Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen schuimparels

Spouwmuurisolatie is een goedkope en snelle manier om jouw gevelmuren beter te isoleren. Ook al zal je er niet de hoogste isolatiewaarden aan overhouden, je merkt direct verschil, bespaart op je uitgaven en de werkzaamheden zijn binnen een dag afgerond. Eén van de materialen die je spouw in gespoten kan worden is schuimparels. Deze bolletjes van piepschuim hebben een goede isolatiewaarde en blijven de rest van de levensduur van de woning netje op hun plaats. Schuimparels worden veel toegepast bij smalle spouwen. Overweeg jij dit materiaal voor jouw spouwmuurisolatie? Dan vind je hier de kosten en de voor- en nadelen om je te helpen bij het maken van je beslissing.

De kosten

De prijs die je betaalt voor spouwmuurisolatie met schuimparels varieert per specialist, per spouw en per schuimparel. Gemiddeld gezien kun je rekenen op €25 per vierkante meter geïsoleerde spouw. Is je spouw smal, dan gaan de kosten naar beneden en is deze breed, dan gaan ze juist omhoog. Het volgende schema geeft je de kosten voor isolatie met schuimparels in vergelijking met de kosten voor de andere gangbare materialen waaruit je kunt kiezen. Deze zijn al inclusief arbeidskosten en btw.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Schuimparels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. €20 – €30
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. €25 – €35
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. €15 – €25

Voordelen van schuimparels

Schuimparels zijn bijzonder gangbaar bij spouwmuurisolatie en daar zijn goede redenen voor. De bolletjes worden samen met een lijm de spouw in gespoten, waar ze een vaste isolatielaag vormen. De lijm zorgt ervoor dat ze netjes op hun plek blijven liggen en niet weg kunnen waaien. Dit zijn de voordelen van schuimparels als isolatiemateriaal.

  • Geschikt voor smalle spouwen: schuimparels kunnen ook in smalle spouwen worden ingebracht, omdat ze klein zijn. Ze gaan automatisch in de juiste vorm liggen en vullen de gehele spouw. Dat betekent dat je met schuimparels zelfs de smalste spouwmuur nog een isolatiewaarde mee kunt geven.
  • Een klein boorgat: de boorgaten die gemaakt worden in de buitenspouwmuur zijn bij schuimparels kleiner dan bij, bijvoorbeeld, glaswol. Ze worden in de voeg gemaakt, dus ook als je smalle voegen hebt worden je stenen dan niet beschadigd. Het boorgat wordt daarna weer dichtgemetseld, dus daar zie je niets meer van.
  • Ongevoelig voor vocht: piepschuim is volledig ongevoelig voor vocht. Het schimmelt niet, mos groeit er niet op en het neemt geen vocht op. De korrels worden dus ook niet zwaarder als ze nat worden en zullen niet verzakken.
  • Gaat lang mee: de spouwmuurisolatie die je met schuimparels laat uitvoeren zal net zo lang meegaan als je woning. Je hoeft deze dus nooit bij te vullen of te vervangen.
  • Goede isolatiewaarde: schuimparels hebben niet de beste isolatiewaarde, maar het resultaat is prima. Vooral als je voor de grijze parels kiest, waar grafiet aan is toegevoegd. Dit grafiet weerkaatst de warmte ook en houdt het dus niet alleen tegen. Dat levert een betere isolatiewaarde op en dus hogere besparingen.
  • Goed betaalbaar: schuimparels zijn niet het goedkoopste isolatiemateriaal waaruit je kunt kiezen, maar ook niet het duurste. Ze zijn goed betaalbaar met een prijs van gemiddeld €25 per vierkante meter.

Nadelen van schuimparels

Uiteraard zijn er ook nadelen te noemen aan schuimparels en deze kunnen ervoor zorgen dat je een ander materiaal kiest. Het helpt om van zowel de voor- als de nadelen op de hoogte te zijn, dus lees het volgende rijtje goed door.

  • Niet altijd de beste resultaten: schuimparels worden veel bij smallere spouwen toegepast, maar een isolatiemateriaal isoleert beter als deze dikker kan worden aangebracht. De schuimparels zullen daarom mogelijk niet de isolatiewaarde kunnen realiseren die jij zoekt. Wil je de best mogelijke resultaten met een smalle spouw, dan is purschuim een betere optie.
  • Productie is niet duurzaam: piepschuim of EPS wordt niet van gerecyclede materialen gemaakt. Het komt van aardolie en het productieproces is niet duurzaam. Als het eenmaal bestaat is EPS wel milieuvriendelijk, want het isoleert, het gaat lang mee en het is volledig te recyclen. Zoek je een echt duurzaam materiaal, dan is glaswol beter, of een natuurlijk materiaal zoals hennep, katoen of schapenwol.
  • Geen akoestische waarden: glaswol en purschuim isoleren je muren op een thermische manier, maar ook op een akoestische manier. Schuimparels doen dit niet en als je langs een drukke weg, een school of een fabriek woont kan dat een nadeel zijn. Geluidsoverlast zal niet verminderen, terwijl dat met de andere materialen wel het geval is.

Vergelijk offertes

Wil je ook een specialist aanwijzen om jouw spouw met schuimparels te vullen? Dan helpen wij je bij het vinden van een regionale vakman en de laagste prijs. Via onze vergelijkingstool vraag je namelijk snel en gemakkelijk vrijblijvende offertes op. Daarna is het aan jou om het beste aanbod aan te wijzen.