Bespaar tot wel 30%

Kosten polyurethaan

Polyurethaan, ook wel purschuim genoemd, is een isolatiemateriaal dat op alle plekken in de schil van het huis kan worden toegepast. Het dak, de muren en de vloer kunnen ermee worden geïsoleerd, en dus ook de spouwmuur. Polyurethaan is dan de duurste optie die je hebt, maar het heeft ook verreweg de beste isolatiewaarden. Voor wat extra geld zijn de besparingen die je eruit haalt dus ook groter en op de lange termijn levert dat meer op. Lees verder over wat deze kosten voor polyurethaan precies zijn als je je spouwmuren ermee wilt laten isoleren. Je vindt direct ook enkele tips waarmee je op je uitgaven kunt besparen.

De kosten

Spouwmuurisolatie is geen dure vorm van isoleren. Dat komt doordat de materialen relatief goedkoop zijn en de werkzaamheden niet arbeidsintensief. In de meeste gevallen zijn ze binnen een dag afgerond. Het onderstaande schema geeft je de prijzen per isolatiemateriaal, plus wat extra informatie ter vergelijking. De btw en arbeidskosten zijn er al bij inbegrepen.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Polyurethaan Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25
  • De goedkoopste optie: je kunt polyurethaan niet zelf je spouwmuren in spuiten. Dat komt doordat je dan moet werken met gassen en schadelijke stoffen. De minimale prijs die je dus betaalt voor spouwmuurisolatie met polyurethaan is €25 per vierkante meter. Dit is als je spouw schoon is en smal. Hoe meer materiaal er nodig is, hoe duurder de werkzaamheden.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien betaal je eerder €30 per vierkante meter. Dat is als je een standaard spouw hebt met een gemiddelde inhoud en als er weinig voorbereidend werk moet worden uitgevoerd.
  • De duurste optie: het is mogelijk dat je gevelmuren eerst moeten worden gerepareerd. Of dat je spouw schoongemaakt moet worden en je cementbaarden moeten worden verwijderd. Voor alle extra voorbereidende werkzaamheden betaal je uiteraard meer. Bevat je spouw oud verzakt en vergruisd isolatiemateriaal, dan kost het verwijderen ervan €30 per vierkante meter.

De prijsopbouw

Polyurethaan is een wat duurder isolatiemateriaal. Tegelijkertijd is het ook een materiaal waarbij kennis en ervaring nodig is. Daardoor zijn de totale kosten voor het isoleren van de spouwmuur met polyurethaan ook hoger. Deze bestaan uit materialen (50%), arbeidskosten (45%) en voorrijkosten (5%). Hieruit kun je opmaken dat je het beste bespaart door een vergelijking te maken van specialisten en de prijzen die ze aanbieden.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Je hebt al gekozen voor polyurethaan als materiaal, maar er zijn andere keuzes die je moet maken en die invloed hebben op de prijs. Dat betekent dat je dus zelf enigszins in de hand hebt hoeveel je uiteindelijk zult moeten betalen. Het onderstaande lijstje verduidelijkt dit.

  • Het materiaal: polyurethaan is een isolatieschuim. Er worden ook andere soorten isolatieschuimen geproduceerd. Deze zijn bijvoorbeeld milieuvriendelijker, of ze geuren niet. Ook wordt er polyurethaan aangeboden waarbij geen CFK’s vrijkomen tijdens het aanbrengen. Binnen de groep heb je dus nog enkele keuzes te maken wat betreft het materiaal. Denk hier goed over na en denk ook aan de toekomstige generaties. Standaard polyurethaan kan namelijk niet gerecycled worden.
  • De specialist: er zullen specialisten zijn die de werkzaamheden goedkoper kunnen uitvoeren dan anderen. Vraag je dan wel af waarom dat zo is. Krijg je een goede garantieregeling? Zitten extra uitgaven al bij de prijs inbegrepen? Zijn er diensten waarvoor je apart moet betalen? Een goede prijs is alleen voordelig als je er wat voor terug krijgt.
  • De hoeveelheid materiaal: hoe dikker je spouw, hoe meer polyurethaan er nodig is en hoe duurder de prijs per vierkante meter. Tegelijkertijd gaat deze prijs naar beneden als je een groter oppervlak aan kunt bieden. Vraag dus aan de buren of ze ook geïnteresseerd zijn, zodat je de werkzaamheden samen aan kunt bieden.

Interessante bespaartips

Specialisten vergelijken en samenwerken met de buren zijn al twee manieren waarop je geld bespaart op je spouwmuurisolatie met polyurethaan. Met de volgende twee tips bespaar je nog meer.

  • Een specialist uit je regio: vergelijk alleen specialisten uit je eigen regio en je betaalt niet of nauwelijks voorrijkosten.
  • Subsidies zoeken: ga op zoek naar subsidies bij je gemeente en provincie. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis aanvragen als je naast spouwmuurisolatie ook een ander oppervlak laat isoleren.

Vergelijk offertes

Offertes vergelijken doe je snel en gemakkelijk via deze website. Je bespaart geld door je werkopdracht aan ons door te geven en rustig af te wachten tot je de offertes ontvangt van bedrijven uit je regio. Deze dienst is gratis en vrijblijvend en helpt jou bij het uitkiezen van de beste specialist.