Bespaar tot wel 30%

Vlaswol

Er is een grote toename aan interesse in biologische isolatiematerialen. Dit zijn natuurlijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn en dus aanzienlijk milieuvriendelijker. EPS en purschuim worden gemaakt door middel van een chemische reactie en ook al kan EPS wel gerecycled worden (purschuim niet), er is een proces bij nodig. Biologische isolatiematerialen zijn gewoon afbreekbaar en dat zonder schade aan te richten aan het milieu. Vlaswol is hier een goed voorbeeld van en ook spouwmuurisolatie kan daarmee worden uitgevoerd.

Wat is vlaswol?

Vlaswol, de naam suggereert het al, komt van de vlasplant en bestaat uit korte vezels. Van de vlasplant halen we ook lijnzaad en linnen. Van de vezels wordt een deken gemaakt, of vlokken of platen. Deze kunnen op alle plekken in huis worden gemonteerd om een betere isolatiewaarde te genereren. Denk dan bijvoorbeeld aan het dak, de vloer en de gevelmuren. In deken- en plaatvorm is het een ideaal materiaal voor de doe-het-zelver, omdat de vlasvezels automatisch aan elkaar hechten als je de platen tegen elkaar aan drukt.

De kosten

De kosten voor vlaswol spouwmuurisolatie zijn vergelijkbaar met die voor de minerale wollen. Je betaalt per vierkante meter en hoe dikker je spouw, hoe hoger de prijs. Vlaswol spouwmuurisolatie wordt eigenlijk altijd uitbesteed, omdat hier speciale machines en gereedschap voor nodig zijn. De prijs voor vlaswol in vergelijking met de gangbare spouwmuurisolatie materialen zijn samengevat in het volgende schema.

Isolatiemateriaal Toelichting Prijs per m2
Vlaswol Natuurlijk product, breed inzetbaar, lange levensduur, biologisch afbreekbaar, goede isolatiewaarde. 14 – €24
Purschuim Uitmuntende isolatiewaarde, dicht alle kieren en gaten, niet recyclebaar, duur, ook voor smalle spouwen. 25 – €35
EPS parels Bolletjes van piepschuim, veel gebruikt bij smalle spouwen, ongevoelig voor vocht, volledig recyclebaar. 20 – €30
Minerale wol Vlokken van glaswol (soms ook steenwol), goede prijs, thermische- en akoestische isolatie, waterbestendig. 15 – €25

De voordelen van vlaswol

Vlaswol als isolatiemateriaal heeft een aantal voordelen. Deze voordelen maken het een zeer aantrekkelijke optie om voor te kiezen.

  • Natuurlijk: vlaswol als isolatiemateriaal is nagenoeg volledig natuurlijk. Er worden bij de productie geen chemische processen gebruikt.
  • Milieuvriendelijk: vlaswol is erg milieuvriendelijk. De plant kan volledig worden verwerkt en er is geen restafval. Het groeit snel en heeft geen of weinig bestrijdingsmiddelen nodig. De wol wordt vaak gemaakt van afvalmaterialen uit de linnenindustrie. Dit zijn de korte vezels, die voor linnen niet te gebruiken zijn. De belasting van vlaswol op het milieu, van begin tot eind, is erg laag.
  • Natuurlijk vochtregulerend: voor spouwmuurisolatie is het belangrijk dat het materiaal vochtregulerend is. Vlaswol is dat, wat betekent dat de muren kunnen blijven ademen en dat schimmel en bacteriegroei worden geremd. Wordt het materiaal nat, dan kan dit vocht vrij gemakkelijk worden afgevoerd en heeft het geen invloed op de isolatiewaarde.
  • Goed betaalbaar: vlaswol is daarbij ook een zeer goed betaalbaar isolatiemateriaal voor je spouwen. De kosten zijn vergelijkbaar met die van glaswol en de isolatiewaarde ook.

De nadelen van vlaswol

Vlaswol heeft veel voordelen waardoor je het waarschijnlijk snel als isolatiemateriaal zou uitkiezen, maar er zijn ook enkele nadelen waarvan je op de hoogte moet zijn.

  • Brandbaar: van zichzelf is vlas erg brandbaar en dat is in gevelmuren geen goede eigenschap. daarom wordt vlaswol behandeld met een chemisch middel waardoor het brandveiliger wordt. De brandklasse is dan C. Dit chemische middel maakt vlaswol wat minder milieuvriendelijk.
  • Middelhoge isolatiewaarde: vlaswol heeft een soortgelijke isolatiewaarde als glaswol en EPS. Dit is niet de beste isolatiewaarde van de materialen die worden aangeboden. Purschuim isoleert het beste en dat is in de spouwmuur geen onbelangrijk kenmerk. Je hebt beperkt ruimte tot je beschikking en daar wil je optimaal van profiteren. Smalle spouwen halen met purschuim nog steeds een redelijke isolatiewaarde, terwijl dit bij andere materialen minder is.

Wel of niet kiezen voor vlaswol?

Er zijn maar weinig redenen waarom vlaswol een slechte keuze is. Het is een milieuvriendelijk materiaal dat vochtregulerend is, natuurlijk en dat daarbij ook erg goed betaalbaar. Het grote nadeel is dat het wordt behandeld om de brandklasse te verbeteren en dat wordt gedaan met een chemische stof. Dat spreekt het natuurlijke aspect van het materiaal enigszins tegen. Ben je echt alleen gericht op de beste prestaties, dan kun je purschuim overwegen, maar weet dan wel dat dat een aanzienlijk milieuonvriendelijkere optie is. Purschuim kan ook niet worden gerecycled. Toekomstige generaties die je muren of je huis gaan slopen kunnen er dus eigenlijk niets mee. Vlaswol heeft dan een lagere isolatiewaarde, maar het is ook veel goedkoper en voor toekomstige generaties geen overlast.

Vergelijk offertes

Wil je ook vlaswol gebruiken voor het isoleren van je spouwmuur, dan helpen wij je bij het vinden van een specialist. Dat doen we door je offertes aan te leveren van bedrijven uit je eigen regio. Als je daar een vergelijking van maakt, dan is het alleen nog zaak om uit te kiezen welke het beste is.