Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen glaswol

Glaswol is één van de materialen die bij spouwmuurisolatie kan worden toegepast. Het is het goedkoopste materiaal, maar de spouw moet minimaal 5 centimeter breed zijn, anders moet je een ander materiaal uitkiezen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van voor- en nadelen die verbonden zijn aan glaswol en om een goede beslissing te maken over het materiaal dat je wilt laten gebruiken is het goed als je beide kanten van het verhaal kent. Hier vind je daarom informatie over de kosten van spouwmuurisolatie met glaswol en over de voor- en nadelen die gepaard gaan met dit duurzame materiaal.

De kosten

Zoals al even aangegeven is glaswol één van de goedkoopste materialen, niet alleen voor spouwmuurisolatie, maar ook voor het isoleren van andere oppervlakten van je woning. De prijs is mogelijk het grootste voordeel dat aan glaswol kan worden toegekend. In het onderstaande schema vind je deze plus de kosten voor de andere materialen ter vergelijking.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Glaswol Vlokken van glaswol, goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35

De voordelen van glaswol

Naast de prijs zijn er ook een groot aantal andere voordelen aan glaswol verbonden. Hier hebben we er een aantal op een rijtje gezet.

  • Duurzaam: glaswol wordt vaak omschreven als het meest duurzame isolatiemateriaal van dit moment. Het wordt gemaakt van gerecycled glas. Dit wordt gesmolten en gesponnen tot wol en daar worden vlokken van gemaakt. In tegenstelling tot de andere isolatiematerialen komen hier geen chemische processen of schadelijke stoffen bij kijken.
  • Volledig te recyclen: een andere reden waarom glaswol bijzonder duurzaam is, is omdat het volledig te recyclen is. Je zadelt de bewoners en bouwvakkers van de toekomst niet op met een materiaal dat ze niet kunnen verwerken.
  • Akoestische isolatie: behalve thermische isolatie, kun je met glaswol je muren ook uitstekend akoestisch isoleren. Dat levert vooral bij gevelmuren grote voordelen op, als je bijvoorbeeld naast een drukke weg woont, bij een school, een fabriek of een andere luidruchtige plek.
  • Vochtbestendig: glaswol is niet gevoelig voor vocht en neemt het niet op. Het zal dus niet verzakken als het nat wordt of gaan schimmelen. Dat is op vochtige plaatsen zoals de spouw een bijzonder handig gegeven.
  • Brandvertragend: glaswol is brandvertragend. Door je muren hiermee te vullen zal een mogelijke brand van de straat of de buren dus aanzienlijk minder snel jouw woonruimten in trekken.

De nadelen van glaswol

Glaswol is dus een duurzaam materiaal, voor een duurzame maatregel. Daarnaast is het erg goedkoop, dus het lijkt wel ideaal. Er zijn ook altijd nadelen te noemen aan een situatie en die van glaswol vind je hier.

  • Matige isolatiewaarde: Glaswol heeft niet de beste isolatiewaarden van alle materialen op de markt. En omdat de isolatiewaarde van een materiaal bepaald wordt door de dikte waarmee het wordt aangebracht, is dat wel belangrijk. Bij spouwmuurisolatie ben je overgelaten aan de dikte van de spouw die je tot je beschikking hebt. Zou je voor purschuim kiezen, dan maak je daar optimaal gebruik van.
  • Niet geschikt bij smalle spouwen: heb jij een spouwmuur die minder dan 5 centimeter dik is, dan kan glaswol niet worden gebruikt. De vlokken zijn te groot om deze goed te kunnen vullen. EPS parels zijn dan een betere optie.
  • Een groter boorgat nodig: een laatste nadeel van glaswol is dat de boorgaten die gemaakt moeten worden groter zijn dan bij purschuim of EPS parels. Deze gaten worden in je voegen gemaakt, dus in principe is dit geen probleem, want ze worden weer netjes gedicht. Heb je smalle voegen, dan is het mogelijk dat de spuit er niet tussen past en dat je over moet gaan op EPS parels of purschuim.

Vergelijk offertes

Wil je ook je spouwmuren gaan isoleren met glaswollen vlokken? Dan is dit om vele redenen een bijzonder goede keuze. Het is een duurzaam materiaal, je muren worden ook akoestisch geïsoleerd en je houdt er een prima isolatiewaarde aan over. Vraag via onze vergelijkingstool alvast offertes op bij bedrijven uit je regio. Zo vind je gemakkelijk de beste vakman en de laagste prijs.