Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen purschuim

Purschuim is op vele manieren een ideaal isolatiemateriaal. Het isoleert uitstekend, het vult goed op, het hecht goed vast en is bij alle oppervlakten in huis toe te passen. Tegelijkertijd is purschuim duur, het levert geuroverlast op, het is niet meer te verwijderen en het is de meest milieuonvriendelijke optie. Purschuim is ook bij spouwmuurisolatie te gebruiken en is dus een serieuze keuze om te overwegen. Twijfel je nog, dan vind je hier informatie over de kosten en de voor- en nadelen van purschuim bij spouwmuurisolatie.

De kosten

De prijs die je voor purschuim betaalt is vergeleken met de andere materialen het hoogste. Daar krijg je een aantal grote voordelen voor terug, die we hier beneden behandelen. Eerst vind je in het onderstaande schema de prijzen voor spouwmuurisolatie met purschuim, inclusief btw en arbeidskosten, in vergelijking met de andere gangbare materialen.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25

De voordelen van purschuim

Purschuim is een vrij tegenstrijdig isolatiemateriaal, omdat er grote voor- en nadelen te noemen zijn. Gelukkig wordt er al veel gewerkt aan varianten waarbij de nadelen minder prominent zijn. De voordelen spreken voor zich en je vindt ze hier.

  • De beste isolatiewaarde: aan de lambdawaarde van een materiaal zie je hoeveel warmte het geleidt. Hoe meer dat is, hoe slechter het isoleert. Metaal heeft een hele hoge lambdawaarde en voelt daarom koud aan. Purschuim heeft van alle materialen nagenoeg de beste lambdawaarde, namelijk 0,023 tot 0,028 W/mK. Heb je een smalle spouw, dan kun je door purschuim in te laten spuiten dus nog steeds goede resultaten boeken.
  • Dicht kieren en gaten: purschuim zet uit als de twee componenten worden gemengd en in contact komen met de buitenwereld. Daardoor kan het zelfs in de smalste spouwen perfect worden aangebracht en dicht het alle kieren en gaten in de muur perfect af. Verkeren je muren aan de buitenkant in goede staat, dan komen problemen met doorslaand vocht daarna niet meer voor.
  • Akoestische isolatie: woon je langs een drukke weg, een sportveld, een speeltuin, een fabriek of heb je op andere manieren te maken met geluidsoverlast? Purschuim heeft een erg goede akoestische isolatiewaarde, zodat je deze geluiden flink kunt dempen en de rust binnen wederkeert.
  • Verzakt niet: eenmaal aangebracht zal purschuim niet verzakken of losraken. Je kunt ervan uitgaan dat je je spouwmuren maar één keer met purschuim hoeft te isoleren en het zal tot het einde van de woning de beste resultaten blijven leveren.

De nadelen van purschuim

Aan de voordelen te zien lijkt purschuim het ideale isolatiemateriaal. Er zijn ook een aantal nadelen om mee te laten wegen.

  • Duur: purschuim moet door een gecertificeerde specialist worden aangebracht. Het is één van de duurste isolatiematerialen op de markt momenteel. Uiteraard worden deze extra kosten opgevangen door de grotere besparingen die je ermee maakt. Initieel ben je met pur wel duurder uit.
  • Milieuonvriendelijk: de productie van purschuim is niet milieuvriendelijk en het aanbrengen ook niet. Alles draait om chemische reacties. De belangrijkste reden waarom purschuim slecht voor het milieu is, is omdat er CFKs vrijkomen bij het aanbrengen. Gebruik daarvan zal vanaf 2023 verboden zijn. Gelukkig zijn er ook varianten waarbij geen CFKs meer worden toegepast en zelfs varianten die geen chemische reactie meer veroorzaken.
  • Geuroverlast: een ander nadeel van purschuim is dat het vrij sterk geurt. Tijdens het aanbrengen moeten deuren en ramen worden opengezet. De geur is niet schadelijk en trekt vrij snel weg, maar je zal het wel een tijdje blijven ruiken. Er wordt al isolatieschuim uitgebracht dat minder geurt.
  • Lastig te verwijderen: het is natuurlijk een voordeel dat purschuim onverwoestbaar is, maar dat kan ook als een nadeel gezien worden. Wil je je muren renoveren of om een andere reden het purschuim op een latere datum toch verwijderen, dan zal dat erg lastig zijn.
  • Niet ademend: een laatste nadeel van purschuim is dat het een niet ademend materiaal is. Nadat het is aangebracht zullen je muren zelf lastig ventileren en dat betekent dat water, als dat in de stenen en groeven kan trekken, moeilijk af te voeren zal zijn. Het is dus van groot belang dat je buitenmuren in goede staat verkeren en dat je ervoor blijft zorgen dat er geen water in kan trekken. Ook zal je binnen aan goede ventilatie moeten werken, bijvoorbeeld door een ventilatiesysteem te nemen.

Vergelijk offertes

Purschuim is op vele vlakken een ideaal isolatiemateriaal en op andere vlakken kan het twijfels opleveren. Als jij hier graag eens met een specialist over wilt praten, dan brengen wij je in contact. Onze vergelijkingstool dient er specifiek voor om jou te helpen bij het vinden van de beste specialist in je regio. Je ontvangt van hen offertes, maakt een vergelijking, en begint de dialoog.