Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen korrels

Korrels, EPS parels, isolatieparels, isolatiekorrels of tempex korrels, worden bij spouwmuurisolatie regelmatig toegepast. Deze bolletjes van piepschuim worden samen met lijm de spouw in gespoten en daar vormen ze een vaste laag isolatiemateriaal dat voor een goede isolatiewaarde zorgt. Als je spouw dik genoeg is, kun je er een prima isolatiewaarde mee behalen en korrels hebben een aantal andere voordelen waardoor het een erg populair materiaal geworden is. Vooral op plekken waar mensen zelf niet kunnen komen, zoals in de spouw of de kruipruimte, is het een isolatiemateriaal dat wel flexibel is. Hier lees je over de kosten, de voordelen en de nadelen van het gebruik van korrels bij spouwmuurisolatie.

De kosten

Spouwmuurisolatie betaal je per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van de dikte van de spouw, want hoe meer materiaal er nodig is, hoe hoger de prijs. Korrels zijn niet het goedkoopste, maar ook niet het duurste isolatiemateriaal om uit te kiezen. Je ziet de gemiddelde prijzen in de onderstaande tabel, inclusief btw en arbeidskosten.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Korrels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25

De voordelen van korrels

Isolatiekorrels hebben een aantal belangrijke voordelen waardoor ze een populair materiaal geworden zijn bij spouwmuurisolatie. Het volgende lijstje spreekt boekdelen.

  • Breed toepasbaar: korrels kunnen in alle spouwmuren worden aangebracht, zo lang de spouw maar leeg is en in goede staat verkeert. Zelfs de smalste spouwen kunnen met dit materiaal worden gevuld. Dit in tegenstelling tot glaswol, wat een spouw van minimaal 5 centimeter dikte nodig heeft. De korrels bereiken alle hoeken en gaten en vullen je spouw probleemloos, wat ook de vorm of andere obstakels.
  • Klein boorgat: omdat korrels zelf klein zijn, is er ook maar een klein boorgat nodig om het aan te brengen. Er worden meerdere boorgaten in je voegen gemaakt en deze worden naderhand weer gedicht. Heb je smalle voegen of maak je je zorgen over je stenen, dan zijn korrels dus een perfecte manier om de kans op schade te minimaliseren.
  • Ongevoelig voor vocht: korrels van EPS zijn ongevoelig voor vocht. Ze nemen het niet op en er ontstaat geen schimmel en mos. Dat betekent dat een vochtige omgeving, zoals de spouw, op het gewicht, de staat en de levensduur van de korrels dus geen invloed heeft.
  • Oneindige levensduur: er wordt wel eens beweerd dat korrels net zo lang meegaan als je huis en dat ze dus eigenlijk een oneindige levensduur hebben. Eenmaal in je spouw aangebracht schimmelen ze niet, ze rotten niet en ze verzakken niet. Het is natuurlijk onmogelijk om te bewijzen dat de levensduur oneindig is, maar je weet wel zeker dat jij je muren verder niet meer hoeft te isoleren.
  • Volledig recyclebaar: komt het toch zo ver dat de korrels verwijderd moeten worden, of je huis wordt verbouwd, dan zijn EPS korrels volledig te recyclen. Je zadelt toekomstige generaties niet op met een materiaal dat ze niet kunnen verwerken.

Nadelen korrels

Elke medaille heeft een keerzijde en dat is met korrels natuurlijk ook zo. Pas als je je ook bewust bent van de nadelen, kun je een weloverwogen beslissing maken.

  • Geen duurzaam productieproces: EPS wordt gemaakt van aardolie. Het is een chemisch proces en dat is niet milieuvriendelijk. Wil je een materiaal dat wel duurzaam is, dan is glaswol een goede optie. Dat wordt gemaakt van gerecycled glas dat wordt gesmolten en gesponnen. Er zijn ook andere duurzame materialen, zoals schapenwol, katoen en papiervlokken.
  • Geen hoge isolatiewaarde: met korrels kun je je spouwmuur isoleren tot een HR++ isolatiewaarde. Maar omdat de spouw vaak erg dun is, zijn de isolatiewaarden die behaald kunnen worden niet altijd even hoog. Hoe dikker het materiaal, hoe beter de isolatieresultaten. Wil je het maximale halen uit de ruimte die je beschikbaar hebt, dan is purschuim de beste optie.
  • Geen akoestische isolatie: purschuim en glaswol hebben allebei het grote voordeel dat ze ook een goede akoestische isolatie verzorgen. EPS korrels hebben deze kwaliteit niet. Woon je langs een drukke weg, een schoolplein, een kerk of een andere luidruchtige plek, dan kun je de geluidsoverlast met de andere materialen beter bestrijden dan met EPS korrels.
  • Niet het goedkoopste: EPS korrels zijn iets duurder dan glaswol, maar hebben dezelfde isolatiewaarde. Ze zijn niet het goedkoopste isolatiemateriaal en met glaswol kun je voor minder geld dezelfde resultaten boeken. Korrels worden daarom voornamelijk boven glaswol gekozen als de voegen smal zijn of de spouw niet dik genoeg is.

Vergelijk offertes

Wil je ook je spouwmuren isoleren met korrels? Dan ben je niet de enige, want dit veelzijdige materiaal wordt meer en meer toegepast. Via ons neem je contact op met specialisten uit je buurt, zodat je kunt zien wie van hen jou het beste aanbod kan doen. Zo vind je gemakkelijk de laagste prijs en het meest vakkundige isolatiebedrijf.