Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen PIR

Zoek je een materiaal voor het isoleren van je spouwmuren, dan is er een ruime keuze. Deze keuze wordt bepaald door de methode die gebruikt wordt. Het kan de muren in gespoten worden, met een hogedruk machine. Dat is de goedkoopste optie, maar levert niet altijd het gewenste isolatieresultaat op. Voor de beste isolatiewaarden laat je je spouwmuren isoleren door het buitenspouwblad te verwijderen en platen tegen het binnenspouwblad aan te brengen. Het geheel wordt afgewerkt met nieuwe gevelbekleding. PIR platen leveren dan de beste isolatiewaarde op. Hier lees je over de voor- en nadelen van PIR platen.

De kosten

PIR platen kunnen alleen tegen een open spouwmuur worden aangebracht. Daarvoor moet het niet dragende buitenspouwblad worden verwijderd, worden de platen tegen de blootgelegde binnenspouwmuur bevestigd en afgewerkt. De prijzen voor verschillende kostenposten tijdens deze werkzaamheden, inclusief btw, zijn hier in de onderstaande tabel samengevat.

Spouwmuurisolatie PIR platen kostenposten Prijs per m2
Enkel PIR platen bij bouwmarkt 5 – €20
PIR platen laten aanbrengen door specialist 25 – €40
Complete spouwmuurrenovatie met PIR platen 100 – €150

De voordelen van PIR platen

Het isoleren van je spouwmuur met PIR platen is duurder dan wanneer je het materiaal de spouwmuur in laat spuiten. Je houdt hier wel een uitstekend geïsoleerde en afgewerkte muur aan over. PIR platen hebben enkele belangrijke voordelen, zoals je aan het onderstaande lijstje kunt zien.

  • Goede isolatiewaarde: PIR platen hebben een bijzonder goede isolatiewaarde. Hoe beter deze waarde, hoe duurder de platen, maar hoe hoger de opbrengsten. Zelfs met een vrij dunne plaat kun je je muren uitstekend isoleren. Dat betekent minder ruimteverlies. Wil je je woning uiteindelijk energieneutraal maken, dan kun je dit met goede PIR platen bereiken.
  • Vochtbestendig: PIR is vochtbestendig en neemt geen vocht op. Op plekken zoals de spouwmuur is dit belangrijk. Het materiaal kan niet schimmelen en de platen worden vaak al voorzien van een dampwerende laag. Je hebt dus geen folie nodig om tegen de muur aan te brengen, want deze is al op de platen aangebracht. Door deze vochtbestendige kwaliteiten, gaat je isolatie net zo lang mee als je huis en zal het niet verzakken.
  • Brandvertragend: PIR platen hebben ook een brandvertragende functie. Mocht er in je woning brand ontstaan, dan zorgen ze ervoor dat het vuur bij de muren wordt tegengehouden.
  • Gemakkelijk te verwerken: PIR platen worden verkocht in de bouwmarkt. Ze bevatten, zoals gezegd, een dampwerende laag dus je hoeft geen folie meer aan te brengen. Ook hebben ze groeven die je gemakkelijk in elkaar legt voor een perfecte afsluiting. Als laatste zijn ze licht van gewicht en dus zonder al te veel inspanning tegen je muren te bevestigen. Deze kwaliteiten maken het een ideaal materiaal voor doe-het-zelvers.

De nadelen van PIR platen

Het gebruik van PIR platen bij spouwmuurisolatie heeft ook een aantal nadelen. De belangrijkste vind je hier.

  • Grote werkzaamheden: het verwijderen van het buitenspouwblad, het aanbrengen van de platen en het afwerken van de buitenmuur betekent een volledige gevelrenovatie. Dit zijn grote en dure werkzaamheden. Het resultaat is een perfect geïsoleerde muur met een nieuwe gevelbekleding, maar daar staat een prijskaartje tegenover. Vergelijk dit met het isoleren van de spouwmuren door het materiaal in te spuiten en je ziet het verschil. Je kunt dit laatste namelijk al laten doen voor prijzen die beginnen bij €15 per vierkante meter.
  • Chemisch productieproces: het productieproces van PIR platen is niet milieuvriendelijk. Het is een proces waarbij chemicaliën gebruikt worden die schadelijk zijn voor het milieu.
  • Niet te recyclen: een andere reden waarom PIR minder duurzaam is dan, bijvoorbeeld, glaswol, is omdat het niet te recyclen is. Als toekomstige generaties je woning zouden verbouwen of afbreken, dan hebben ze dus een probleem.

Je spouwmuur wel of niet isoleren met PIR platen?

Door de bovenstaande voor- en nadelen van PIR platen naast elkaar te zetten en tegen elkaar af te strepen bepaal je zelf of dit het materiaal voor je is. Je zult wat meer moeten uitgeven, maar de resultaten mogen er wezen. Wil je een energiezuinige woning, dan is PIR een uitstekend materiaal om dat mee te doen. En als je gevel toch al aan een renovatie toe was, dan is dat het moment om hieraan te denken. Verkeren je muren in goede staat en is het alleen belangrijk voor je dat je deze beter isoleert, dan is het een goedkopere optie om glaswol, EPS parels of purschuim in de bestaande spouw te laten spuiten. Je behaalt dan niet dezelfde isolatiewaarden, maar je bent veel minder kwijt en de werkzaamheden zijn binnen een dag klaar.

Vergelijk offertes

De beste manier om een beslissing te maken is door specialisten te vergelijken met elkaar en dat doe je via ons. Wij brengen je in contact met isolatiebedrijven uit je regio die je vervolgens een offerte sturen. Vergelijk prijzen en verschillende situaties en je kiest gemakkelijk de optie uit die bij je past.