis.
  • Een regionaal bedrijf: als je een bedrijf aanneemt die uit je eigen regio komt, dan betaal je niet of nauwelijks voorrijkosten.

Vergelijk offertes

Het is tijd om op zoek te gaan naar een specialist en je spouw te laten inspecteren. Wij besparen je veel tijd en moeite, want we staan in contact met betrouwbare bedrijven in heel Nederland. Geef daarom je werkopdracht aan ons door en we zorgen ervoor dat je snel offertes ontvangt van isolatiespecialisten die in je eigen regio werkzaam zijn.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe herken je een goede spouwisolatiespecialist?

September 24, 2020

Ook in het geval van spouwmuurisolatie zijn er vakkundige specialisten en bedrijven

Hoeveel gas gebruik je extra als je spouwmuur niet is geïsoleerd?

September 24, 2020

Er wordt vaak gezegd dat je met spouwmuurisolatie niet de beste isolatiewaarden