Bespaar tot wel 30%

Voordelen nadelen Neopixels

Als je op zoek gaat naar materialen waarmee de spouwmuur geïsoleerd kan worden, dan zijn Neopixels één van de opties die je zult tegenkomen. Neopixels zijn een verbeterde vorm van EPS parels. Ze zijn ovaal dus ze sluiten beter aan en er is grafiet aan de parels toegevoegd waardoor ze een grijze kleur krijgen. Hierdoor wordt warmte ook weerkaatst en niet alleen tegengehouden. De isolatiewaarde van Neopixels is dus beter dan van standaard witte EPS parels. Dat is een goed voorbeeld van een voordeel aan het materiaal, maar uiteraard zijn er ook nadelen te noemen. Hier vind je alle plus- en minpunten van Neopixels bij elkaar, inclusief een indicatie van de kosten.

De kosten

Neopixels zijn wat duurder dan EPS parels, maar voor het extra geld krijg je dus ook hogere besparingen terug. De prijzen, in vergelijking met de andere gangbare materialen voor spouwmuurisolatie, zijn in het onderstaande schema samengevat. Deze zijn inclusief de arbeidskosten en de btw.

Soort spouwmuurisolatie Toelichting Prijs per m2
Neopixels EPS parels waar grafiet aan is toegevoegd, grijs en ovaal, weerkaatsen warmte ook. 25 – €30
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €25
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25

De voordelen van Neopixels

Als je een keuze moet maken uit één van de materialen die je ter beschikking hebt voor spouwmuurisolatie, dan is het handig om een overweging te maken tussen de voor- en nadelen. Het volgende lijstje vertelt je waarom Neopixels wel een goed idee zijn.

  • Prima isolatiewaarde: Neopixels hebben zeker niet de beste isolatiewaarde van de materialen op de markt, maar je kunt er goede resultaten mee boeken. Vooral als je hebt besloten dat je EPS parels wilt laten gebruiken, zijn Neopixels de beste keuze op dat gebied.
  • Elke spouw is geschikt: nagenoeg elke spouw is geschikt om geïsoleerd te worden met Neopixels. Glaswol, bijvoorbeeld, kan alleen in bredere spouwen worden ingebracht, maar Neopixels worden zelfs bij de smalste spouwen toegepast. Je kunt de isolatiewaarde van je gevelmuren altijd verbeteren, zo lang je een spouw hebt natuurlijk.
  • Dunne boorgaten: om het isolatiemateriaal de spouwmuur in te brengen zijn er boorgaten nodig. Deze worden in de voegen aangebracht, zodat ze ook gemakkelijk weer gevuld kunnen worden. Uiteindelijk zie je daar niets meer van. Bij Neopixels is de diameter die nodig is kleiner dan, bijvoorbeeld, voor de minerale wollen. Ook als je smalle voegen hebt kan het materiaal probleemloos worden aangebracht.
  • Waterafstotend: Neopixels zijn waterafstotend. Ze nemen een water op, ze schimmelen niet, er groeit geen mos op en het is geen plek voor bacteriën. Voor vochtige spouwen is het dus een ideaal materiaal.
  • Gaat erg lang mee: de waterafstotende kwaliteiten van Neopixels zijn ook een belangrijke reden waarom ze erg lang mee gaan. Water beschadigt ze niet, ze worden niet zwaarder en ze verzakken niet. Er wordt wel eens gezegd dat Neopixels net zo lang mee zullen gaan als het huis zelf. Jij hoeft je spouw dus nadat de werkzaamheden gedaan zijn nooit meer opnieuw te laten isoleren.
  • Volledig te recyclen: Neopixels zijn volledig te recyclen. Mochten er werkzaamheden aan je muren plaatsvinden in de toekomst of wordt je woning gesloopt, dan zijn de Neopixels dus altijd volledig te verwerken. Toekomstige generaties worden niet opgezadeld met een materiaal waar ze niets mee kunnen.

De nadelen van Neopixels

Er zijn ook nadelen verbonden aan Neopixels. Het is goed om je van deze nadelen bewust te maken, want op die manier ben je overal op voorbereid. Een weloverwogen beslissing kun je pas maken als je het onderstaande lijstje hebt bekeken.

  • Niet de beste isolatiewaarde: Neopixels zijn bij smalle spouwen toe te passen, maar hoe smaller de spouw, hoe lager de uiteindelijke isolatiewaarde. Heb je weinig ruimte ter beschikking en wil je dit optimaal gebruiken, dan is purschuim een betere optie. Dit materiaal heeft uit zichzelf al een betere isolatiewaarde en zal dus bij smallere spouwen een betere isolatiewaarde opleveren.
  • Geen akoestische isolatiewaarde: glaswol en purschuim isoleren je muren niet alleen thermisch, maar ook akoestisch. Dat is een kwaliteit die Neopixels niet met ze deelt. Heb je thuis problemen met geluidsoverlast en wil je wat meer rust creëren binnen, dan doe je dat dus beter met de andere isolatiematerialen dan met Neopixels.
  • Niet het duurzaamste materiaal: nadat EPS geproduceerd is, is het duurzaam. Het heeft een isolatiewaarde, het gaat lang mee en het is volledig te recyclen. Maar het productieproces is niet duurzaam. Daar komen namelijk schadelijke stoffen en aardolie bij kijken. Zoek je een duurzaam materiaal voor een duurzame maatregel, dan is glaswol een betere optie.

Vergelijk offertes

Wil je ook een specialist aanwijzen die je spouwmuren kan isoleren met Neopixels? Dan is dit de plek om die te vinden. Via ons vraag je gratis en vrijblijvend offertes op en deze gebruik je voor een vergelijking. Je kiest vervolgens zelf de specialist uit die het beste aanbod heeft gedaan.