Bespaar tot wel 30%

Beste soort spouwmuurisolatie voor duurzaamheid

Een duurzame maatregel vraagt om duurzaam materiaal. Door het isoleren van je spouw verduurzaam je je woning en het is niet meer dan logisch dat je dat op een zo milieuvriendelijke manier wilt doen. Voor spouwmuurisolatie zijn verschillende materialen beschikbaar, namelijk minerale wollen, EPS parels, isolatieschuim en biologische materialen. Binnen deze categorieën worden een aantal opties aangeboden. Hier lees je over de duurzaamheid van deze materialen.

Minerale wollen

Glaswol en steenwol worden samen geschaard onder de noemer minerale wollen. Ze bestaan uit gerecycled glas of vulkanisch gesteente dat wordt gesmolten en dat door middel van een centrifuge in een wol wordt gesponnen. Hier worden vlokken van gemaakt en deze vlokken worden samen met een lijm je spouw in gespoten. De voordelen van minerale wollen zijn dat ze goedkoop kunnen worden aangebracht (prijzen beginnen bij €15 per vierkante meter), dat ze ook akoestisch isoleren, dat ze bijzonder brandveilig zijn (klasse A1) en dat ze ongevoelig zijn voor vocht.

Hoe duurzaam zijn minerale wollen?

De minerale wollen worden, samen met de nieuwere biologische materialen die aan het verschijnen zijn, als de meest milieuvriendelijke optie gezien. Dat komt doordat er bij de productie geen chemische processen gebruikt worden en er komen niet of nauwelijks schadelijke stoffen vrij. Ze hebben een goede isolatiewaarde, zijn volledig te recyclen en gaan erg lang mee. Jij en de toekomstige inwoners van je woning hoeven de gevelmuren niet meer bij te vullen of opnieuw te isoleren. Wat betreft duurzaamheid zijn minerale wollen een uitstekende keuze.

EPS parels

EPS parels zijn kleine ronde of ovale bolletjes van piepschuim. Er zijn verschillende soorten EPS parels, de meest bekende zijn de standaard HR++ PS isolatieparels en Neopixels. De standaard parels hebben een witte kleur en zijn rond. Neopixels zijn ovaal en grijs, omdat er grafiet is toegevoegd. Dit grafiet levert een betere isolatiewaarde op, omdat de warmte dan niet alleen wordt tegengehouden, maar ook wordt weerkaatst, terug je woning in. EPS parels zijn ideaal als je een smalle spouw en smalle voegen hebt. Ze kunnen in de krapste ruimtes worden ingebracht en het boorgat dat moet worden gemaakt is kleiner dan bij de minerale wollen.

Hoe duurzaam zijn EPS parels?

EPS parels zijn nadat ze zijn geproduceerd erg duurzaam. Ze kunnen probleemloos gerecycled worden, ze gaan erg lang mee en ze hebben een goede isolatiewaarde. De productie van EPS is minder milieuvriendelijk, want het gebeurt door middel van een chemisch proces waarbij aardolie wordt gebruikt. Het brengt nieuwe materialen de wereld in, in plaats van gebruik te maken van al bestaande stoffen. EPS parels zijn minder duurzaam dan minerale wollen, maar als je spouw te klein is, zijn ze een goed alternatief.

Isolatieschuim

Purschuim is een materiaal dat al erg lang voor verscheidene doeleinden in de bouw wordt toegepast en isolatie is hier slechts één van. Het staat bekend om de bijzonder goede isolatiewaarden die ermee kunnen worden bereikt en een smalle spouw kun je door purschuim te gebruiken optimaal benutten. Er zijn ook andere soorten isolatieschuim, zoals Aminotherm en Enverifoam die een minder goede isolatiewaarde hebben, maar de rest van de voordelen van purschuim wel delen. Omdat isolatieschuim vloeibaar wordt ingebracht en vervolgens uitzet en hard wordt, sluit het zich perfect aan bij de vorm van je muren. Kieren en gaten worden gedicht.

Hoe duurzaam is isolatieschuim?

Een groot nadeel van purschuim is dat het niet duurzaam is. Het bestaat uit twee materialen die via een mengpistool samen worden gevoegd en dan een chemische reactie teweeg brengen. Er worden ook blaasmiddelen aan de stoffen toegevoegd die soms nog steeds met CFK’s werken. Purschuim kan ook niet gerecycled worden, wat betekent dat er bij toekomstige werkzaamheden aan je gevelmuren of de sloop van je woning problemen op zullen duiken. Enverifoam en Aminotherm zijn milieuvriendelijkere vormen van purschuim. Deze zijn specifiek ontwikkeld voor mensen die een isolatieschuim willen gebruiken dat duurzamer is. Ook bestaan er blaasmiddelen die niet met CFK’s werken, dus vraag hiernaar bij je specialist.

Biologische isolatiematerialen

Een laatste groep die nu erg in opkomst is zijn de biologische isolatiematerialen. Voorbeelden hiervan zijn schapenwol, stro, hennepwol, vlaswol, houtsnippers, katoen en ook zeewier. Een milieuvriendelijk alternatief voor EPS parels is BioFoam. Dit is gebaseerd op melkzuur in plaats van EPS. In sommige gevallen zijn de isolatiewaarden van deze materialen vergelijkbaar aan die van de minerale wollen. En de kwaliteiten zijn interessant. Schapenwol, bijvoorbeeld, houdt je woning in de zomer koel en in de winter warm. Als het nat wordt, verandert de isolatiewaarde niet. Je woning profiteert net als het schaap van de natuurlijke krachten van wol.

Hoe duurzaam zijn biologische isolatiematerialen?

De biologische isolatiematerialen zijn mogelijk het meest duurzaam te noemen. Vlas, bijvoorbeeld, groeit snel en zonder bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt de gehele plant verwerkt en is er dus geen sprake van restafval. Houtsnippers zijn een restafval van de houtindustrie en dat krijgt in isolatiemateriaal een tweede leven. Zeewier gaat erg lang mee en ongedierte houdt er niet van. Biologische isolatiematerialen zijn al in ruime voorraat op aarde aanwezig en kunnen uiteraard probleemloos worden gerecycled. Is duurzaamheid voor jou belangrijk, dan zijn dit de materialen om naar op zoek te gaan.

De kosten

Ter afsluiting een overzicht van de kosten van de verschillende materialen die we hier hebben behandeld.

Soort isolatiemateriaal Duurzaamheid Prijs per m2
BioFoam ++++ 15 – €25
Schapenwol ++++ 17 – €27
Vlaswol ++++ 14 – €24
Hennepwol ++++ 16 – €26
Minerale wol ++++ 15 – €25
EPS parels +++ 20 – €30
Neopixels +++ 25 – €30
Aminotherm +++ 25 – €35
Enverifoam +++ 20 – €25
Purschuim + 25 – €35

Vergelijk offertes

Een specialist kan je exact vertellen welk materiaal het duurzaamste is voor spouwmuurisolatie. En met de bovenstaande informatie weet je dan zelf ook al heel veel. Vraag via ons offertes op bij specialisten uit je omgeving en je vindt gemakkelijk de juiste vakman en het meest duurzame isolatiemateriaal.